** Bewerkt vlees zéér ongezond
** Factoren waardoor we veel meer eten dan we willen
** Veel mensen eten te veel en verkeerd
** Gezonde voeding en eetgewoonten: ontbijt en energie
** Te laat of niet lunchen niet goed voor overgewicht!
** Ongezonde voeding: de zwarte lijst
** Anti-oxidanten en gezonde voeding
** Tips voor gezonde voeding
** Gezonde voeding om rimpels te voorkomen
** Zacht fruit super gezond
** Gezonde hersenfunktie
** Fruit goed voor cholesterol
** Kaas verlaagt het risico op diabetes type 2
** Voedingsmiddelen tegen kanker
** Vegetarisch, vlees en milieu
** Voldoende voedingsstoffen
** Voeding om je warm te houden
** Bacteriën en goede hygiëne in de keuken
** Zwangere vrouwen en eten
** Op vakantie: let op met de voeding
** Gezonde kruiden
** Voedingsdriehoek
** De 'nieuwe'Schijf van Vijf
** Het geheim van gezonde voeding
** Krantenberichten voeding
** Game na-aapje voor kinderen van het voedingscentrum
Delen wordt gewaardeerd! |
Wist je dat pikant eten ontzettend gezond is? Een uitgebreid onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat pikante maaltijden het risico om vroegtijdig te sterven danig verkleint. Wie drie keer per week een pikant gerecht eet, ziet de kans op vroegsterfte met maar liefst 14% afnemen
ESBL-bacteriën zijn te vinden in 13 procent van het rund- en 40 procent van het kalfsvlees. In hogere percentages is ook het kippenvlees met ESBL-bacteriën besmet. Verder kan kip ook de ziekteverwekkers salmonella en campylobacter bevatten. Ook de MRSA-bacterie is een boosdoener waarmee rund-, varkens-, kalfsvlees en kip besmet kan zijn.
ESBL is de afkorting van het enzym extended spectrum bèta-lactamase. Dit enzym is vrijwel resistent voor vrijwel alle antibiotica: penicillinen, cefalosporinen, tetracyclines en quinolonen.
In Nederland worden naar schatting 50.000 mensen per jaar ziek door een infectie met salmonella. Zo’n 800 belanden in het ziekenhuis en ongeveer 60 mensen overlijden door de infectie. De campylobacter zorgt jaarlijks in Nederland voor zo’n 100.000 besmettingen. Deze resulteren in zo’n 600 ziekenhuisopnames en circa 30 sterfgevallen. Vooral kinderen tot vijf jaar, zwangeren, mensen met een verminderde weerstand, zieken en bejaarden lopen risico’s na een besmetting met salmonella en campylobacter.
Enkele tips voor bakken en barbecueën, goede hygiëne in de keuken bij bakken, braden, barbecueën en fonduen kan veel lichamelijke problemen voorkomen:
- Was altijd goed de handen vóór het klaarmaken van het eten.
- Was altijd de handen na het aanraken en bereiden van rauw vlees.
- Was het gebruikte keukengerei meteen met heet water en afwasmiddel.
- Prik niet met hetzelfde bestek in rauw en daarna in gaar vlees (bij barbecue en fondue).
- Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten.
- Bak vlees goed door. Daardoor gaan alle bacteriën dood. Vermijd aanbranden door te lang of te snel verhitten.
- Groente en fruit goed wassen onder stromend water.
Vermijd eten uit blik, maaltijden die zijn opgewarmd in plastic, drinken uit flesjes die in de zon hebben gestaan, dit ter voorkoming van een miskraam.
Volgens Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford zouden chemicaliën zo in het systeem van de vrouwen terechtkomen en de kans op een miskraam met 80 procent vergroten.
Ook de echtgenoten van zwangere vrouwen kunnen voorafgaande aan de zwangerschap beter deze voeding vermijden.
Warmer klimaat, slechtere voorzieningen en hygiënische omstandigheden hebben meer voedselinfecties tot gevolg. Wat kun je zelf doen om voedselinfecties te voorkomen:
- Let op met kraanwater, is het veilig om te drinken? In sommige landen kun je beter flessen water in de winkel kopen of kraanwater koken. Ook de bereiding van voeding en tanden poetsen doe je beter met dit water.
- Eet alleen vers en goed verhit vlees en vis. Fruit schillen en groenten koken.
- Ijs eet je alleen als het verpakt is, eet geen schepijs of gebruik geen ijsblokjes in je drankjes.
- Insecten en ander ongedierte kun je beter weghouden bij je voeding.
- Op de camping: bewaar je voedingsproducten gekoeld.
- In de winkel: goed gekoelde en verse voeding, let op de houdbaarheidsdatum.

- Bloedarmoede: rozemarijn. De blaadjes van de rozemarijn bevatten veel ijzer. Het kruid bevat ook carnosinezuur, wat de hersenen beschermt tegen vrije radicalen. Carsinozuur is werkt ook preventief tegen dementie en beroertes.
- Hoge bloeddruk: basilicum. Basilicum verlaagt de bloeddruk net zo goed als medicatie, zo blijkt uit een Chinese studie. Basilicum werkt ook tegen stress en helpt de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau te verlagen.
- Diabetes: fenegriek (Grieks hooi). Een extract van de zaadjes verbetert de bloedsuikerspiegel bij diabetici. Tegelijk verlaagt het de resistentie tegen insuline, zo bleek uit een Indiaas onderzoek. Fenegriek wordt ook gebruikt om de melkproductie bij borstvoedende vrouwen te stimuleren en zou een bevalling op gang kunnen brengen. Zwangere vrouwen blijven beter weg van dit kruid. Rauwe fenegriekkiemen hebben een minder goede reputatie sinds ze besmet werden met de EHEC-bacterie.
- Schimmelinfectie: oregano. Oregano bevat de antischimmelstoffen thymol en carvacrol, die de schimmelgroei beter zouden tegenhouden dan antischimmelmedicatie.
- Voedselvergiftiging: koriander. Olie van koriander werkt tegen de bacterie campylobacter, een van de voornaamste oorzaken van voedselvergiftiging. Deze bacterie ontstaat als vlees en gevogelte niet goed gebakken is. Korianderzaad in een gerecht kan de overdracht van de campylobacter bacterie verminderen.
- Humeur en geheugen: salie. Capsules met hoge dosissen salie verbeterden het humeur van gezonde, jonge vrijwilligers. In een andere studie, bij Australische bejaarden, verbeterde salie zowel de concentratie als het geheugen. Dat is te wijten aan het feit dat salie voorkomt dat de stof acetylcholine afgebroken wordt.
- Maagzweer: kardemom. Wie een maagzweer heeft, of er gevoelig voor is, doet er goed aan kardemom toe te voegen aan rijstebrij of curry's. Alcohol en aspirines kunnen dan weer best vermeden worden: zij helpen de maagzweren vormen.
- Acne: Tijm. Een recente studie toonde aan dat tijm goed is voor de huid en helpt bij het verminderen acne en puistjes.

'Voedingspiramide' nog niet op de schop!!!
6 september 2014 Complex, achterhaald, op maat van de landbouwindustrie, ... de actieve voedingsdriehoek heeft de afgelopen dagen heel wat naar het hoofd geslingerd gekregen. En dat is jammer. Zeker omdat niemand nog door de bomen het bos ziet als het over gezonde voeding gaat.
Gelukkig bestaat er 1 grondregel waarover iedereen het wel eens is: eet met mate en varieer, kies zo veel mogelijk voor onbewerkte producten zoals groenten en fruit, en beweeg voldoende.
6 september 2014 Complex, achterhaald, op maat van de landbouwindustrie, ... de actieve voedingsdriehoek heeft de afgelopen dagen heel wat naar het hoofd geslingerd gekregen. En dat is jammer. Zeker omdat niemand nog door de bomen het bos ziet als het over gezonde voeding gaat.
Gelukkig bestaat er 1 grondregel waarover iedereen het wel eens is: eet met mate en varieer, kies zo veel mogelijk voor onbewerkte producten zoals groenten en fruit, en beweeg voldoende.
Voedingsdriehoek
Elk voedingsmiddel levert een aantal voedingsstoffen, maar één voedingsmiddel levert echter nooit alle vereiste voedingsstoffen.
In de actieve voedingsdriehoek vind je 8 groepen die elk hun aandeel leveren aan een gezonde levensstijl. Het topje van de actieve voedingsdriehoek, de restgroep,staat voor beweging.
Naast een goede voeding is ook bewegen een belangrijk onderdeel van de actieve voedingsdriehoek.

Wat is de voedingspiramide? - Explania
Er is niks tegen een patatje, als je het maar met mate doet
De 'oude' Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten.
De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden. Kies liefst elke dag producten uit alle vakken en varieer zo veel mogelijk. De aanbevolen hoeveelheden geven je een beeld van hoeveel je ongeveer uit de vakken zou moeten eten.


De 5 regels van de Schijf van Vijf
- Eet gevarieerd
- Eet niet teveel en beweeg
- Eet minder verzadigd vet
- Eet veel groente, fruit en brood
- Eet veilig
De 5 regels geven aan waar je extra op moet letten bij het kopen, koken en bewaren van je eten.
Gezond eten en regelmatig bewegen zijn niet in een handomdraai in te passen in onze drukke alledaagse routine. Velen vinden van zichzelf dat ze "vrij gezond" leven, maar daarachter schuilt meestal een menu met te veel vetten en suikers, te weinig fruit en groenten, te weinig water en melk, te weinig beweging, enz.
En gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, worden nogal eens vergeten. Wat kun je daaraan doen?
Gezond eten, regelmatig bewegen en slechte leefgewoontes achterwege laten. De nieuwe brochure van de Belgische Onafhankelijke Ziekenfondsen helpt je op weg!
Brochure in Word versie zonder afbeeldingen (snelle versie)