Delen wordt gewaardeerd!
Snacktomaatjes: je kent het wel, op je werk van hot naar her en amper tijd om tussendoor iets te eten? Vermijd de voorverpakte boterhammen en haal in plaats daarvan snoeptomaatjes. Gezond ťn vullend. Het eten van tomaten verlaagt het risico op bepaalde soorten kanker, hartklachten en osteoporose.De tomaat
Tomatenplanten kun je in de eigen tuin op een zonnige en goed bemeste plek perfect planten
Tomatenplanten kun je in de eigen tuin op een zonnige en goed bemeste plek perfect planten. Half mei kun je tomatenplanten in de tuin zetten. Tomatenplanten groeien vrij hard, zet daarom een stevige stok ernaast om de stengel aan vast te binden.

Tomatenplaten hebben de neiging om veel zijscheuten te maken. De in de bladoksels verschijnende zijscheuten dien je af te breken. Dit noemt men dieven.

De tomaat is een populaire vrucht, afkomstig van de tomatenplant. De tomaat is culinair gezien een groente. De rijpe vrucht de tomaat is gezond maar de rest van de tomatenplant is giftig, de tomatenplant bevat de giftige stof tomatine. Oorspronkelijk komt de tomaat uit Amerika.

Er zijn ongeveer 60 tomatensoorten: de vleestomaat, de trostomaat, de Romatomaat of pruimtomaat, de kleine snoep- of kerstomaat. Populair zijn zeker de diverse kleine tomaatjes als snack.

Tomaten moeten bij de aankoop stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een rijpe tomaat geeft mee bij een lichte vingerdruk. Tomaten kun je ongeveer een week het beste op een koele plaats van 12 graden Celcius bewaren.


Drogen overrijpe tomaten

Heb je teveel tomaten gekocht of tomaten die tť rijp zijn? Drogen is de manier waardoor de smaak heel geconcentreerd en zoet wordt en je kan ze vele malen langer bewaren.

Verwarm de oven voor op 100 graden. Zorg ervoor dat je een bakblik ťťn verdieping onder het rek hebt hangen, eventueel met bakpapier afdekken. Haal het rek uit de oven en leg het op je aanrecht. Snijd de tomaten in de lengte in drie parten en leg ze met het velletje naar beneden op het rek. Sprenkel wat zout en verse tijm over de tomaten, doe dit naar eigen smaak.

Bak ruim 5 uur op 100 graden zodat de tomaatjes droog aanvoelen en rimpeltjes hebben. Hierbij kan je zelf kijken hoe ver je wilt gaan, hoe langer je ze in de oven laat, hoe droger ze worden. Door een stukje tussentijds te proeven hou je het proces goed in de gaten en weet je precies wanneer ze voor jou goed zijn. Als het zo ver is haal het rek en de bakplaat uit de oven en laat de tomaatjes boven de bakplaat afkoelen. Snijd wat knoflook fijn en doe dit samen met de afgekoelde tomaatjes in een pot met olijfolie.


De tomaat etenDe tomaat en bouwstoffen
Tomaten beschermen tegen kanker, hart- en vaatziektes en werkt ontstekingsremmend. Lycopeen, de antioxidant die vooral in tomaat zit, is een wonderstof
Tomaten beschermen tegen kanker, hart- en vaatziektes en werkt ontstekingsremmend. Lycopeen, de antioxidant die vooral in tomaat zit, is een wonderstof. De ouderdomsgerelateerde oogziekte Macula-degeneratie zou gebaat zijn bij veel lycopeen.

Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.

Recente onderzoeken suggereren dat lycopeen eveneens de verminderde vruchtbaarheid van mannen kan verbeteren, schade aan de huid onder invloed van UV-licht en de leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan beperken. Lycopeen zou ook kunnen helpen in de preventie van osteoporose via een remmende werking op de osteoclasten en een stimulerend effect op de osteoblasten. Hierover is echter meer onderzoek nodig.


Tomaten en lycopeen
Lycopeen in tomaten wordt beter in het lichaam opgenomen als iemand ook vet eet, bijvoorbeeld olijfolie. Zongedroogde tomaten worden bewaard in olijfolie en zijn daarom de ideale combinatie voor opname van lycopeen in het lichaam
Lycopeen is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Het wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Tomaten die geler zijn bevatten minder lycopeen. De kleurstof lycopeen kan menselijke cellen beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Lycopeen is dan ook een belangrijke antioxidant.


Tomaten en lichaamsgeur

Tomatenplanten bevatten een olie die naar zweet ruikt. Een onderzoeker begon zich af te vragen of het eten van tomaten de oorzaak van zijn lichaamsgeur kon zijn. De olie bevat terpeen, een betanddeel dat fruit en groenten als appelsienen, citroenen hun geur en smaak geeft.

De onderzoeker stopte met het eten van tomaten. Na zeven dagen verbeterde de lichaamsgeur weer. Het is echt verrassend dat het geurprobleem zo lang kan duren nadat je slechts een maaltijd met tomaten hebt gegeten. Het vermoeden bestaat dat dagelijks tussen de 50 en de 100 gram tomaten genoeg is om een naar zweet ruikende lichaamsgeur te ontwikkelen.

Vermoedelijk is de storende geur een gevolg van het feit dat terpeen afgebroken wordt tot enzymen, wat chemicaliŽn produceert die reageren met het bestanddeel lycopeen. Dit ingrediŽnt produceert dan weer andere chemische stoffen die de lichaamsgeur bepalen. Kanttekening: de onderzoeker gebruikt geen deoderant.


Tomaten en huidverzorging

Pukkels op de huid: wrijf zachtjes met een schijfje tomaat over je pukkel. Het zuur van de tomaat helpt pukkels uitdrogen waardoor ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Uitknijpen, krabben, en wrijven helpt niet.


Tomaten en kinderen

Sommige groenten moet je leren eten en daar moet je dus de tijd voor nemen. Courgettes zijn zacht van smaak, dat is een echte kindergroente. Maar de smaak van tomaat is voor sommige kinderen heel uitgesproken, misschien wel te scherp.

Nu zijn er varianten tomaten, speciaal gekweekt voor de kindersmaak. Als verantwoord tussendoortje! Behalve lekker zijn tomaten gezond!

Tomatenketchup op de hamburger? Geen probleem, ketchup is niet vet en er zit een supergezond stofje in: lycopeen.


Recepten met tomatenPromotie van de consumptie van groente en fruit van eigen bodem

14 augustus 2014 Paprikaís, tomaten en champignons: door de boycot van Rusland is er een overschot aan deze groenten ontstaan. Om het overschot op te lossen willen telers dat wij meer groenten en fruit van eigen bodem gaan eten.


Producten op basis van tomaten

5 januari 2013 Producten op basis van tomaten, zoals ketchup en tomatenpuree en uiteraard ook de vrucht zelf, bevatten stoffen die de ontwikkeling en verergering van hart- en vaatziekten kunnen remmen. Verantwoordelijk voor het gezonde effect van tomaten is de combinatie van de antioxidanten lycopeen en vitamine C en E. Juist samen blijken die een sterke bescherming te bieden tegen hart- en vaatziekten. Lycopeen is de stof die tomaten hun rode kleur geeft. Voor tomatenpuree en ketchup blijkt dat zelfs nog sterker te gelden. Verhitting van deze antioxidanten maakt beter opneembaar maakt voor het menselijk lichaam en biologisch actiever. Dit blijkt uit onderzoek van de Universitiet van Maastricht.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: