Op deze pagina:


Krantenberichten
Delen wordt gewaardeerd!
Kwart van te zware ouderen heeft suikerziekte

4 juli 2007 VOORBURG - Ouderen met ernstig overgewicht lopen de grootste kans op diabetes. Van die groep is bijna een kwart (23 procent) diabetespatiënt. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 4 procent van de Nederlanders van 20 jaar of ouder heeft diabetes (suikerziekte), becijferde het CBS. Overgewicht en leeftijd spelen daarbij een belangrijke rol.

Van de mensen met ernstig overgewicht had 12,3 procent diabetes, bij mensen met een 'normaal' gewicht was dat 2,2 procent. Bij zestigplussers heeft 11,4 procent suikerziekte, bij mensen tussen de twintig en de veertig is dat 0,6 procent.

Vetzucht
Van overgewicht is sprake als het bmi (lichaamsgewicht in kilo's gedeeld door lengte in meters in het kwadraat) hoger is dan 25. Bij 30 spreken deskundigen van ernstig overgewicht en zwaarlijvigheid, bij 40 van morbide obesitas (vetzucht).

Volgens het CBS komt de ziekte iets vaker voor bij mannen. Dit geldt overigens alleen voor personen met overgewicht vanaf middelbare leeftijd. Op latere leeftijd verdwijnt het verschil weer.

Twintigers
Sinds het begin van de jaren negentig is het percentage diabetespatiënten bijna verdubbeld. De stijging zit vooral in de groep mensen met ernstig overgewicht, in het bijzonder de ouderen. Het percentage zwaarlijvige ouderen met suikerziekte is sinds 1989-1991 bijna verdrievoudigd. Bij twintigers en dertigers bleef het percentage nagenoeg gelijk.

Als mogelijke verklaring voor de sterke toename van het aantal patiënten noemt het CBS de grotere aandacht voor suikerziekte en overgewicht in wetenschap en media. Tegenwoordig is meer bekend over de risicofactoren en worden vooral de risicogroepen eerder getest.


Medicijn tegen diabetes verhoogt kans op hartaanval

21 mei 2007 CHICAGO - Het medicijn Avandia tegen diabetes type II verhoogt het risico op een hartaanval aanzienlijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine is verschenen.

Avandia is een medicijn tegen een vorm van diabetes veroorzaakt door overgewicht. Het middel wordt ook in Nederland voorgeschreven door artsen. Volgens de studie hebben mensen die het medicijn slikken 43 procent meer kans om een hartaanval te krijgen.

Voordelen
Producent van Avandia, ook bekend onder de naam rosiglitazone, is GlaxoSmithKline. Het Britse farmaciebedrijf zegt dat het absoluut niet met de onderzoeksresultaten eens is. Volgens het bedrijf wegen de voordelen van het medicijn op tegen de nadelen. Het spreekt van onvolledig bewijs en een slechte opzet van het onderzoek.

Bloedsuikerspiegel
Avandia helpt het bloedsuikerspiegel binnen veilige marges te houden. Op die manier wordt schade aan bijvoorbeeld nieren of ogen voorkomen. De omzet van het middel bedraagt jaarlijks ongeveer 3 miljard euro.

Overigens stellen de onderzoekers dat gebruikers van het middel niet van de ene op de andere dag moeten stoppen met slikken. Zij adviseren mensen eerst contact op te nemen met hun dokter.


Nieuwe behandeling van suikerpatiënten met overgewicht

13 januari 2007 NIJMEGEN - Zorgverzekeraar VGZ en de Nederlandse Obesitas Kliniek hebben een nieuwe behandeling van suikerpatiënten met overgewicht ontwikkeld. Volgens VGZ daalt het gewicht van de patiënten en hun medicijngebruik door de nieuwe methode.

Kern van de behandeling is de leefstijl van de patiënt te verbeteren. Zij krijgen daarvoor een intensieve training van 65 weken. De suikerpatiënten wordt geleerd gezonder te eten en meer te bewegen.

Een woordvoerder van VGZ bevestigde zaterdag een bericht in het AD dat nagenoeg alle patiënten uit de eerste behandelronde hun gewicht zagen dalen en minder medicijnen nodig hadden.

Doelstelling
VGZ en de Nederlandse Obesitas Kliniek zijn in 2004 met de methode begonnen. De 48 patiënten in de proef moesten 500 euro van de behandelkosten van in totaal 1400 euro zelf betalen. Het leeuwendeel heeft dit echter teruggekregen omdat zij de doelstelling van gewichtsafname en een verminderd gebruik van medicijnen hebben behaald.

Een woordvoerder van VGZ noemde de behandelmethode daarom een succes. Slechts 10 procent van de deelnemers viel uit, ondanks de zwaarte van het programma. Ook de groep de in 2005 begon, deed het zeer goed, aldus een woordvoerder van VGZ.

Voordeel
Door het lagere gebruik van medicijnen kan de zorgverzekeraar tot 900 euro per jaar uitsparen. De kosten van de behandeling verdienen zich dus snel terug. Bovendien is op de lange termijn het voordeel voor de verzekeraar en de patiënt dat mensen minder snel klachten ontwikkelen die gerelateerd zijn aan overgewicht, zoals slijtage van de knieën, maar ook hart- en longproblemen.


Op deze pagina:


Krantenberichten