Delen wordt gewaardeerd!
Superfood 2015?

Superfoods zijn krankzinnig duur. Dit is een van de reden waarom we weer terug gezond gaan eten. Pak maar eens quinoa als voorbeeld. Gelukkig is de prijs weer aan het dalen, anders gaan we toch naar alternatieven zoeken. In blijft het om suiker-, zuivel- of glutenvrij te eten. We gaan meer voor alledaagse Superfoods zoals kool, avocado, broccoli, vis.

Volgens de trendwatchers lijkt de hype van de ‘superfoods’ alweer voorbij. Komend jaar gaan we weer over op ‘gewoon’ gezonde voeding. Het is weer kool, avocado en vette vis dat we gaan eten. Nu gojibessen en chiazaad zelfs bij supermarkten, drogisterijen en winkels als Hema, Xenos en Action verkrijgbaar zijn, is het duidelijk: de opmars van ‘superfoods’ is voorbij – ze zijn mainstream geworden.


Geloof jij ook in superfood?

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Deze mensen vertrouwen er bijvoorbeeld op dat gojibessen de kans op kanker verminderen of dat chiazaad het verouderingsproces vertraagt, concludeert het Voedingscentrum uit een steekproef die het heeft laten uitvoeren onder duizend mensen.

Van tal van zulke voedingsmiddelen wordt beweerd dat ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen. Volgens het voedingscentrum bestaan zulke wondermiddelen niet. De meeste Nederlanders zouden er dan ook niet in trappen. De geclaimde gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zoals kokosvet, algenextracten en hennepzaad zijn volgens het centrum onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

De term superfood mag door iedereen worden gebruikt. Ongeveer een op de zes Nederlanders zou het woord kennen. Bijna een kwart geeft aan weleens superfood te kopen, bijvoorbeeld om de weerstand of hun energieniveau te verhogen. Jongeren en hogeropgeleiden zijn iets enthousiaster over superfood, bijvoorbeeld zeewier of tarwegras. Maar hoe ouder de consument, hoe sceptischer hij wordt.


Voedingsmiddelen tegen kanker

Dr. Richard Béliveau is professor biochemie en directeur van het laboratorium voor moleculaire oncologie in het Charles-Bruneau-instituut van het Sint-Justineziekenhuis in Montréal. Hij schreef het boek -Voedingsmiddelen tegen kanker-. In dit boek schrijft hij o.a.: Planten produceren toxische stoffen die hen moeten beschermen tegen belagers.

Dieren die ervan eten worden ziek of gaan zelfs dood. Deze fytochemische stoffen hebben ook sterk kankerwerend effect en daar kunnen wij met een aangepaste voeding ons voordeel uit halen.

Een kleine dagelijkse dosis zwarte peper of kurkuma toevoegen tijdens de bereiding versterkt het kankerwerende effect van de voedingsmiddelen.

Wetenschappelijk bewezen is dat zogenaamde superfoods of raw food een positief effect hebben op het voorkomen en bestrijden van kanker. Het gaat om groente- en fruitsoorten, noten, zaden en peulvruchten. Enkele voorbeelden zijn: chlorella algen, broccoli, goji bessen, rauwe cacao, granaatappel, groene thee, kurkuma en broccoli. Gezonde voeding en levensstijl is de belangrijkste manier om te helpen bij de bestrijding van de ontwikkeling van kanker.

Meer superfoods of raw food:
Acai bessen, Bijenpollen, Blauwe bosbes, Cacao, Camu Camu, Chia zaden, Chlorella, Cranberries, Gerstegras, Goji bessen, Granaatappel, Hanoju, Hennepzaad, Kokosolie, Lucuma poeder, Maca poeder, Maitake, Mattisson, Moerbei, Ongebrande noten, Pijnboompitten, Reishi paddestoel, Schisandra bessen, Spirulina, Tarwegras, Zonnebloempitten.

Superfoods of raw food zijn het gezondste en meest effectief als je ze rauw consumeert. Voor recepten en bereidingswijze kijk eens op rawfood.nl Rauwevoeding.blogspot.com en rawsuperfoods.com/nl


ook tomaten bevatten kankerwerende stoffen
Voedingsmiddelen met het grootste kankerwerende effect:

spruitjes, broccoli, bloemkool, koolsoorten, knoflook, uien, sjalotten, spinazie, waterkers, soja, sojascheuten, lijnzaad (vers gemalen), tomaten, kurkuma, zwarte peper, bosbessen, frambozen, braambessen, veenbessen (gedroogd), druiven, chocolade (puur 70%), sap van citrusvruchten, groene thee (10 minuten laten trekken), rode wijn (1 glas per dag). Peterselie bevat fytochemische stoffen met kankerwerende eigenschappen

Andere kankerwerende voedingsmiddelen:
groenten en fruit in deze lijst bevatten andere fytochemische stoffen met kankerwerende eigenschappen:
zeewier, aubergines, avocado, basilicum, rozemarijn, paksoi (Chinese kool), kappertjes, selderij, kersen, kruidnagel, venkel, anijs, koriander, gember, sla, linzen, alfalfakiemen (luzerne), mango, gerst, pompelmoes, peterselie, chilipeper, peren, appelen, shii-take, zemelen, zwarte thee, tijm.


walnoten behoren tot de gezonde voeding
Antioxidanten en gezonde voeding

In de voeding komen antioxidanten voor die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken.

Vrije radicalen zijn stoffen die normaal in de stofwisseling ontstaan, maar extra veel bij roken, overmatige blootstelling aan zonlicht en door binnendringende ziekteverwekkers (bacteriën en virussen).

Als ze overvloedig aanwezig zijn, beschadigen de vrije radicalen de lichaamscellen. Dit proces wordt oxidatie genoemd. Het roesten van een spijker en het bruin worden van een appel zijn ook voorbeelden van oxidatie.

Flavonoïden zijn antioxidanten. Het zijn stoffen die op vitamines lijken, maar het niet echt zijn. Flavonoïden komen vooral voor in groente en fruit en ook in thee en rode wijn. Andere voedingsstoffen met een antioxidant werking; vitamines C, E en caroteen en het mineraal seleen.

Anti-oxidanten beschermen tegen hartziekten, gaan de veroudering tegen en helpen bij het herstel van verkoudheid en infectie.


gojibessen, superfoods die super goede eigenschappen hebben voor een goede gezondheid
Goji bessen hebben een zeer hoge en goede voedingswaarde. De goji bes heeft een zeer hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Verder zit er in de goji bes vitamine C, vitamine A, vitamineB1, vitamine B2 en mineralen zoals ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium en verschillende aminozuren.

Als gevolg van het zowel vers als gedroogd behouden van de voedingswaarde zijn de goji besjes één van de rijkste vruchten op aarde. Zelfs wetenschappers geven aan dat goji bessen behoren tot de superfoods.

Goji bessen bevatten polysachariden, een stof die helpt tegen kanker, cholesterol, seksuele stoornissen, diabetes en andere kwalen. Dit mede dankzij een hoge aanwezigheid van substanties zoals activatoren, sporenelementen, enzymen, essentiële vetzuren en negentien aminozuren

Andere kwaliteiten van de goji bessen: gaan het verouderingsproces tegen, geven een mooiere huidteint, verbeteren het humeur, zelfs het gezichtsvermogen wordt beter, verhogen het libido en bevorderen de vruchtbaarheid. Verder verstevigen de goji bessen je botten en spieren. Ook medische kwalen zoals diabetes, hoge bloeddruk, bloedcirculatie, verhoogd cholesterol worden in gunstige zin beïnvloed door het eten van de goji besjes. Wat dacht je van een positieve invloed op de werking van organen als lever en nieren. gojibessen, superfoods die super goede eigenschappen hebben voor een goede gezondheid

Gebruik goji bessen in soepen, salades, smoothie, yoghurt of gewoon een handvol als tussendoortje. Dagelijks aanbevolen hoeveelheid 5-25 gram.

Goji bessen schadelijk voor de gezondheid: Er zijn enkele gevallen bekend van allergische reacties na het eten van Gojibessen bij mensen die al een voedselallergie hadden. Inname van grote hoeveelheden Gojibessen kan misselijkheid en overgeven tot gevolg hebben.

Als je last hebt van een pollenallergie kun je beter voorzichtig zijn met het overmatig eten van goji bessen. Ze zouden de pollenallergie kunnen triggeren. Gojibessen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen. Het eten van goji bessen kan effect hebben op de bloedstolling. Patiënten die medicijnen slikken die invloed hebben op de bloedstolling moeten voorzichtig zijn met het eten van goji bessen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: