Delen wordt gewaardeerd!
Wist je dat pikant eten ontzettend gezond is? Een uitgebreid onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat pikante maaltijden het risico om vroegtijdig te sterven danig verkleint. Wie drie keer per week een pikant gerecht eet, ziet de kans op vroegsterfte met maar liefst 14% afnemenBacteriŽn en goede hygiŽne in de keuken

ESBL-bacteriŽn zijn te vinden in 13 procent van het rund- en 40 procent van het kalfsvlees. In hogere percentages is ook het kippenvlees met ESBL-bacteriŽn besmet. Verder kan kip ook de ziekteverwekkers salmonella en campylobacter bevatten. Ook de MRSA-bacterie is een boosdoener waarmee rund-, varkens-, kalfsvlees en kip besmet kan zijn.


ESBL is de afkorting van het enzym extended spectrum bŤta-lactamase. Dit enzym is vrijwel resistent voor vrijwel alle antibiotica: penicillinen, cefalosporinen, tetracyclines en quinolonen.


In Nederland worden naar schatting 50.000 mensen per jaar ziek door een infectie met salmonella. Zoín 800 belanden in het ziekenhuis en ongeveer 60 mensen overlijden door de infectie. De campylobacter zorgt jaarlijks in Nederland voor zoín 100.000 besmettingen. Deze resulteren in zoín 600 ziekenhuisopnames en circa 30 sterfgevallen. Vooral kinderen tot vijf jaar, zwangeren, mensen met een verminderde weerstand, zieken en bejaarden lopen risicoís na een besmetting met salmonella en campylobacter.


Enkele tips voor bakken en barbecueŽn, goede hygiŽne in de keuken bij bakken, braden, barbecueŽn en fonduen kan veel lichamelijke problemen voorkomen:


Zwangere vrouwen en eten

Vermijd eten uit blik, maaltijden die zijn opgewarmd in plastic, drinken uit flesjes die in de zon hebben gestaan, dit ter voorkoming van een miskraam.


Volgens Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford zouden chemicaliŽn zo in het systeem van de vrouwen terechtkomen en de kans op een miskraam met 80 procent vergroten.


Ook de echtgenoten van zwangere vrouwen kunnen voorafgaande aan de zwangerschap beter deze voeding vermijden.


Op vakantie: let op met de voeding

Warmer klimaat, slechtere voorzieningen en hygiŽnische omstandigheden hebben meer voedselinfecties tot gevolg. Wat kun je zelf doen om voedselinfecties te voorkomen:


Gezonde kruiden en het effect op je gezondheid
Bloedarmoede: rozemarijn. De blaadjes van de rozemarijn bevatten veel ijzer.


'Voedingspiramide' nog niet op de schop!!!
6 september 2014 Complex, achterhaald, op maat van de landbouwindustrie, ... de actieve voedingsdriehoek heeft de afgelopen dagen heel wat naar het hoofd geslingerd gekregen. En dat is jammer. Zeker omdat niemand nog door de bomen het bos ziet als het over gezonde voeding gaat.

Gelukkig bestaat er 1 grondregel waarover iedereen het wel eens is: eet met mate en varieer, kies zo veel mogelijk voor onbewerkte producten zoals groenten en fruit, en beweeg voldoende.
Voedingsdriehoek

Elk voedingsmiddel levert een aantal voedingsstoffen, maar ťťn voedingsmiddel levert echter nooit alle vereiste voedingsstoffen.


In de actieve voedingsdriehoek vind je 8 groepen die elk hun aandeel leveren aan een gezonde levensstijl. Het topje van de actieve voedingsdriehoek, de restgroep,staat voor beweging.


Naast een goede voeding is ook bewegen een belangrijk onderdeel van de actieve voedingsdriehoek. voedingsdriehoek: In de actieve voedingsdriehoek vind je 8 groepen die elk hun aandeel leveren aan een gezonde levensstijl. Het topje van de actieve voedingsdriehoek, de restgroep,staat voor beweging.

Wat is de voedingspiramide? - Explania


Er is niks tegen een patatje, als je het maar met mate doetDe 'nieuwe'Schijf van Vijf
De 'oude'Schijf van Vijf

De 'oude' Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten.
De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden. Kies liefst elke dag producten uit alle vakken en varieer zo veel mogelijk. De aanbevolen hoeveelheden geven je een beeld van hoeveel je ongeveer uit de vakken zou moeten eten. De Schijf van Vijf van het VoedingscentrumTer vergelijking de maaltijdschijf, eet voldoende vitamines en mineralen, eet afwisselend
De 5 regels van de Schijf van Vijf


Brochure "Het geheim van gezonde voeding" van onze zuiderburen

Gezond eten en regelmatig bewegen zijn niet in een handomdraai in te passen in onze drukke alledaagse routine. Velen vinden van zichzelf dat ze "vrij gezond" leven, maar daarachter schuilt meestal een menu met te veel vetten en suikers, te weinig fruit en groenten, te weinig water en melk, te weinig beweging, enz.


En gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, worden nogal eens vergeten. Wat kun je daaraan doen?


Gezond eten, regelmatig bewegen en slechte leefgewoontes achterwege laten. De nieuwe brochure van de Belgische Onafhankelijke Ziekenfondsen helpt je op weg!


Brochure in Word versie zonder afbeeldingen (snelle versie)
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: