Delen wordt gewaardeerd!
Wat zijn vetten?

Vetten zijn net als koolhydraten onze energieleveranciers. In de voeding zitten diverse soorten vetten.


We onderscheiden 4 soorten vetten: verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten en cholesterol. De ene soort is beter voor de gezondheid dan de andere.


Verzadigde vetten, de slechte vetten:
Een evenwichtige voeding bevat een minimum aan deze vetten omdat ze de slechte cholesterol stimuleren. Daarom worden ze ook slechte vetten genoemd.
Verzadigde vetten hebben meestal een vaste vorm op kamertemperatuur en zijn van dierlijke oorsprong (volle melkproducten, kaas, boter, eieren, rood vlees en afgeleiden). We vinden verzadigde vetten zowel in zoete als in zoute producten.


Zoete producten: Gebak, koekjes, chocolade, roomijs, patisserie, volle melkproducten,...


Zoute producten: TV-worst, kaas, vlees, chips...


Een evenwichtige voeding bevat een minimum aan deze vetten omdat ze de "slechte" cholesterol stimuleren. Daarom worden ze ook slechte vetten genoemd.


Enkelvoudig onverzadigde vetten:

Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in olijfolie, arachideolie, koolzaadolie, plantaardige margarines en bepaalde oliehoudende vruchten zoals noten. Dagelijkse consumptie doet de slechte cholesterol afnemen. Daarom worden ze ook goede vetten genoemd.


Het advies van voedingsdeskundigen is om in plaats van slechte vetten te kiezen voor goede vetten. Dit kan bijvoorbeeld door extra fijne olijfolie van de eerste koude persing te gebruiken in een vinaigrette. Degenen die de smaak van olijfolie niet lekker vinden, kunnen ook kiezen voor arachideolie of, nog beter, voor koolzaadolie. Deze laatste mag niet worden verhit! Zichtbare vetten moeten zoveel mogelijk bestaan uit enkelvoudig onverzadigde vetten.


Het soort vet in voeding is belangrijker dan de hoeveelheid. Tot die conclusie komt de Europese voedselautoriteit (EFSA). De experts geven dan ook een universele aanbeveling voor vetinname af: Stap over op onverzadigd vet.


Het vervangen van producten met verzadigd vet door producten met onverzadigd vet, is goed voor je cholesterolwaarden. Dit heeft de EFSA onlangs vastgesteld bij de beoordeling van een aantal gezondheidsclaims. De leidende voedselorganisaties in de Verenigde Staten en Europa en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hebben hiermee een universele aanbeveling voor de vetinname afgegeven. Simpel gezegd is de aanbeveling: een voeding die minder verzadigde (vaste) vetten en meer onverzadigde (zachte of vloeibare) vetten bevat is goed voor hart- en bloedvaten.


Meervoudig onverzadigde vetten, de goede vetten:
Mensen die zichzelf 1-2 keer per week op (vette) vis trakteren, verlengen hun leven. Het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten wordt er namelijk een stuk kleiner door. Niet voor niets luidt het spreekwoord zo gezond als een vis.
Meervoudig onverzadigde vetten zitten in zonnebloemolie, ma´solie, sojaolie, notenolie, druivenpitolie, vette vis, minarines en speciale margarines. Deze vetten zijn essentieel voor de goede werking van ons lichaam.


Daarom worden ze goede vetten genoemd. Bovendien hebben ze een gunstig effect op de slechte cholesterol.


Meervoudig onverzadigde vetten worden ook de goede vetten genoemd omdat ze essentiële vetzuren leveren die de mens zelf niet kan synthetiseren uit andere voedselcomponenten. Omdat deze oliën zeer gevoelig zijn voor licht, warmte en zuurstof worden ze enkel gebruikt voor het op smaak brengen van eten en niet om voedsel te bereiden (olijfolie wel).


Cholesterol:

Cholesterol is weer een ander soort vet die belangrijk is voor de mens. Het lichaam zorgt zelf voor de aanmaak en daarnaast levert de voeding een bepaalde hoeveelheid. Dierlijke voeding is de enige bron van cholesterol, waarvan de consument er te veel van binnenkrijgt.

Daarom is het beter meer peulvruchten te kiezen, zoals bonen, linzen enz, en ook magere producten van dierlijke oorsprong zoals yoghurt, kaas, mager vlees.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: