Delen wordt gewaardeerd!
Wat is Umami?

Umami is de vijfde smaak. De andere vier smaken zijn: zoet, zout, zuur en bitter. Umami laat je maag veronderstellen dat je meer calorieŰn hebt gegeten dan in werkelijkheid het geval is waardoor je langer een verzadigd gevoel blijft houden.

De smaak van Umami kun je je voorstellen door te denken aan de smaak van jonge kaas en de smaak van oude kaas. Oude kaas heeft meer Umami, smaakt hartiger.

In 1908 heeft Dr. Kikunae Ikeda van de universiteit van Tokyo deze smaak benoemt als Umami. De hartige smaak van Umami wordt weleens omschreven als een bouillonachtig naar vlees smakend kruid. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartige zoute en zoete smaken.


Umami als smaakversterker

Umami is al langer bekend als de synthetische variant mono Natrium Glutamaat oftewel mononatriumzout van het aminozuur glutaminezuur en wordt als smaakversterker gebruikt in de Aziatische keuken. Het aminozuur glutaminezuur is een van de twintig bouwstenen van eiwitten en komt voor in eiwitten van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong. Heden ten dage gebruiken ook de voedselfabrikanten aminozuur glutaminezuur als smaakversterker in de vorm van additief mononatriumglutamaat (MSG). MSG staat soms negatief in de belangstelling, maar dat is onterecht. Uit veiligheidsstudies zijn geen nadelige effecten gebleken.

Op 7 oktober 2011 bracht het bedrijf CCL Nutricontrol uit Veghel het nieuws dat ze een testmethode ontwikkeld heben waarmee de vijfde smaakcomponent umami kan worden aangetoond. Met deze test kunnen levensmiddelenfabrikanten de smaak van hun producten beter sturen en het zoutgehalte verlagen. Umami draagt door zijn smaakversterkend effect bij aan een reductie van zouttoevoeging. De zoutconsumptie in Nederland is veel te hoog. De aanbeveling is maximaal 6 gram per dag, maar sommige mensen halen met gemak 20 gram. Slechts 15% van de bevolking voldoet aan het aanbevolen maximum.


Gezonde voeding die van nature rijk is aan Umami

Een aantal voedingsmiddelen bevat van nature mono natrium glutamaat oftewel Umami rijke voeding. Het is aan te bevelen om minstens twee keer per dag Umami rijke voeding te eten als je Umami een positieve bijdrag wilt laten leveren aan je stofwisselingsproces.


Umami zorgt voor een voldaan gevoel

De vijfde smaak wordt gevormd door glutamaat. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dit aminozuur voedsel beter doet smaken. Tevens bleek uit het onderzoek dat dit aminozuur voor een voldaner gevoel na het eten zorgt. Het umami-gedeelte in de mond wordt meer geprikkeld waardoor je de rest van de dag veel minder eet. Een kleinere maaltijd voldoet. Umami-rijk voedsel kan dus de eetlust inperken, en een positief effect hebben op je gewicht.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: