Delen wordt gewaardeerd!
Zo gezond als een vis

In Japan leven meer dan 10.000 mensen die honderd jaar of ouder zijn! Een van de redenen dat Japanners zo lang leven, is dat ze zo vaak vis eten. Mensen die zichzelf 1-2 keer per week op (vette) vis trakteren, verlengen hun leven.

Het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten wordt er namelijk een stuk kleiner door. Niet voor niets luidt het spreekwoord "zo gezond als een vis".

Welke vis eten we?
Welke vis eten we? Zalm, tonijn, sardine, makreel en forel zijn rijk aan omega-3-vetzuren.
Zalm, tonijn, sardine, makreel en forel zijn rijk aan omega-3-vetzuren, de zogenaamde Meervoudig onverzadigde vetten oftwel de 'goede' vetten. Deze vissoorten moeten op het bord liggen van iedereen die een voor het hart gezond dieet wil volgen.

Vette vissen zijn typische koudwatervissen: zalm, tonijn, forel, haring, sardine, makreel. Een portie van 100 tot 150 gram zalm dekt reeds 83% van de dagelijkse behoefte aan omega-3-vetzuren.

Hou je niet van die vissoorten, dan kun je ook witvis eten, zoals heilbot en kabeljauw. Een portie van 100 tot 150 gram heilbot dekt 25% van de dagelijkse behoefte aan omega-3-vetzuren. Voor kabeljauw is dat 15%.

Er wordt algemeen aanbevolen tweemaal per week 100 tot 150 gram vis te eten. Indien je echt niet van vis houdt, moet je jezelf niet gaan dwingen. Je kunt ook op andere manieren omega-3-vetzuren innemen: noten, lijnzaad, koolzaadolie, met omega-3 verrijkte eieren


De bereiding van vis
Het is beter de vis te roosteren, te grillen of te stomen. Alle voordelen voor de gezondheid worden tenietgedaan indien je de vis in olie bakt.
Een niet onbelangrijk detail: de bereidingswijze van de vis is zeker even belangrijk als de vissoort die je uitgekozen hebt. De manier waarop je de vis klaarmaakt, is heel belangrijk voor het cholesterolgehalte.
Het is beter de vis te roosteren, te grillen of te stomen. Alle voordelen voor de gezondheid worden tenietgedaan indien je de vis in olie bakt.

Het traditionele broodje met tonijn kan een zeer gezonde keuze zijn, voor zover men zich beperkt tot een klein beetje lichte mayonaise. Denk ook aan het volkorenbroodje en de rauwkost.

Voor een echt gezonde maaltijd, kun je de zalm of andere vissoorten ook in de microgolfoven klaarmaken. Dat kost je slechts enkele minuten en het heeft het voordeel dat de vis niet uitdroogt.


Gezondheid: Voedingswaarde van vis

Vis speelt in een gevarieerde voeding vooral de rol van eiwitleverancier en heeft in het algemeen een caloriearm imago. Vette vissoorten vormen een belangrijke bron van meervoudig onverzadigde vetzuren die sinds de laatste jaren veel belangstelling kennen in het kader van de preventie van een aantal chronische aandoeningen.

Tenslotte bevat vis een belangrijke hoeveelheid vitaminen en mineralen waaronder vooral jodium en selenium.


Gezonde voeding blijft voor velen een lastig verhaal

Nederland een visserijgebied, maar de meeste vrachtwagens met vis rijden naar het buitenland. Twee keer per week vis eten, waarvan ÚÚn keer per week vette vis, staat niet vermeld op ons wekelijkse boodschappenlijstje. Slechts 10 procent van de 16- tot 40-jarigen eet twee keer per week vis. Bij de ouderen is het al niet veel beter.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: