Delen wordt gewaardeerd!
Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand.
Vitamine C is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C is verder een krachtige antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen.


Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Tevens bevordert het de opname van ijzer.


Waarom is vitamine C zo belangrijk ?

We kunnen vitamine C zelf niet aanmaken! Vrijwel alle planten en dieren kunnen het, maar de mens niet. We missen daarvoor een bepaald enzym, het gulonolactonoxidase. Zouden we dat wel kunnen, dan zouden we in vergelijking met dieren zo'n 2 tot 3 gram vitamine C aanmaken (omgerekend op basis van lichaamsgewicht). Bovendien, wanneer we extra gestresst zijn - ook in geval van ziekte - hebben we extra vitamine C nodig.


Vitamine C heeft een aantal belangrijke taken: Taak vitamine c als anti-oxidant (vrije radicalenvanger): Het beschermt tegen allerlei schadelijke factoren, waar we onvermijdelijk mee in aanraking komen.

Hoge dosis vitamine C veroorzaakt géén nierstenen
We kunnen vitamine C zelf niet aanmaken! Vrijwel alle planten en dieren kunnen het, maar de mens niet.
De onjuistheid van de bewering dat een hoge vitamine C-inname tot de vorming van nierstenen zou leiden is opnieuw aangetoond door een Amerikaans onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de Health Professionals Followup Study.

De deelnemers aan het onderzoek, die in vergelijking met andere bevolkingsgroepen relatief veel vitamine C gebruikten, werden gedurende 6 jaar gevolgd. Daarbij werd géén verband geconstateerd tussen het risico op nierstenen en de vitamine C-consumptie.

Zeer uitgebreide informatie over de resultaten van onderzoeken naar het gebruik van vitamine C is te vinden op de website van de Stichting Orthomoleculaire Educatie


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: