Delen wordt gewaardeerd!
Steeds meer mensen kijken niet alleen meer naar de prijs wanneer ze boodschappen doen, maar veeleer naar de voedingseigenschappen van producten. Er is een polarisatie aan de gang van volstrekt gezonde mensen die angstvallig onder meer koolhydraten, gluten en lactose uit hun eetpatroon willen bannen en mensen alleen op de prijs letten en altijd rŁcksichtslos voor het goedkoopste voedsel gaan. Zorg dat je gewend raakt om alleen gezonde en verse, niet bewerkte, voedingsmiddelen te eten. Je merkt al gauw dat je veel meer energie krijgt, je gewicht in balans komt en je jezelf veel prettiger voelt.


Factoren waardoor we veel meer eten dan we willen

Ook jij probeert op je eigen manier een gezond voedingsschema uit te stippelen Toch zijn er altijd wel factoren waardoor je veel meer eet dan je wilt.

Context
Wat en hoeveel je eet wordt vaak onbewust beÔnvloed door de context. De plaats waar je eet, de mensen waarmee je eet en de producten die je eet spelen een grote rol. Zo drink je meer sinaasappelsap als het sap een felle oranje kleur heeft of cola is lekkerder uit een flesje met logo op het terras. Als je met vrienden op restaurant gaat, eet je makkelijk 35 procent meer dan normaal.

Psychologie
Als reflex-reactie wil je je geweten sussen door iets ongezonds met iets gezonds te combineren. Een hamburger met een salade en light drankje. Toch krijg je dan evenveel calorieŽn binnen. Psychologen noemen deze reflex vaak het 'gezondheidshalo-effect': zolang we het gevoel hebben iets gezond te doen, mogen we achteraf wat slechte dingen doen of eten. Blijf bewust nadenken over je voedingskeuzes, maak geen excuses om te zondigen.

Honger
Honger gevoel en een lage bloedsuikerspiegel kunnen ertoe bijdragen dat je een vreetbui krijgt. Onderzoeken bevestigen dat een 'vol' buikgevoel je doorgaans beschermt tegen deze vreetbuien. Dus met regelmaat, 5x daags kleinere hoeveelheden eten voorkomt het schommelen van je bloedsuikerspiegel en de daarmee gepaard gaande vreetbuien.


Veel mensen eten te veel en verkeerd
Veel mensen eten te veel en verkeerd


Om gezond te zijn en te blijven moet je goed eten. Je voelt je prettiger, zit beter in je vel en je concentratievermogen neemt toe als je gezonde voeding eet. Door het eten van gezonde voeding kun je ernstige en minder ernstige kwalen en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas, verhoogde bloeddruk en bepaalde allergieŽn, voorkomen. Voeding is voor iedereen, jong en oud, belangrijk omdat goede voeding er voor zorgt dat we blijven leven ťn in goede gezondheid blijven leven.


Gezond eten is een belangrijke bijdrage voor een gezond en kwalitatief beter leven. Het levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden.


Bovendien verkleint gezond eten het risico op chronische ziekten, zoals obesitas (extreem overgewicht), hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker.


Gezonde voeding en eetgewoonten: ontbijt en energie

Met vele andere tradities verdwijnt ook het ontbijt langzaam aan uit het Nederlandse huishouden. Al ruim een kwart van de Nederlanders laat de boterhammen met kaas of vleeswaren 's morgens staan en begint pas later op de dag de maag te vullen.


Maar dan meer met koeken, repen, kroketten en chips.


Het ontbijt is een belangrijke start van de dag. Voedingsdeskundigen hameren er telkens maar weer op dat een goed ontbijt noodzakelijk is voor zowel volwassenen als kinderen. Tussen de maaltijd van de vorige avond en het ontbijt ligt een periode van twaalf tot veertien uur. ís Ochtends is het avondeten verteerd, waardoor het lichaam nieuwe energie en voedingsstoffen nodig heeft.


Om de bloedsuikerspiegel weer op een goed niveau te krijgen en de stofwisseling op gang te brengen, is eten en drinken nodig.


Het lichaam haalt hier de benodigde eiwitten, mineralen en vetten uit, waardoor de cellen in het lichaam kunnen worden gevoed. Hierdoor blijft je lichaam in optimale conditie en kunnen je hersenen goed functioneren. Zonder ontbijt voelt een mens zich slap en zal zich niet goed kunnen concentreren.


Maar bovendien zal men het gebrek aan ontbijt op allerlei manieren gaan compenseren, doorgaans met producten die snel energie geven maar wel vaak vol suiker en vet zitten: het zogenaamde graasgedrag. Het niet nemen van een ontbijt leidt op den duur dan ook vaak tot overgewicht.


Een ontbijt dat rijk is aan eiwitten kan helpen om af te vallen. Uit onderzoek van de University of Missouri blijkt dat een eiwitrijk ontbijt voorkomt dat je later op de dag trek krijgt in producten met veel vet en suiker.


Te laat of niet lunchen niet goed voor overgewicht!

Uit Brits onderzoek onder 2.000 personen is gebleken dat te laat of te weinig lunchen tot gevolg heeft dat je in de middag naar ongezonde snacks gaat graaien. Te laat of te weinig lunchen is daarmee de belangrijkste oorzaak van overgewicht.


Heb je een kantoorbaan? Dan behoor je tot de groep die het slechts lunchen. Bovendien zit je de hele dag achter een bureau. Verder voel je je echt niet beter na het ongezonde snacken. Een kwart voelt zich regelmatig moe en uitgeblust.


Je biologische klok zorgt ervoor dat je Ďs avonds meer zin hebt in zoet en zout voedsel. In vroegere jaren toen er voedselschaarste heerste hielp dit om energie op te slaan om te overleven. Als je nu nog laat op de dag veel calorierijk voedsel eet, maak je meer kans op overgewicht of obesitas, omdat we die extra energie niet meer nodig hebben.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: