Delen wordt gewaardeerd!
Afkicken tijdens je vakantie

17 juli 2013 Een sterk groeiend aantal mensen gebruikt de zomervakantie om stiekem af te kicken van hun verslaving aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, eten of seks. Verslavingsklinieken zien een onverwachtse toename in de vakantieperiode.


Tieners met ADHD vaker aan drank en drugs

19 februari 2013 Uit Amerikaans onderzoek van de universiteit van Pittsburgh blijkt dat tieners met ADHD vaker verslaafd raken aan drugs en alcohol dan hun leeftijdsgenoten zonder de stoornis. In tegenstelling tot wat wetenschappers eerder dachten, verkleint het gebruik van ADHD-medicijn Ritalin het risico niet.

De de afgelopen 8 jaar volgde onderzoeker Brooke Molina in totaal 600 Amerikaanse jongeren. 35 procent van de 15-jarige ADHD'ers dronk wel eens alcohol, in tegenstelling tot 20 procent van hun niet-hyperactieve leeftijdsgenoten. Twee jaar later was 17 procent van de jongeren met ADHD verslaafd aan cannabis, terwijl dat bij niet-ADHD'ers maar 3 procent was.


Effectief geneesmiddel tegen verslaving

25 september 2012 UTRECHT - Een geneesmiddel tegen drugsverslaving en overgewicht is wel degelijk mogelijk. Dat stelt Frank Meye, promovendus van de Universiteit Utrecht.

Hij onderzocht het werkingsmechanisme van medicijnen die zouden helpen tegen overgewicht en drugsverslaving. Deze middelen zorgen ervoor dat lichaamseigen opiumachtige stoffen niet aan de receptoren kunnen binden, waardoor de hersenen minder gevoelig worden voor Ĺbeloningen' waar mensen zo verslaafd aan kunnen raken.

Deze medicijnen hebben echter nogal wat sterke bijwerkingen. Meye toonde in zijn promotieonderzoek aan dat die bijwerkingen ontstaan doordat de medicijnen ook de normale, spontane activiteit van de receptoren onderdrukken.

Volgens Meye zijn medicijnen tegen drugsverslaving en overgewicht weliswaar mogelijk, maar deze zouden dan alleen de opiumachtige stoffen moeten blokkeren en de demping van de receptoractiviteit dus ongmoeid moeten laten.

Frank Meye promoveert aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht


Gevaarlijk: Ketamine steeds populairder als partydrug

17 november 2011 Het zogenaamde 'Special K', oorspronkelijk een verdovend middel voor paarden, is tegenwoordig een populaire partydrug voor de jeugd, dat bewijzen ook Britse cijfers. De gevaren voor de gezondheid zijn echter groot.
Het aantal Britse gebruikers van 'Special K' (de bijnaam van ketamine) is verdubbeld de laatste vier jaar. Het is grootste stijger op de Britse drugsmarkt. Ketamine werd in de jaren 90 populair in nachtclubs, feestgangers gebruikten het in pilvorm vanwege de hallucinogene effecten. Steeds meer mensen raken er aan verslaafd en lopen zo een groot risico op mentale of andere gezondheidsproblemen. Onderzoekers zeggen dat ketamine nu gebruikt wordt op dezelfde manier als hero´ne in de jaren '80. Meer jongeren injecteren dit, doordat de kwaliteit van hero´ne die op straat verkocht wordt tegenwoordig slecht is.

Gevaren
Het gebruik ervan houdt heel wat gevaren in. Ketamine heeft ten eerste de reputatie een verkrachtingsdrug te zijn. Onderzoeker Steven Jackson: "Je kunt ook met ernstige blaasproblemen te maken krijgen, gebruikers proberen de pijn te stillen door meer ketamine te gebruiken. Tevenst treedt gewenning snel op, waardoor je na enkele weken al een dubbele of driedubbele portie nodig hebt. Daarnaast kun je al snel psychologisch afhankelijk raken, gebruikers voelen zich snel hulpeloos en kwetsbaar. Wanneer het samen met alcohol of andere drugs genomen wordt, is het nog gevaarlijker."

Onder invloed
Wanneer je te veel neemt, kun je verward raken, met tijdelijk geheugenverlies kampen en hallucinaties ervaren. Omdat het verdovend werkt, kunnen gebruikers zichzelf pijnigen zonder het te beseffen. Ook neem je onder invloed meer risico's. Expert John Mallalieu: "Doordat velen zich niet bewust zijn van de gevaren en door een gebrek aan preventie, werd het middel zo populair."


Geen gevolgen blowen voor hersenen jongeren

16 oktober 2007 HILVERSUM - Blowen heeft geen gevolgen voor de hersenen van jongeren. Dat blijkt uit onderzoek dat neuropsychologe Gerry Jager heeft verricht naar de effecten van wietgebruik op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren.

Bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht onderzocht zij veertig pubers, van wie de helft geregeld cannabis gebuikt en de andere helft niet.

Jager deed onder andere geheugen- en concentratietesten en bekeek in een MRI-scan de hersenen. De blowende jongeren deden de testen net zo goed als de anderen, zei ze dinsdag in het tv-programma EÚnVandaag.

Volwassenen
"Er gebeuren geen andere dingen bij blowende jongeren, van wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn, dan bij volwassenen".

Voor jongeren met een combinatie van problemen is het gebruik van cannabis af te raden, aldus Jager. Maar voor de grote groep jongeren die af en toe een jointje roken ziet zij geen gevaar.

"Over tien jaar zijn zij brave burgers met een baan en zijn zij gestopt met blowen."


Wiet vergroot kans op psychose

27 juli 2007 - Wetenschappers tornen opnieuw aan de onschuldigheid van de joint. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gebruikers van de populaire drug 40 procent vaker een psychotische aandoening krijgen dan mensen die geen cannabis gebruiken.

Regelmatige blowers lopen een aanzienlijk groter risico op mentale klachten als schizofrenie, hallucinaties en waanvoorstellingen, zeggen Britse experts. Toch blijft de kans dat een wietgebruiker daadwerkelijk een psychose krijgt klein. De aandoening komt namelijk maar weinig voor. Cannabisgebruik zou bij 14 procent van de Britse jongeren met psychische problemen een rol spelen.

Een link tussen de drug en het krijgen van een depressie konden de onderzoekers niet leggen. Ook is het niet zeker of wiet daadwerkelijk psychoses veroorzaakt. Het kan zijn dat mensen die de drug gebruiken geestelijk sowieso al minder stabiel zijn, wat schizofrenie in de hand werkt, aldus de onderzoekers.


Cannabis verhoogt kans op schizofrenie

23 juli 2007 ZÜRICH - Mensen die cannabis gebruiken, lopen meer kans op schizofrenie. Dat blijkt uit een onderzoek van het psychiatrisch instituut van de universiteit van Zürich.

Volgens de onderzoekers lijkt cannabis minder onschuldig dan we altijd gedacht hebben. De rol van cannabis als risicofactor bij psychiatrische ziektes moet herzien worden, vinden ze.

Mensen die al een psychische ziekte hebben, moeten afzien van cannabisgebruik, menen ze. De resultaten van het onderzoek staan op de website van het medische tijdschrift Schizophrenia Research.

De onderzoekers zagen het aantal gevallen van schizofrenie bij jongeren fors toenemen in de jaren 90. Bij jongeren tussen 15 en 19 was er sprake van een verdrievoudiging en bij jongeren tussen 20 en 24 van een verdubbeling. Dat zijn net de leeftijdsgroepen die het vaakst cannabis gebruiken, aldus de onderzoekers.


Drugs- en alcoholexcessen jeugd door prestatiedruk

12 mei 2007 BIELEFELD - De hoge prestatiedwang bij jongeren leidt tot toenemende drugs- en alcoholexcessen. Het groeiend aantal verplichtingen is ook een oorzaak voor het stijgende gebruik van geweld.

Dat stelde de Duitse onderzoeker Hurrelmann in de Shell-jeugdstudie 2006, waaraan Duitse media zaterdag aandacht besteedden. Volgens de wetenschapper van de universiteit Bielefeld heeft een deel van de jongeren, vooral jongens, grote problemen met de eisen die school, familie en leeftijdsgenoten stellen.

Zij voelen zich steeds machtelozer en zoeken hun toevlucht in drank of drugs. De onderzoeker schat de omvang van deze groep jongeren op 10 tot 15 procent en de groep zou steeds groter worden.


Drugs herstructureren mogelijk hersenen

25 april 2007 LONDEN - Verslavende drugs zijn in staat de hersenen "te herstuctureren". Drang en voldoening zijn voor de hersenen een normaal middel om processen te bevorderen en reguleren. Ze reageren mogelijk normaal op drugs maar op een wijze die voor positieve impulsen is bedoeld.

Door sterk verslavende drugs wordt dit aanmoedigingsmechanisme op de verkeerde zaken ingesteld en waarschijnlijk gehandhaafd. Dit meldden wetenschappers aan de Brown Universiteit in de Amerikaanse staat Rhode Island in een woensdag in het vakblad Nature gepubliceerd onderzoeksrapport.

Drang
Zo kan de drang voor een drug terugkomen ook al zijn de effecten van het eerdere gebruik ervan al lang verdwenen. Ratten die een dosis morfine kregen, toonden daarna veranderingen in de wijze waarop de hersenen hunkering en voldoening reguleren.

Verandering
Nadat de effecten van morfine volledig waren verdwenen, bleek die verandering in de hersenen echter bestaan. Sterk verslavende drugs zoals morfine, coca´ne of opium kunnen zo waarschijnlijk blijvende veranderingen in de hersenen aanbrengen.


Hersenen zien nicotine als harddrug

21 februari 2007 AMSTERDAM - Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat hersenen hetzelfde reageren op nicotine als op heroïne of cocaïne. "Deze chemische verandering in de hersenen suggereert een fysieke basis voor nicotineverslaving," zegt Michael Kuhar van de Emory University in Atlanta.

Bepaalde enzymen komen in de hersenen van rokers in veel grotere hoeveelheden voor dan bij niet-rokers. In eerdere studies bleek hetzelfde het geval bij proefdieren die heroïne of cocaïne toegediend hadden gekregen.

Deze enzymen zorgen ervoor dat verschillende neuronen meer dopamine krijgen aangevoerd. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. De stof werkt zowel bij mensen als dieren op dezelfde manier.

"Het is duidelijk dat de harddrugs en nicotine voor de veranderingen zorgen", zegt Bruce Hope van het Nationale Gezondheidsinstituut van Amerika tegen Reuters. "Het lijkt erop dat deze verandering in de hersenen heeft gezorgd voor veel verslavingen."


Xtc schaadt geheugen op lange termijn

11 oktober 2006 AMSTERDAM - Het geheugen lijdt op de lange termijn onder veelvuldig en langdurig gebruik van xtc. Het kortetermijngeheugen en het concentratievermogen worden niet door de partydrug aangetast. Dat blijkt woensdag uit een proefschrift van Gerry Jager. Zij promoveert op 31 oktober aan de geneeskundefaculteit van de Universiteit Utrecht.

Jager onderzocht de langetermijneffecten van drugs als xtc en cannabis op de hersenfuncties geheugen en concentratievermogen. Incidenteel xtc-gebruik (gemiddeld twee pillen ooit) of regelmatig cannabisgebruik (meerdere joints per week over een periode van gemiddeld vier jaar) leidt volgens de onderzoekster niet tot afwijkingen in het geheugen of concentratievermogen.

Uit onderzoek uit 2002 bleek al dat veel xtc-gebruik kan leiden tot neuropsychiatrische aandoeningen, zoals een depressie. Ook bleek dat overmatig gebruik blijvend geheugenverlies kan veroorzaken. Vrouwen zijn overigens gevoeliger voor de schadelijke gevolgen van xtc dan mannen.


Verslaving: Zeven keer meer teer in hasj dan in sigaretten

27 maart 2006 PARIJS - Met drie joints krijgt een roker evenveel giftige stoffen binnen als met een heel pakje sigaretten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Franse consumentenbond, dat maandag is gepubliceerd.

De rook van cannabis bevat zeven keer meer teer en koolmonoxide dan tabaksrook, staat in het aprilnummer van de gids '60 Millions de consommateurs' van de bond.
Het instituut vergeleek de rook van 280 joints met hennepbladeren met die van gewone Marlboro-sigaretten.

Benzeen
Behalve naar teer en koolmonoxide werd ook gekeken naar nicotine, benzeen en tolueen. De rook van een joint van hasj met tabak, bevat twee keer zoveel benzeen en drie keer zoveel tolueen als die van een gewone sigaret. Ook degenen die pure cannabis roken, krijgen meer van die stoffen binnen.

Terwijl het aantal sigarettenrokers en alcoholdrinkers in Frankrijk afgelopen jaar is gedaald, stijgt het aantal gebruikers van hasj.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: