Delen wordt gewaardeerd!
Koolhydraten: vezels
Vezels, ook wel voedingsvezels genoemd, worden aangetroffen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals graanproducten, zaden, bonen, erwten, groenten en fruit, noten.
Vezels, ook wel voedingsvezels genoemd, worden aangetroffen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals graanproducten, zaden, bonen, erwten, noten. In dierlijke producten zitten geen vezels. Voedingsvezels zijn afkomstig van planten en bestaan voor het grootste deel uit celwanden.

Een volwassene heeft dagelijks 25-35 gram (gelijk aan 25 sneden volkorenbrood per dag eten) vezels nodig. Voldoende vezels helpen mee aan verwijdering van afvalstoffen, het voorkomen van vetopslag en een bescheiden bloeddrukverlaging.

Aangezien vezels vrijwel niet verteerd worden, hebben ze geen voedingswaarde voor ons. Ze hebben echter wel verscheidene voordelen voor de gezondheid.

Mensen die weinig vezels eten, zullen een harde, droge ontlasting hebben die beperkt in omvang is. Deze ontlasting plakt aan de darmwand, waardoor hard moet worden geperst tijdens de stoelgang. Dit heeft obstipatie en aambeien tot gevolg. Vezels houden water vast, waardoor de ontlasting zachter en omvangrijker wordt en de stoelgang wordt vergemakkelijkt.

Bepaalde vezels, zoals fructosaccharides, remmen echter ook de eetlust doordat ze de afscheiding van hongerstillende hormonen stimuleren.


Soorten vezels
Natuurlijke vezels zitten in natuurlijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en granen.
Als je kijkt naar de werking in het lichaam bestaan er drie grote groepen vezels:


Spijsverteringsklachten

Niet direct een voedingsstoornis maar toch hebben ruim twee miljoen mensen een spijsverteringsziekte en veel mensen hebben geregeld last van spijsverteringsklachten. Er is een duidelijk verband tussen spijsverteringsklachten en een ongezonde voeding en leefstijl. Veel voorkomende klachten zijn maagproblemen, diarree, verstopping en winderigheid.

Doe de vezeltest: Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 90% van de Nederlanders te weinig vezels eet. Benieuwd of je zelf wel genoeg vezels binnenkrijgt? Ga naar www.vezeltest.info en doe de test!


De voordelen van het eten van voldoende vezels

Het eten van vezels is een goede manier om je maag te vullen met weinig calorieën. Een volle maag leidt tot een verzadigd gevoel en dus tot een lagere energie inname.

Eet meer vezels! Voedingsvezels hebben tal van deugden. Ze bevorderen de darmtransit, werken verzadigend, voorkomen sommige kankers en beschermen tegen diabetes en te hoge cholesterol.

Vezels zijn goed voor je hart en bloedvaten. In je dunne darm binden bepaalde vezels zich aan galzouten en cholesterol, waardoor het cholesterolgehalte van je bloed daalt.

De darmflora in je dikke darm bestaat uit goede en slechte bacteriën. Sommige vezels worden gebruikt als voedsel door de goede bacteriën. Dit leidt tot een goede balans van je darmflora, ontzettend belangrijk voor je weerstand en je darmgezondheid.
De effecten op de darmen zijn als volgt te omschrijven:


Vezelrijke voeding een must voor een goed gezond lichaam

Het risico op zwaarlijvigheid en het metabool syndroom (combinatie van verhoogde bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en slechte cholesterolwaarden) wordt vele malen hoger bij het onvoldoende nuttigen van vezelrijke voeding.

Fastfood en kant-en-klare maaltijden leveren lang niet genoeg vezels op.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar oud moeten dagelijks 25 gram vezels consumeren, mannen 38 gram.
Vrouwen ouder dan 50 jaar moeten dagelijks 21 gram vezels eten, mannen 30 gram.

Vezelrijke voeding zoals verse groenten, fruit en noten zijn ideaal om je vezeltekort te verhelpen.


Afvallen: eet veel vezels

Suikers en snel opneembaar zetmeel uit bijvoorbeeld witbrood, pastaĺs als spaghetti, en aardappelen hebben geen gunstige effecten. Vollegraanproducten zoals volkorenbrood en muesli zijn veel beter. Wil je afvallen, eet dan sowieso veel vezels. Vezels geven snel een verzadigd gevoel en stillen daardoor de honger beter dan producten met weinig vezels. Vezels vind je vooral in volkoren producten en in groente en fruit.


Spelt of volkoren?

Qua samenstelling en voedingswaarde zijn er geen grote verschillen tussen spelt en volkoren tarwe. Spelt bevat wat meer eiwitten dan tarwe. Ook is er weinig verschil in essentiŰle aminozuren.
Zowel spelt als tarwe bevatten langzame koolhydraten. Tarwe bevat meer voedingsvezels dan spelt, Het vetgehalte van spelt is iets hoger dan van tarwe, Spelt is een betere bron van onverzadigde vetzuren.
Er zit meer verschil in vitmaines en mineralen. In tarwe zitten meer vitamines B. Spelt bevat meer mineralen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: