Delen wordt gewaardeerd!
Slechte voedingsgewoonten gaan gepaard met verhoogde gezondheidsrisico's, want je bent uiteindelijk wat je eet: diabetes, hart- en vaatziekten, stofwisselingsproblemen, hoofdpijn, cariës, maag-darmproblemen, huidaandoeningen - het is maar een greep uit de lange lijst van narigheden die ons kunnen overkomen.Vegetarisch, vlees en milieu

Eet vleesvervangers, dat is altijd beter voor het milieu dan het eten van een stukje vlees. Het voor het milieu al een enorm verschil als mensen één keer per week kiezen voor een vegetarische maaltijd. Daarom komt Natuur & Milieu met een grootschalige actie om vleesvervangers aan de man te krijgen. In het voorjaar van 2013 start een actie waarbij maar liefst een miljoen vleesvervangers van de fabrikanten, de vegetarische slager en Vivera gratis weggegeven worden.

Vegetarische producten zijn gemaakt van soja, dierlijke eiwitten zoals melk en kaas, schimmels die op tarwe groeien, kikkererwten, rijst en groenten.Kies je voor duurzame producten dan weet je oo nog eens dat de producten verantwoord verbouwd zijn.

De bijgaande opname is van Kassa Groen van de Vara


Voedingsstoffen
zijn de voedingsstoffen nog voldoende?
Het gehalte aan verschillende voedingsstoffen, mineralen, vitaminen in fruit en groenten is de laatste jaren doorgaans met 50 tot meer dan 90% gedaald!(cijfers uit onderzoek in opdracht WHO) Om de voedingsstoffen binnen te krijgen van één tomaat in 1985 moet je er nu minstens 5 eten!


Zou 1 ons vlees je dan de nodige stoffen verschaffen? Kun je in deze tijd nog wel zonder kwalitatieve voedingssupplementen?Leef je op slaatjes om niet dik te worden, ook in de winter? Of drink je sloten ijskoude lightdrank? Als je lichaam daar niet echt blij mee is, merk je dit aan een tekort aan energie en een constant kouwelijk gevoel. Een oosterse kijk op voeding helpt je warm en bruisend de winter door.


Gember
In gember zitten bestanddelen in die werkzaam zijn tegen misselijkheid, spierpijn en verkoudheid. In het koude seizoen kan gemberthee helpen bij verkoudheid en om slijm op te lossen. Een pittig gekruid oosters gerecht met verse gember helpt dan ook.


Chilipeper
Scherpe pepertjes - je hebt ze in alle variaties - bevatten capsaïcine, dat inwerkt op de warmte- en pijnreceptoren in de mond en je het 'hete' gevoel geven. Omdat capsaïcine niet oplost in water, helpt drinken niet bij te scherp eten. Een stukje brood met boter of wat melk helpt wel omdat het vet de stof wel kan oplossen. Gerechten met chilipeper hebben op het hele lichaam een verwarmend effect en zijn ook alweer nuttig als je verkouden bent: je neus gaat ervan lopen.


Tijm
Niet alle verwarmende voedingsmiddelen komen uit het oosten. Tijm, en ook andere lipbloemige kruiden zoals rozemarijn, oregano en marjolein, hebben een verwarmend effect. Tijm is door zijn verwarmende werking een goed middel tegen verkoudheid.


Rundvlees
Rundvlees, waarvan heel wat delen een lange bereidingswijze nodig hebben, is verwarmend: denk stoofkarbonaden, boeuf en daube, goelasj, chili con carne. Perfecte gerechten voor een koud klimaat en een kouwelijke persoon. Je kan ze nog verwarmender maken door lang en rustig stoven, het toevoegen van specerijen en groenten.


Pompoen
Pompoen is echt zo'n groente die door overlevering helemaal hoort bij het koude seizoen en dat is niet voor niets: ze verwarmt je ook echt. Ook interessant is dat allerlei verwarmende specerijen prima passen bij pompoen, zoals chilipeper, anijs, currymengsels...


Wortelen
De nederige wortel heeft dezelfde verwarmende eigenschappen als pompoen. Het valt dus niet te verbazen dat je hem wereldwijd terugvindt in soepen en stoofschotels. Geef de voorkeur aan de gekookte variant: geraspte worteltjes zijn uiteraard minder verwarmend dan gestoofde.


Peulvruchten
Klein, droog en tjokvol voedingsstoffen: peulvruchten zoals bonen, linzen, kikkererwten zijn ideale partners in het koude seizoen en voor wie kouwelijk is van nature. Ze brengen energie aan en houden je goed warm.


Vette vis
Vette vissen zoals zalm, haring, ansjovis, sardines of heilbot hebben eveneens een verwarmend effect. Geen wonder dat er vroeger in de winter zo veel haring gegeten werd! Je eet deze vissen best warm om het effect nog te versterken.


Doe eens geen hagelslag op je brood, maar aardbeien
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: