Delen wordt gewaardeerd!
Vitamine C voorkomt verkoudheid niet

19 juli 2007 - Extra vitamine C slikken maakt de kans op een stevige verkoudheid niet kleiner. Dat zeggen Australische en Finse wetenschappers. Alleen mensen die extreme inspanningen leveren zouden baat hebben bij een extra dosis van de vitamine C.

De onderzoekers bestudeerden een dertigtal studies voordat ze tot de conclusie kwamen dat de beschermende werking van vitamine C tegen een verkoudheid op een fabeltje berust. Alleen mensen als marathonlopers en militairen profiteren van extra inname van vitamine C. Ze verminderen het risico op een verkoudheid met 50 procent als ze supplementen slikken.

Voor de rest van de bevolking geldt echter dat het preventieve effect van extra vitamine C verwaarloosbaar klein is. Die conclusie mag opmerkelijk genoemd worden, aangezien Nobelprijswinnaar Linus Pauling begin jaren zeventig nog probeerde de hele wereldbevolking aan 1000 milligram vitamince C per dag te krijgen, om zo de kans op verkoudheid te verminderen.

Vitamines A en E verhogen sterftekans

27 FEBRUARI 2007 KOPENHAGEN - Vitamines A en E en beta-caroteen innemen zou de sterftekans doen toenemen volgens verschillende onderzoeken. De Journal of the American Medical Association (JAMA) heeft dinsdag een analyse van die onderzoeken gepubliceerd.

Volgens de analyse zou het innemen van supplementen van vitamines A en E en van beta-caroteen een verhoging van vijf procent van het sterfterisico inhouden. Voor die conclusie werden ongeveer 181.000 mensen onderzocht.
Vitamine C en selenium zouden op hun beurt helemaal geen gevaar vormen.
Vitamine E verhoogt de sterftekans vier procent, beta-caroteen doet dat met zeven procent en vitamine A is de grootste boosdoener met een stijging van zestien procent.

"Onze systematische analyse toont aan dat de vitamines de risico's opmerkelijk doen toenemen als ze apart of samen met andere antioxidanten ingenomen worden", benadrukken de onderzoekers.

Door gebruik te maken van elektronische gegevensbanken en individuele medische dossiers, hebben dokter Goran Bjelakovic van het Klinisch Onderzoekscentrum van het universitair ziekenhuis in Kopenhagen en zijn collega's de resultaten van medische tests geanalyseerd. In totaal waren 232.606 mensen daarbij betrokken.

De onderzoekers hebben 47 tests uitgevoerd bij 180.938 mensen. De resultaten daarvan kunnen nauwelijks of niet vervalst zijn door de methodologie.


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: