Delen wordt gewaardeerd!
rode ui gele ui witte uien
Wat zijn uien?
uien zijn gezond en helpen bij het voorkomen van een aantal kankervormen
Een ui is een plant uit de lookfamilie. De ui is een bolgewas, het voedsel van de plant wordt opgeslagen in een bol onder de grond. Uien groeien dan ook daadwerkelijk onder de grond. In het vroege voorjaar komen de planten boven de grond en vormen ze bloemen. Andere namen voor de ui is ajuin, juin en siepel.

Uien behoren eigenlijk bij bijna elke gerecht. Of het nu een stukje vlees bakken of wat meer smaak geven aan groentegerechten: de ui past erbij als smaakgever. Bovendien zijn uien erg gezond. Vaak begin je de bereiding van een gerecht met het fruiten van een uitje.

De smaak en geur van uien neemt af bij verhitting. Rauw hebben uien een zeer sterke smaak en geur. De sterke geur van de uien doet zelfs je ogen tranen bij het snijden. Als je uien in de koelkast bewaard kun je het tranen voorkomen. Ook onder water schillen helpt.

Je hebt uien in verschillende maten en soorten: rode uien, witte uien, gele uien, het zilveruitje, sjalotten, Amsterdamse uitjes, lente ui of bosui, de grote Spaanse uien. Knoflook is eigenlijk ook een uiensoort.


Uien en gezondheid
zilveruitjes smaakvol en gezond
Het eten van meer dan 80 gram ui per week gaat gepaard met een bijna 40% kleinere kans op dikke darmkanker, vergeleken met mensen die geen ui eten. De kans op kanker aan de eierstokken is 43% kleiner en de kans op strottenhoofdkanker 56%. Uien zitten boordevol antioxidanten met name quercetine.
In de Chinese geneeskunde worden uien gebruikt om angina te bestrijden.
Het regelmatig eten van uien gaat ontstekingen in het lichaam tegen.
Ook worden uien gebruikt om bacterie-infecties, ademhalingsziekten(astma) en hoesten tegen te gaan.
Uien zijn een zeer goed middel tegen griep en verkoudheid. Als je griep hebt en een verstopte neus dan is het goed on uienthee te drinken, rauwe ui te eten en een halve ui op het nachtkastje te leggen gedurende de slaap. De neus blijft dan open en je kunt goed ademhalen.
Uien zorgen voor stevige botten. De heupgewrichten krijgen meer stevigheid door het eten van uien. Ook de kapsels tussen de gewrichten en de gewrichten zelf varen wel door regelmatige consumptie van uien.
Uien zijn goed voor hart en bloedvaten, verlagen het risico op bloedklontering met als gevolg minder kans op een hartaanval. Er zijn sterke aanwijzingen dat uien een gunstig effect hebben op de mate waarin aderverkalking of atherosclerose ontstaat.
De natuurlijke mondverzorging is gebaat bij het eten van uien. CariŰs en schadelijke bacteriŰn worden onschadelijk gemaakt en zelfs voorkomen. lenteui of bosui fleurig als garnering maar tevens met gezonde vitamine C
Uien vergroten de weerstand tegen infecties en schimmels en verlagen de bloeddruk.
De stof quercetine in uien helpt te beschermen tegen hooikoorts.
Wanneer je wilt afvallen is het eten van uien aan te raden. Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen. Het eten van ui bevordert ook de stofwisseling.


Uien en voedingsstoffen

Uien zitten vol met vitamine C. Verder zit er redelijk wat B6 en B11 in.
Ook mineralen als ijzer, chroom, molybdeen, mangaan en kalium komen in de ui voor. Verder bevat de ui het aminozuur tryptofaan.
Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
De stof alliine komt ook voor in uien en wordt door het lichaam omgezet in allicine.
100 gram verse rauwe uien bevatten 10 gram koolhydraten, 1 gram eiwit en 0,3 gram vet.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: