Delen wordt gewaardeerd!
Vier uur sporten per week halveert kans op burn-out

dinsdag 28 februari 2012 Elk bedrijf zou zijn werknemers de kans moeten aanbieden om te sporten op het werk. Dat is een van de conclusies van een IsraŰlisch onderzoek naar geestelijke gezondheid. Vier uur bewegen per week zou ideaal zijn, en de kans op psychische problemen met meer dan de helft doen verminderen.

Na een stresserende en lange dag op het werk is in de zetel ploffen vaak erg aanlokkelijk. Een bezoekje aan de fitness of gaan joggen door het bos is vaak het laatste waar je dan zin in hebt. Toch is er een goede reden om het wel te doen. Onderzoekers aan de universiteit van Tel Aviv ontdekten dat regelmatig bewegen niet alleen je humeur aanzienlijk verbetert, het kan zelfs een burn-out voorkomen.

Dr. Sharon Toker en haar team volgden negen jaar lang 1.632 - bij aanvang gezonde - werknemers. Via enquŕtes, tussentijdse controles en onderzoeken werd hun gemoedsgesteldheid op persoonlijk, psychisch en werkgebied bekeken. De proefpersonen werden in vier groepen verdeeld: niet-sporters, mensen die 75 tot 150 minuten per week bewegen, mensen die 150 tot 240 minuten per week bewegen en een groep die meer dan 240 minuten, of vier uur per week, sport.

De niet-sporters bleken het vaakst te moeten afrekenen met een depressie of burn-out. Hoe meer de proefpersonen bewogen, hoe kleiner de kans werd dat ze psychische klachten kregen. Zo had elke week 2,5 uur sporten een positief effect op het zelfvertrouwen en op de werkprestaties. Vier uur per week bewegen bleek ideaal. Die controlegroep vertoonde amper tekenen van mentale druk en liep meer dan de helft minder kans om psychische problemen te krijgen. 'Beweging is heel efficiŰnt tegen stress', zegt Luc Swinnen, een Vlaamse arts gespecialiseerd in stress. 'Stress verhoogt het adrenalinepeil in je lijf, als je sport kan je dat er voor een deel uit krijgen. Wij raden stresspatiŰnten dan ook altijd beweging aan.'

Verzuurde relaties
Volgens de IsraŰlische onderzoekers zou elk bedrijf sport op het werk moeten aanbieden, of moeten bijleggen bij een fitnessabonnement. Op langere termijn, zo redeneren de onderzoekers, betaalt dat zichzelf terug. 'Op zich is dat een leuk idee', zegt Luc Swinnen. 'En eentje dat mensen wel aan het bewegen krijgt. Maar het haalt niks uit als je ook de oorzaken van stress niet weghaalt als werkgever.' En dat is niet, zoals je zou denken, een te hoge werkdruk. 'We hebben onderzoek gedaan bij 105.000 Belgische werknemers', aldus Swinnen. 'Daaruit bleek dat verzuurde relaties en slechte communicatie - zowel tussen de collega's onderling als met je chef - de grootste oorzaken zijn van stress op het werk. En dat kan je als werkgever toch makkelijk aanpakken, lijkt me.'


Blondjes hebben zelden last van stress

6 december 2007 HILVERSUM ľ Bijna een kwart van blond Nederland heeft zelden of nooit last van stress. Dat blijkt uit resultaten van de 'Hoe gezond is jouw huid'- test op www.jeechteleeftijd.nl.

Nauwelijks stress en een goede nachtrust; de ingredienten voor een gezonde huid. Ruim een vijfde van alle blondjes met een lichte huid slaapt meer dan acht uur per nacht, en scoren daarmee het hoogst van alle haarkleuren.

Roodharigen hebben meer last van stress. Een kleine 30% van de rossigen staat hier regelmatig bloot aan.

De huidtest werd in samenwerking met Sanex gedaan om de gezondheid van de huid van Nederlanders in kaart te brengen. Inmiddels hebben 48.000 mensen deze test gedaan.

Conditie van de huid
Het meerendeel vind haar huid over het algemeen mooi, maar voor 12% van de Nederlanders is de huid een zorgenkindje. 57% smeert zich regelmatig in om haar huid tegen de zon te beschermen en ruim 10% gebruikt daar een sunblock voor.

Vaste klant bij het zonnecentrum is de Nederlander niet. Een derde van de ondervraagden gaat een enkele keer, en meer dan de helft geeft aan nooit naar de zonnebank te gaan. Uit de test blijkt dat bij 85% van de ondervraagden de conditie van de huid 'goed' is.

Rook- en alcoholgedrag roodharigen
Verschillende factoren zijn van invloed op de gezondheid van de huid. Naast nachtrust en stress is ook onderzocht hoe het gesteld is met het douchegedrag, alcoholgebruik en de rookgewoontes van Nederland. Driekwart van de Nederlanders neemt de tijd onder de douche. Rossigen met een blanke huid overdrijven hierin, althans 7% van hen heeft onder de douche tijd genoeg om een opera te zingen. Diezelfde haarkleur is van mening dat bij een gezellige avond een lekkere fles wijn hoort, en een kleine 10% drinkt dagelijks meerdere glazen. Ook scoren onder de rokers, de roodharigen het hoogst. Ruim een derde van de rossigen rookt meer dan 15 sigaretten per dag. Zwartharigen drinken het minst alcohol, 65% geeft aan zelden alcohol te drinken. Mensen met een bruine haarkleur scoren op geen van de gebieden het hoogst.

Je Echte Leeftijd
Je Echte Leeftijd, het grootste gezondsheidsplatform van Nederland, is een interactief concept waarmee mensen kunnen bepalen hoe jong of oud ze werkelijk zijn op basis van hun huidige leefpatroon. Iemand die ongezond leeft zal een hogere Echte Leeftijd hebben dan iemand die er een gezonde leefstijl op na houdt.

Ruim 2 miljoen mensen hebben inmiddels hun Echte Leeftijd bepaald via www.jeechteleeftijd.nl. Daarvan zegt 60 % bewuster en gezonder te gaan leven.

Je Echte Leeftijd is in de categorie Gezondheid genomineerd voor Website van het jaar 2007.


Vloeken doet goed

17 oktober 2007 LONDEN - Regelmatig vloeken doet goed, in ieder geval voor personeel op de werkplek. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de universiteit East Anglia in het Britse Norwich.

Krachttermen helpen bij het afbouwen van werkdruk en dragen bij aan het vergroten van de teamspirit.

Het is echter wel belangrijk bij het uiten van frustraties of stress niet te ver te gaan, waarschuwen de wetenschappers. Als meerderen of klanten aanwezig zijn, is het beter je in te houden en niet te vloeken.


Gestresseerde mannen riskeren meer rugpijn, vrouwen depressie

4 juli 2007 ANTWERPEN - Mannen die op en buiten het werk psychosociale problemen hebben, krijgen sneller dan vrouwen last van lage rugpijn. Bij vrouwen geven diezelfde problemen dan weer sneller aanleiding tot depressies. Werknemers met veel jobstress hebben ook een gemiddeld hogere bloeddruk op het werk, thuis en tijdens het slapen. Dat besluit Els Clayes van de Universiteit Gent na een onderzoek bij zowat 2.500 werknemers.

Zij werden schriftelijk ondervraagd en bioklinisch onderzocht op twee tijdstippen in hun job, met een interval van 6,6 jaar. De hele tijd behielden ze dezelfde job.

Waar ze op een aantal vlakken min of meer hetzelfde dachten na al die jaren (psychologische werkbelasting, beslissingsvrijheid, sociale ondersteuning, fysieke werkbelasting) bleek dat ze na 6,6 jaar substantieel meer gevoelens hadden van werkonzekerheid en met betrekking tot de impact van de wereldmarktcompetitie.


Huisdieren helpen psychiatrische patiënten

12 juni 2007 AMSTERDAM - Huisdieren kunnen veel betekenen voor mensen met psychische problemen. In ons land bestaat echter veel scepsis over het houden van bijvoorbeeld honden en katten in zorginstellingen.

Nederland loopt dan ook achter vergeleken met andere landen in de wereld. Daar wordt al veel langer gebruik gemaakt van therapieën met dieren, zei onderzoeker Mark Janssen dinsdag tijdens het congres 'Gek met dieren' in de Amsterdamse dierentuin Artis.

Janssen, van bureau AdSearch, deed een jaar lang onderzoek naar het effect van dieren in de psychiatrie. Een van de onderdelen daarvan was een schrijfwedstrijd met als centrale vraag: 'Helpen huisdieren in de psychiatrie?'. Daarop kreeg de onderzoeker 116 inzendingen van met name GGZ-patiënten maar ook van hulpverleners en enkele familieleden.

Zelfdoding
Uit de reacties bleek volgens de onderzoeker dat huisdieren wel degelijk helpen. Zo voorkomen ze zelfdoding, verminderen ze het gebruik van zorg, geven ze plezier en werken ze antidepressief.

Ook kalmeren dieren psychiatrische patiënten en verminderen ze spanningen en angst. Bovendien neemt door het houden van beesten eenzaamheid af, biedt het structuur, verhoogt het de eigenwaarde en faciliteert het sociale contacten.

Hartklachten
Volgens Janssen bieden huisdieren een vriendschap en zelfs liefde aan de patiënt. "Een dier lacht je niet uit, die roddelt niet achter je rug om." In het buitenland vinden volgens hem al veel vaker therapieën en activiteiten plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van beesten. "Onderzoek wijst uit dat het leidt tot minder hartklachten en gezondheidsklachten en minder stress."

Een goed voorbeeld noemt de onderzoeker de psychiatrische hulphond, die in Nederland nauwelijks bekend is. Het dier wordt getraind om hun baasjes te waarschuwen bij psychiatrische symptomen. Ook kunnen dit soort honden mensen met een hersenaandoening, zoals de ziekte van Parkinson of dementie, begeleiden. De stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) gaat binnenkort wel honden opleiden die mensen met autisme bijstaan.

Prioriteit
Janssen roept in zijn onderzoek bestuurders en behandelaars onder meer op het houden van huisdieren serieuzer te nemen en meer prioriteit te geven. Ook moet er meer en beter doordacht beleid worden gemaakt ten aanzien van dieren in de zorg en zijn richtlijnen nodig over dit onderwerp.


Ecotherapie helpt tegen depressie

14 mei 2007 ESSEX - Een wandeling in de natuur helpt om een depressie te bestrijden en het zelfvertrouwen te herstellen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Essex die maandag werd gepubliceerd. "Ecotherapie", zou dan ook echt als een behandeling moeten gezien worden, luidt het.

In de studie, met de naam "Ecotherapie: de groene agenda voor de mentale gezondheid" vergeleken de onderzoekers de gemoedstoestand van depressieve mensen gedurende een half uur in de natuur en in een winkelcentrum. Dat leverde verrassende resultaten op. De depressieve gevoelens namen bij 71 procent van de natuurwandelaars af met 90 procent en hun zelfvertrouwen steeg.

Na een wandeling door een winkelcentrum ondervond maar 45 procent een vermindering van de negatieve gevoelens en 22 procent werd er nog depressiever van, 50 procent voelde zich er meer gespannen en 44 procent kreeg in het winkelcentrum een lager gevoel van eigenwaarde.

De natuur blijkt ook goed te zijn voor mensen die met andere mentale problemen worstelen: voor 94 procent heeft het platteland een gunstige invloed.

De onderzoekers vinden ecotherapie dan ook een geloofwaardige behandeling die door artsen zou moeten voorgeschreven worden. "We zeggen niet dat ecotherapie antidepressiva kan vervangen, maar ze moet op zijn minst ook in aanmerking genomen worden", luidt het.


Mannen gaan beter om met stress

14 maart 2007 AMERSFOORT - Mannen gaan beter om met stress dan vrouwen en zijn daardoor op het werk beter inzetbaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfsgezondheidsindex van Lifeguard.

Daarvoor zijn 4000 werknemers van 39 bedrijven in verschillende sectoren ondervraagd. Dit jaar is vooral gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen
Vrouwen zijn over het algemeen fitter, eten gezonder en drinken minder alcohol. Mannen scoren beter op "omgaan met stress". Zij zeggen vaker dan vrouwen dat zij moeilijke situaties in het werk goed aan kunnen. Ook pakken zij problemen vaak "actief" en doelgericht aan.

Vrouwen stellen zich wat afwachtender op en scoren daardoor lager op dit punt. De manier waarop iemand met stress omgaat, is onder meer van invloed op de prestaties op het werk.


Kinderen worden ziek van gestresste ouders

6 maart 2007 AMSTERDAM - Kinderen met gestresste ouders hebben vaker koorts en een minder goed werkend afweersysteem. Vooral stress 'van buiten' en stress die wordt veroorzaakt door een psychische oorzaak, zoals een depressie, heeft invloed. Dat meldt NRC dinsdag.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Rochester schrijven dat in het maartnummer van het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Een groep van 169 kinderen in de leeftijd 5 tot 10 jaar en hun ouders deed mee aan het onderzoek. De wetenschappers namen twee jaar lang stresstests af en hielden het afweersysteem van de kinderen in de gaten door middel van bloedonderzoek.

De onderzoekers merkten dat chronische stress 'van buiten' effect heeft op de kinderen en leidt tot meer koorts of ziekte. Stress die wordt veroorzaakt door het ouderschap heeft geen effect.

Allergie
Eerder was al ontdekt dat kinderen met aanleg voor eczeem en astma eerder een allergische reactie krijgen als er meer stress in het gezin is. Ook functioneren kinderen met gestresste ouders vaak emotioneel en sociaal slechter.


Stress tijdens zwangerschap schadelijk voor IQ baby

27 januari 2007 LONDEN/AMSTERDAM - Vrouwen die tijdens de zwangerschap zware stress ondergaan, krijgen minder intelligente baby's. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Imperial College in Londen, zo meldde de Britse krant The Times zaterdag.

Het IQ van kinderen van stressmoeders ligt gemiddeld tien punten lager dan dat van andere kinderen. De wetenschappers nemen aan dat het verschijnsel te maken heeft met stresshormonen van de moeder die ook het ongeboren kind bereiken via de gemeenschappelijke bloedbaan.

Vorig jaar had onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam al uitgewezen dat gestresste moeders vaker huilbaby's krijgen.


Stress gezond voor één op tien Nederlanders

6 april 2006 ROTTERDAM - Gezonde stress bestaat. EÚn op de tien Nederlanders heeft er 'last' van. Zij leven gezonder en worden minder snel dement dan gemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek van internist in opleiding Liesbeth van Rossum waarover het vakblad Monitor van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam donderdag schrijft.

Van Rossum ontdekte verschillende gensoorten die betrokken zijn bij stress. Vorig jaar promoveerde ze cum laude op haar onderzoek.

Om stressvolle momenten het hoofd te kunnen bieden, maakt ieder lichaam stresshormonen aan in het bloed. Twee op de vijf mensen hebben last van chronische stress. Dat houdt in dat zij continu te veel van deze stresshormonen in hun bloed hebben. Het 'glucocortico´d-receptor-gen' werkt bij hen niet goed. Dit gen is verantwoordelijk voor de verwerking van de hormonen.

Afwijking
Eén op de tien mensen heeft een afwijking in dit gen. Dat bemoeilijkt dat de stresshormonen hun werk doen. Dragers van dit gen blijken uit het onderzoek van Van Rossum een lager cholesterol te hebben. De tien procent van de bevolking die dit gen bezit, heeft minder kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en aderverkalking.

Topsporter
Van Rossum onderzocht vierhonderd mannen van gemiddeld 78 jaar. Na vier jaar was een vijfde van de mannen met het 'normale' gen overleden, terwijl iedereen met het afwijkende gen nog leefde. Bij een ander onderzoek, van mannen tussen 30 en 36 jaar, bleek ook dat dragers van het gezonde gen meer spiermassa en kracht hadden. Van Rossum leidt daaruit af dat ook de kans om topsporter te worden, daardoor mogelijk groter is.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: