Delen wordt gewaardeerd!
Gebakken of gegrilde vis goed voor hersenen'

10 augustus 2014 Een keer per week gebakken of gegrilde vis eten is goed voor de hersenen, aldus onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine. Dit is onafhankelijk van de hoeveelheid omega-3-vetzuren in de vis. Omega-3-vetzuren uit vis, zaden en noten zijn al meerdere malen in verband gebracht met een betere mentale gezondheid.

Gefrituurde vis is een uitzondering, alleen gebakken en gegrilde vis is gezond.


Minder vis gegeten in 2012

27 maart 2013 In 2012 hebben Nederlanders thuis 3 procent minder vis gegeten dan in 2011
Uit cijfers van marktonderzoeker GfK blijkt dat we in totaal 56 miljoen kilo vis en schaal- en schelpdieren voor een bedrag van 526 miljoen euro kochten. Het meeste geld werd uitgegeven aan zalm en haring. de goedkopere pangasius beter bekend als pangafilet. Pangafilet wordt vergeleken met kabeljauw en tong.


Vissticks zijn bij de comsument nog steeds populair. Per persoon aten we vorig jaar 3,42 kilo vis. Ruim 80% van de vis werd gekocht in de supermarkt en 20% bij de visboer. Andere populaire vissoorten zijn tonijn uit blik en de goedkopere pangasius beter bekend als pangafilet. Pangafilet wordt vergeleken met kabeljauw en tong.


Vis eten houdt geheugen jong

6 maart 2012 BAARN - Het eten van vis en andere voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren kan mensen helpen de hersenen gezond te houden als ze ouder worden. Ook kan het hun hart beschermen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Neurology.Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een laag niveau van omega-3 vetzuren in hun bloed slechter scoorden bij geheugentests en cognitieve tests dan mensen met een hoog niveau van omega-3 vetzuren in hun bloed. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn DHA, EPA en ALA.

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers onder leiding van Zaldy S. Tan van de universiteit van CaliforniŰ in Los Angeles de gegevens van 1575 mensen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. Geen van deze mensen had dementie, een aandoening die gekenmerkt wordt door geheugenverlies.

Structurele veroudering
Gekeken werd onder andere naar de relatie van omega-3 vetzuren in het bloed en de hersenfunctie. Zo ontdekten ze dat deelnemers met een laag niveau van omega-3 vetzuren kleinere hersenen hadden, die te vergelijken waren met een structurele veroudering van de hersenen met twee jaar.

Deelnemers met een laag gehalte omega-3 vetzuren maakten ook de geheugentests die de deelnemers ondergingen slechter en scoorden ook slechter bij tests waarbij werd gevraagd problemen op te lossen en abstract te denken. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een laag niveau van omega-3 vetzuren in hun bloed slechter scoorden bij geheugentests en cognitieve tests dan mensen met een hoog niveau van omega-3 vetzuren in hun bloed. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn DHA, EPA en ALA.

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers onder leiding van Zaldy S. Tan van de universiteit van CaliforniŰ in Los Angeles de gegevens van 1575 mensen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. Geen van deze mensen had dementie, een aandoening die gekenmerkt wordt door geheugenverlies.

Structurele veroudering
Gekeken werd onder andere naar de relatie van omega-3 vetzuren in het bloed en de hersenfunctie. Zo ontdekten ze dat deelnemers met een laag niveau van omega-3 vetzuren kleinere hersenen hadden, die te vergelijken waren met een structurele veroudering van de hersenen met twee jaar.

Deelnemers met een laag gehalte omega-3 vetzuren maakten ook de geheugentests die de deelnemers ondergingen slechter en scoorden ook slechter bij tests waarbij werd gevraagd problemen op te lossen en abstract te denken.


Twijfels over gezonde vette vis

24 maart 2006 LONDEN - Al zeker twintig jaar vertellen artsen dat het eten van vette vis gezond is, goed voor hart en bloedvaten. Maar uit nieuw uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze adviezen wellicht weinig waarde hadden. Na het vergelijken van 89 studies over gezonde vetten in vis (omega 3) is geen enkel bewijs gevonden voor de vermeende positieve effecten op de gezondheid.

Dat berichtte de Britse krant The Independent vrijdag op basis van onderzoek van de universiteit van East Anglia en acht andere instituten. De twijfels van de wetenschappers zijn zo groot dat het verhaal over de "gezonde vette vis" wel eens een mythe kan blijken te zijn, aldus het dagblad.

Nader onderzoek
De Britse hartstichting reageerde als door wesp gestoken, ze riep direct op nader onderzoek te doen. De brancheorganisatie van verkopers van visolie-producten zei dat mensen verschillend kunnen reageren op de consumptie van visvetten en dat er wel degelijk voordelen zijn. Ook deze club vindt dat er opnieuw studie nodig is.

De onderzoekers sluiten overigens helemaal niet uit dat visolie goede effecten kan hebben op de gezondheid. Ze willen ook niet dat mensen nu geadviseerd wordt niet langer meer extra vette vis te eten. De vorsers vinden wel dat er redenen om de grote voordelen voor de gezondheid kritisch te bekijken en om blijvend nader onderzoek te doen. Dat is onder meer ook nodig naar het voorkomen van schadelijke hoeveelheden kwik in vissen en het extra nuttigen van vette vis.


Vaak vis eten niet gezond

5 oktober 2007 GENT - Meer dan drie keer per week vette vis eten, zoals haring of zalm, is riskant. Een mens krijgt dan te veel dioxine-achtige stoffen binnen.

Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek van Isabelle Sioen, meldde de Universiteit van Gent vrijdag. De onderzoekster stelt wel dat vetzuren in vis goed helpen tegen hart- en vaatziekten.

Twee keer per week is het beste voor de zogeheten langketen omega-3 vetzuren. De inname van deze vetzuren ligt momenteel ver beneden de aanbevelingen.

De onderzoekster merkte dat kwik geen echt probleem is bij het eten van vis. Ze vond geen toxicologische risico's voor de Belgische bevolking.


Vette vis voor zwangere vrouwen

4 oktober 2007 Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn, of borstvoeding geven, zouden per week 340 gram vette vis moeten eten. Dat zeggen Amerikaanse experts.

Vissoorten zoals haring, makreel, sardientjes, witte tonijn en zalm zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn erg goed voor de ontwikkeling van de hersenen van het (ongeboren) kind. Ze worden echter niet door het menselijk lichaam aangemaakt en je kunt ze dus alleen via je voeding binnenkrijgen. Ook lijnzaadolie en walnoten bevatten deze belangrijke vetten.

Volgens de experts, die uit verschillende vakgebieden komen, eet negentig procent van de vrouwen minder dan de aanbevolen hoeveelheid vis. Het eten van meer dan 340 gram vette vis per week wordt trouwens niet aangeraden. Deze vissoorten kunnen namelijk een te hoog kwikgehalte bevatten, wat weer slecht is voor de hersenen.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: