Delen wordt gewaardeerd!
Vergeten groenten zijn terug van weggeweest. We spreken van vergeten groenten omdat deze vroeger heel normaal waren in de Nederlandse keuken, echter tegenwoordig komen ze niet veel meer voor. Degene die we nu vaker in de winkels tegenkomen zijn pastinaak, peterseliewortel, aardpeer en schorseneren. Allemaal witte knollen en penen die er zeer gezond uitzien maar hoe kun je ze tot eetbaar voedsel bewerken?

Probeer eens lekker te pureren. Puree is een allemansvriend en de ideale manier om die vergeten groente eens lekker klaar te maken. Het smaakt hemels, het is zacht en smeu´g en het smelt op de tong. Puree hoeft niet altijd van aardappelen te zijn. Ook wintergroente zijn uitermate geschikt voor een heerlijke stamppot. Denk niet alleen aan knolselderijpuree, maar ook eens aan pastinaak, aardpeer en peterselieworte.

Ook van tegenwoordig nog bekende groenten zijn de oude rassen vervangen door nieuwe met een hogere opbrengst en een smaakverandering. Bij sommigen zijn de sterke smaken, zoals bitter en zuur, weggekweekt. Dit is onder andere gebeurd bij witlof en spruitjes, deze groenten smaken tegenwoordig veel minder bitter dan vroeger.


Pastinaak of witte wortel

Pastinaak is een geelachtig-witte wortel die tot de wortelfamilie behoort. De smaak doet denken aan een combinatie van knolselderij met anijs. Rauw is hij niet echt smaakvol, maar gestoofd, gekookt, gefrituurd (chips) of gegratineerd smaakt hij des te lekkerder! Calorierijk deze groente met zijn 80 kcal per 100 gram.

Bereiding als pastinaakpuree: 600 gram geschilde pastinaak in blokjes, 200 gram volle melk, 200 gram room, 1 klontje boter, peper en fleur de sel, 1 scheutje notenolie, geplette walnoten of andere noten. Kook de pastinaak gaar in de melk en de room. Voeg de boter toe en pureer met de staafmixer. Voor een dikkere puree gebruik wat minder melk, oftewel even wat afgieten voor het pureren. Kruid met peper en zout. Garneer de puree op het bord met een lijntje olie erlangs en eventueel wat geplette noten.

Gezondheid en patinaak: Pastinaak bevat veel antioxidanten, zeer veel mineralen (vooral mangaan en kalium) en vitamines (vitamine C en vitamine K). Pastinaak bevat erg veel foliumzuur (vitamine B11) dat ons beschermt tegen dementie, osteoporose en hartproblemen. Pastinaak is rijk aan vezels wat de bloedsuikerspiegel positief be´nvloedt en omdat pastinaak urine-afscheiding bevorderend werkt stimuleert hij de nieren en is hij goed tegen reuma.


Peterseliewortel of wortelpeterselie

Peterseliewortel is een variant van de gewone peterselie, speciaal geteeld voor zijn witte wortel, maar je kunt het groen ook goed eten. De smaak van peterseliewortel ligt tussen die van pastinaak en knolselderij. Voor in de keuken: rauw geraspt of gekookt (als basis voor soep of puree), gestoofd of gewokt. 22 kcal per 100 gram dus ook nog eens verantwoord en goed passend in een vermageringsdieet.

Bereiding als een puree van peterseliewortel 600 gram geschilde peterseliewortel in blokjes, ╝ geschilde appel in blokjes, 2 dl volle melk, peper en fleur de sel, fijngesnipperde peterselie als garnituur. Kook de wortel en de appel gaar in de melk. Pureer met de staafmixer en kruid met peper en zout. Wil je een dikke puree, giet dan voor dat je gaat pureren eerst wat melk af. Garneer de puree met peterselie.


Aardpeer of topinambour

Aardpeer is een rozig-wit knolletje met een eetbare schil (gezond ook!) die een mooie, ranke, felgele bloem vormt. De smaak is zoet en intens en doet wat denken aan noten of artisjok. De knol is eetbaar in alle mogelijke bereidingsvormen: rauw, gewokt, gestoofd. In gekookte vorm smaakt hij vrij zoet (de inuline wordt omgezet in fructose) waardoor hij zich ook leent als garnituur voor dessert of gebak.

Gezondheid en aardpeer: Aardpeer heeft een weldadig effect bij reuma en jicht, en werkt bij constipatie. Evenals de pastinaak werkt aardpeer vochtafdrijvend en is erg goed om botontkalking te voorkomen. Rauwe aardpeer is zeer geschikt voor diabetici omdat ze inuline bevat. Inuline is een vezelvormig koolhydraat dat de mens niet kan verteren (het wordt dus niet omgezet in glucose) waardoor het bloedsuikergehalte niet verhoogt. De vezels vertragen de spijsvertering en bevorderen het verzadigingsgevoel wat eveneens een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. De inulinevezels fermenteren en dat heeft een gunstige invloed op ieders darmflora. 100 gram aardpeer is goed voor 72 kcal.

Beereiding van puree van aardpeer 350 gram (geschilde) aardpeer, 1 klontje boter, ╝ blokje champignonbouillon, 2 royale koffielepels philadelphia (met truffel)of alternatief, peper en fleur de sel. Genoeg voor 2 personen. Snij de aardpeer onmiddellijk na het schillen in blokjes (anders verkleurt ze) en stoof ze glazig in de gesmolten boter. Verkruimel de bouillon erover, doe er een bodem water bij en laat de aardpeer vijf minuten verder stoven onder deksel. Laat ze niet te lang stoven en prik eens met een vork om te checken of ze gaar zijn. Pureer met de staafmixer, kruid met peper en zout en roer er de Philadelphia onder.


Schorseneren

Schorseneren of keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed is een lange zwarte wortel van binnen wit. Het schillen was een lastig karwij vandaar de andere benamingen. Koken in de schil is een mogelijkheid om er naderhand de schil af te schrapen. Trek keukenhandschoenen aan en schrob de schorseneren schoon met een borstel. Schil de schorseneren met een dunschiller en doe ze in water met azijn om kleuren te voorkomen.
Wat te denken van schorseneren uit diepvries, blik of glas kopen, deze bevatten nog altijd veel vitamines en mineralen.

Bereiding van schorseneren kun je rauw eten, gekookt, fruiten op olie of lekker in de soep. Indien gekookt wordt er vaker een sausje bij gedaan om de smaak te bevorderen. De smaak en structuur van schorseneren lijkt veel op asperges.

De voedingswaarde van schorseneren is ongeveer 70 kcal per 100 gram. Schorseneren bevatten veel ijzer, vezelstoffen en vitamine C, en behoorlijke hoeveelheden kalium, fosfor, calcium en magnesium. Verder bevatten schorseneren inuline, een fermenteerbaar, niet-oplosbaar zetmeel dat in het lichaam wordt omgezet tot fructose en dat werkt als prebioticum: het zou een positieve invloed hebben op de darmflora.


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: