Delen wordt gewaardeerd!
Vetten in onze voeding

De afname van de hoeveelheid vetten of lipiden in onze voeding is nog steeds een belangrijke doelstelling op het vlak van de voeding, net als het meer eten van fruit en groenten en volgraanproducten en meer lichaamsbeweging.


Minder vet eten betekent nochtans niet dat men alle vetachtige stoffen moet mijden. Integendeel, sommige vetten, zoals de beroemde omega-3, verdienen een belangrijkere plaats in ons menu. Het beste compromis is dus "beter vet eten".


De omega-3 hebben effecten voor de cardiale gezondheid, een goede invloed op de hersenen met name in de ontwikkeling van het zenuwstelsel of de preventie van depressie, de kwaal van de 21e eeuw.


Verzadigde vetten uit gebak, koekjes, chocolade, roomijs, patisserie, volle melkproducten zin ongezond en verhogen de risicofactoren Chips slechte vetten: ongezond en verhoogt de risicofactoren
Je eetgewoonten zijn belangrijk om een hartaanval te voorkomen. Door verzadigde en transvetten te beperken, verminder je je risico op een hartziekte. Goede vetten zijn wel gezond.Beter vet eten, betekent dat men zijn voedingsmiddelen en de manier waarop men ze bereidt, beter kiest, maar dan kan de mens ook tussenbeide komen in de verbetering van het evenwicht van de diervoeding, zodat de menselijke gezondheid erop vooruit gaat.


Visolie bevordert je gezondheid:

Visolie bestaat voor een groot deel uit Omega-3 vetten. Deze Omega-3 vetten bestaan uit 2 vetzuren; DHA en EPA.


Deze vetzuren zijn van groot belang bij de preventie van onder andere hartaandoeningen en kanker; het voorkomen en verhelpen van emotionele klachten.


Visolie is de beste bron voor Omega-3 vetten. Groene bladgroenten en diverse zaden en noten bevatten ook Omega-3 vetten. Een bijkomend voordeel van deze olie is dat het naast vitamine A ook vitamine D bevat. Vitamine D is één van de vitamines die we in veel gevallen te weinig binnen krijgen.


Noten en gedroogde zuidvruchten gezond of dikmakers?
Noten gezond en wat voor waarde hebben noten in de gezondere voeding? Noten bevatten mineralen, vitmanes, vet,koolhydraten en vezels
Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Lager risico van hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes. Ook voor gedroogde zuidvruchten zijn er aanwijzingen voor gunstige effecten op de gezondheid.


TNO Kwaliteit van Leven heeft de huidige wetenschappelijke literatuur op positieve gezondheidseffecten beoordeeld. De conclusie: consumptie van noten en gedroogde zuidvruchten past in een gezond en cholesterolverlagend voedingspatroon.


Het verzadigende effect van het hoge gehalte aan vezels en eiwitten in noten vermindert mogelijk het risico op overgewicht. Noten zijn een bron van waardevolle voedingsstoffen en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: