Delen wordt gewaardeerd!
De 'nieuwe'Schijf van Vijf
de nieuwe schijf van vijf
Wat staat er volgens de stand van de wetenschap anno 2016 op de schijf van vijf: En dan minder vlees en vis eten. Smoothies zijn uit: note done. Wat dan wel? Eet groenten, fruit en peulvruchten. Aanvullen met anderhalve tot twee liter (ongezoet) vocht per dag en twee tot drie porties zuivel.

Ongezouten nootjes bevatten naast gezonde vetten, omega 3-vetzuren en vezels, ook bijzonder veel plantaardige eiwitten. Let er even wel op dat je niet teveel hiervan gaat eten: noten blijven calorierijk! Ter vergelijking de maaltijdschijf, eet voldoende vitamines en mineralen, eet afwisselend

Onbewerkt vlees eet je maximaal 500 gram per week. Bewerkt vlees was al erg ongezond. Vis slechts één keer per week, vette vis zoals zalm. Dus wordt het twee keer in de week een vegetarische maaltijd!

De nieuwe Schijf van Vijf is door de Gezondheidsraad uitgebracht op 4 november 2015.

De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden. Kies liefst elke dag producten uit alle vakken en varieer zo veel mogelijk. De aanbevolen hoeveelheden geven je een beeld van hoeveel je ongeveer uit de vakken zou moeten eten.

Het advies van het Voedingscentrum is om dagelijks uit elk vak een bepaalde hoeveelheid te eten. Je eet nog gezonder als je de hoeveelheid producten uit de schijf aanpast aan je geslacht, leeftijd en leefwijze. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum
De 5 regels van de Schijf van Vijf Wat is er nieuw aan de schijf van vijf? wekelijks peulvruchten, dagelijks een handje noten, gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie, dagelijks drie koppen zwarte of groene thee en maar één keer vis per week. Vruchtensap is niet meer aan te raden als vervanger van fruit.

Wekelijks peulvruchten: bruine, witte en zwarte bonen, linzen, kikkererwten, kapucijners, limabonen, kidneybonen en sojabonen.


Brochure "Het geheim van gezonde voeding" van onze zuiderburen

Gezond eten en regelmatig bewegen zijn niet in een handomdraai in te passen in onze drukke alledaagse routine. Velen vinden van zichzelf dat ze "vrij gezond" leven, maar daarachter schuilt meestal een menu met te veel vetten en suikers, te weinig fruit en groenten, te weinig water en melk, te weinig beweging, enz.


En gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, worden nogal eens vergeten. Wat kun je daaraan doen?


Gezond eten, regelmatig bewegen en slechte leefgewoontes achterwege laten. De nieuwe brochure van de Belgische Onafhankelijke Ziekenfondsen helpt je op weg!


Brochure in Word versie zonder afbeeldingen (snelle versie)
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: