Delen wordt gewaardeerd!
Junkfood een wijziging in je gedrag!

30-08-2014 Australische wetenschappers waarschuwen dat een ongezond eetpatroon je lust naar gezond eten doet verdwijnen. Door te veel junkfood te eten, verandert je gedrag en je verliest je zelfbeheersing: door te veel frieten lust je geen sla meer. Gezonde voedingskeuzes worden onderdrukt.

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat junkfood een invloed heeft op bepaalde delen van de hersenen van de ratten, waardoor hun natuurlijke voorkeur voor gezonde voeding verloren gaat. De onderzoekers vermoeden dat dit gedrag ook bij mensen zo is.


Eten met het gezin zorgt voor gezonder eetpatroon

20-08-2014 Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen geeft aan dat gezinsmaaltijden voor een gezonder eetpatroon zorgen. Hoe vaker kinderen samen met hun ouders eten, hoe vaker ze gezonde voeding eten. Ook kookprogrammaís op TV kunnen een positieve invloed hebben.

Verder blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat meisjes aanzienlijk meer zin in gezonde voedingsproducten hebben dan jongens. Uit eerdere onderzoeken bleek ook dat meisjes op jongere leeftijd meer waarde hechten aan gezond eten en meer bezig zijn met hun gewicht.


Meer onderzoek psychische kant ongezond eten

29 oktober 2013 Sommige mensen eten ongezond maar waarom doen andere mensen dat niet? De overheid zou moeten investeren in onderzoek om die vraag te beantwoorden om uiteindelijk te besparen op zorg, stelt psychiater Bram Bakker. Onze levensstijl moet anders, zegt hij, en daar kan vooral de overheid een rol in spelen.

Volgens Bakker is er te weinig aandacht voor de reden waarom mensen veel en ongezond eten. 'Natuurlijk, je hebt er een genetische aanleg voor nodig. Maar dat is een deel van het probleem. De vraag is wanneer en waarom iemand afwijkend gedrag vertoond en dus veel eet. Veel mensen eten bijvoorbeeld als kalmering vanwege stress.'

Op dit moment wordt er volgens Bakker te veel aan symptoombestrijding gedaan met bijvoorbeeld medicijnen en dieetadviezen.Er moet meer gekeken worden naar waarom mensen ongezond en veel eten. Dat vergt een omslag in de gezondheidszorg en daar moet eerst onderzoek naar worden gedaan.

Met de resultaten van zo'n onderzoek in de hand kan de overheid het consumeren van ongezond eten ontmoedigen en tegelijk werkgevers aansporen om hun werknemers gezonder te laten leven.


Broodje gezond erg ongezond

10 oktober 2013 De Consumentenbond heeft na onderzoek bij veertig broodjeszaken, bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars in acht middelgrote steden bekend gemaakt dat het broodje gezond vaak te zoutig is, op witte broodjes is belegd, en vol bacteriŽn zit.

Zo komen er bacteriŽn in de broodjes voor. In een van de zaken werd zelfs E.coli (de Escherichia coli-bacterie) gevonden op het broodje, ook wel poepbacterie genoemd.


'Pas op met medicijnen tijdens de ramadan'

Juli 2013 Moslims die medicijnen slikken en meedoen aan de ramadan moeten oppassen voor hun gezondheid. Sommige moslims nemen tijdens de vastenmaand geen medicijnen in. Anderen slikken hun medicijnen wel, maar doen dat in ťťn keer na zonsondergang. Onder andere diabetespatiŽnten, mensen met chronische pijnklachten of psychiatrische aandoeningen belanden tijdens de ramadan vaker in het ziekenhuis.


Apothekers adviseren moslims om contact op te nemen met hun huisarts. Die kan een andere dosering voorschrijven of andere geneesmiddelen voorschrijven die langer werken.


Voedsel tegen kwaaltjes AMSTERDAM

DE Telegraaf 22 juni 2012 - Waarom zou je pillen slikken als alledaagse voedingsmiddelen kwalen kunnen voorkomen? Hier tien soorten voedsel die super gezond voor je zijn en bepaalde aandoeningen kunnen verminderen.


Spinazie maakt echt sterk

26 juni 2012 Onderzoekers van het Karolinska Institute hebben ontdekt dat nitraat, een stof die van nature in groenten zoals spinazie voorkomt, de spieren sterker maakt. De onderzoekers voegden een week lang nitraat toe aan het drinkwater van muizen. Vervolgens werden ze ontleed en werd hun spierfunctie vergeleken met die van muizen die geen nitraat hadden binnen gekregen. De muizen die nitraat hadden gedronken, bleken veel sterke spieren te hebben. De hoeveelheid nitraat die de onderzoekers gebruikten, kwam overeen met een dagelijkse consumptie van 200 ŗ 250 gram spinazie door mensen.

Spiervezels Nitraat bleek geen effect te hebben op de zogenaamde ďslow-twitchĒ ofwel rode spiervezels die je nodig hebt bij matige beweging en voor uithoudingsvermogen. Het had wel een effect op de ďfast-twitchĒ ofwel witte spiervezels, die je gebruikt voor kracht en meer intensief bewegen. De onderzoekers ontdekten dat de nitraten een toename van twee proteÔnen in de spieren stimuleren. Deze proteÔnen worden gebruikt voor het opslaan en loslaten van calcium, wat essentieel is bij het laten samentrekken van de spieren. Meer proteÔne bleek tot een grotere afgifte van calcium te leiden, wat weer voor sterkere spieren zorgt.

Bij mensen kan nitraat uit bijvoorbeeld spinazie de spiervezels versterken die je nodig hebt om iets zwaars te tillen of een steile heuvel op te rennen. Ook is deze ontdekking goed nieuws voor patiŽnten met een spierziekte of zwakke spieren. Mogelijk kan nitraat hun spierfunctie verbeteren. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Physiology


'Perziken en nectarines goed voor hart'

20 juni 2012 BAARN - Perziken, pruimen en nectarines bevatten bioactieve ingrediŽnten die mogelijk diabetes en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Dat stellen onderzoekers van Texas AgriLife Research. De resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd op de American Chemical Society in augustus.

Volgens de onderzoekers kunnen de ingrediŽnten uit steenvruchten een wapen vormen tegen het metabool syndroom. "Hierbij kunnen ontstekingen en overgewicht leiden tot allerlei gezondheidsproblemen", aldus onderzoeker Luis Cisneros-Zevallos.

"Het fruit bevat ingrediŽnten met anti-overgewicht, anti-ontsteking en anti-diabetes eigenschappen. Daarnaast lijkt het de vorming van het slechte LDL-cholesterol te verminderen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten lager wordt."

Cisneros-Zevallos vertelt daarbij dat juist de mix van voedingsstoffen inwerkt op de verschillende aspecten van het metabool syndroom. "Dat maakt de steenvruchten zo uniek."


Koffiedrinkers leven langer

12 mei 2012 Jarenlang kreeg koffie de schuld van zowat alles wat slecht is voor de gezondheid. Vandaag bewijst een onderzoek in het meest prestigieuze gezondheidsblad ter wereld het tegendeel: wie minstens twee kopjes koffie per dag drinkt, heeft 10procent minder kans om vroegtijdig te sterven dan wie geen koffie drinkt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI), uitgevoerd bij meer dan 400.000 Amerikanen tussen 50 en 71 jaar. De studie is de grootste ooit uitgebracht over koffie. Om geen vertekende resultaten te hebben, hielden de wetenschappers ook rekening met andere doodsoorzaken zoals roken of een overmatig gebruik van alcohol.

Na uitsluiting van die factoren bleek dat deelnemers die minstens twee of drie tassen koffie per dag dronken een hogere levensverwachting hadden. Hoe men dat heeft vastgesteld? Tussen 1995 en 2008 zijn 52.000 van de 400.000 deelnemers aan de studie gestorven. Wat bleek? Mannelijke koffiedrinkers hadden 10 procent minder kans om in die periode te sterven, bij de vrouwen was dat zelfs 13 procent minder. Het effect was het sterkst bij vrouwen die vier of vijf kopjes per dag dronken (-16 procent). Maar zelfs ťťn tas koffie per dag deed de levensverwachting al stijgen.

Prestigieus gezondheidsblad De opmerkelijke resultaten werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, het meest prestigieuze gezondheidsblad ter wereld. 'Om u een idee te geven: een Belg zou daar nooit in kunnen publiceren, zo goed is het', zegt dokter Hendrik Cammu. Hij schrikt niet van de resultaten. 'Er is niets gezonder dan koffie. Het goedje zit vol antioxidanten en andere bijzondere stoffen die de kans op hart- en vaatziekten verminderen en de bloeddruk verlagen. Verwoede koffiedrinkers hebben ook een sterk verminderde kans op diabetes type 2.'

Toch een minpunt: wie koffie drinkt, heeft ook een grotere kans om te roken, alcohol te drinken, rood vlees te eten en minder te sporten. 'Maar dat staat niet in rechtstreeks verband met caffeÔne', aldus Cammu. 'De meesten die koffie drinken, doen dat omdat ze het nodig hebben. Omdat ze een drukke agenda hebben en gejaagd leven. En dus sowieso al minder bewegen.'

Suiker en melk zijn wel te mijden. Volgens de onderzoekers kunnen extra calorieŽn en vet namelijk alle voordelen van koffie tenietdoen.


5 tips voor een gezond ontbijt

28 april 2012 Ontbijt overslaan is erger dan snacken, ontbijten is belangrijk voor een goede gezondheid, daarom 5 tips voor een gezond ontbijt

Tip 1: Een gezond ontbijt bevat niet te veel suikers
Ontbijten is gezond doordat het ervoor zorgt dat de suikerspiegel in evenwicht blijft, dus zorg er niet voor dat het averechts werkt en je suikerspiegel te veel verhoogt.

Tip 2: Pas op voor koolhydraten
Je lichaam zet koolhydraten heel snel in suikers. Hoe meer koolhydraten je neemt, hoe hoger de suikerspiegel.

Tip 3: Vermijd fastfood
Veel mensen nemen hun ontbijt bij een fastfoodketen. Terwijl het af en toe lekker is om daar te ontbijten is het zeker geen gezond ontbijt!

Tip 4: Let op wat je drinkt
Drinken bij het ontbijt is lekker en ook aangeraden, maar pas op voor bepaalde (fris)dranken. Sommige dranken bevatten meer dan 100 calorieŽn per glas!

Tip 5: Salades!!
Is er de mogelijkheid om een verse salade voor ontbijt te maken? Doe het! Verse salade is een zeer gezond ontbijt, dit komt voornamelijk doordat salades voortdurend energie blijven af geven in plaats van een korte boost.


Gefrituurd voedsel niet ongezond voor hart- en bloedvaten

7 april 2012 En dan heeft men het over de producten die zijn gefrituurd in olie met onverzadigde vetten, zoals zonnebloemolie of olijfolie. Tijdens het onderzoek bestudeerden wetenschappers 40.000 Spanjaarden in de leeftijd van 29 tot 69 jaar. Hun eet- en kookgewoonten werden bijgehouden door de onderzoekers. De conclusie is dat er geen verband is gevonden tussen de overleden mensen uit die groep en de hoeveelheid gekookt of gefrituurd voedsel die men at. Wel bevat gefrituurd voedsel meer vet, zodat de kans op overgewicht groter wordt naarmate het men vaker eet. Dit onderzoek toont volgens de Duitse professor Michael Leitzmann aan dat het verhaal Ď frituren slecht voor hart- en bloedvatení onzin is, schrijft NieuwsUit.


Grootschalig onderzoek naar gezondheidsclaims van voedingsproducenten

De Europese voedingsautoriteit (EFSA) schrijft in een rapport van februari 2010 over een onderzoek naar gezondheidsclaims van voedingsproducenten.

Groene thee en het gunstig effect op de gezondheid is totaal niet bewezen volgens de Europese voedingsautoriteit EFSA. Ook omschrijvingen voorkomend op voedingssupplementen zoals goed voor de ogen, de bloeddruk, het cholesterolgehalte en beschermen zelfs het DNA tegen verouderingsverschijnselen door hun zogenaamde antioxidante werking.

In oktober 2009 verscheen een eerste reeks resultaten: slechts een derde van de 523 toen behandelde claims werd aanvaard. Een aantal zaken die wel bewezen zijn volgens de Europese voedingsautoriteit EFSA is dat vitamine D nodig is voor het normaal functioneren van het immuunsysteem, terwijl kalium helpt de bloeddruk op peil te houden. Maaltijdvervangers houden het lichaamsgewicht omlaag na een zware afslankbeurt. En guargom is goed voor de cholesterol.

Voor wat betreft antioxidanten is de Europese voedingsautoriteit EFSA zeer streng. Andere zaken die het EFSA in twijfel trekt zijn:

Wetenschappers bedenken zeer gezonde rijst

15 oktober 2007 GENT - Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een zeer gezonde rijstsoort ontwikkeld. De soort heeft honderd meer folaten (vitamine B9) dan normaal.

Dat kan de oplossing zijn voor het grote tekort aan deze vitamine in landen als China en India, meldde de Universiteit maandag.

Een tekort aan folaten kan leiden tot bloedarmoede, Alzheimer, bepaalde kankers en baby's met een 'open rug'. Zo'n open rug komt in 'rijstlanden' als China en India tien keer vaker voor dan in het westen.

Bladgroenten
Folaten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in groene bladgroenten, zoals spinazie, en in peulvruchten (bonen). Veel andere gewassen, zoals rijst en andere granen, hebben slechts erg lage gehalten van het vitamine.

Zelfs na het koken van de rijst is 100 gram van deze nieuwe rijst voldoende om voor het grootste deel van zijn dagelijks behoefte aan de stof binnen te krijgen.

Genen
De Gentse wetenschappers, onder leiding van professor Dominique Van Der Straeten, slaagden erin twee genen die instaan voor de productie van het vitamine harder aan het werk te zetten.

De aanpak is volgens hen ook bruikbaar voor andere gewassen, zoals aardappels en bananen.


Een flexitariër eet weinig vlees

3 oktober 2007 Flexitariërs zijn de nieuwe trend in Amerika. Net als vegetariŽrs eten flexitariŽrs vooral plantaardig voedsel zoals granen, groenten en fruit. Maar daarnaast gaat een stukje gevogelte, vis of mager vlees er af en toe ook wel in.

Een kwart van de Amerikanen past volgens de 'American Dietetic Association' bij deze omschrijving van de flexitariër. Deze mensen eten minstens vier dagen per week geen vlees. Dit is precies wat voedingsdeskundigen al jaren aanbevelen.

Onderzoeken tonen aan dat mensen die op deze manier eten, in het algemeen minder wegen, een lagere bloeddruk hebben en minder kans hebben op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker. De 'American Dietetic Association' is dus blij met deze trend. Ze denkt dat er steeds meer mensen flexitarisch zullen gaan leven en prijzen deze levenswijze ook aan.


Vriezer- en blikgroenten ůůk gezond

3 oktober 2007 Groenten uit de vriezer en uit blik bevatten een grote hoeveelheid vitaminen. Net als verse groenten zijn ze dus een goede bron van voedingsstoffen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Technologisch Adviescentrum voor de Groenteverwerkende Sector.

Deze diepvries- en blikgroenten hebben daarbij ook nog het voordeel dat de afname van het vitaminegehalte veel lager is dan bij verse groenten. Voorheen dachten mensen altijd dat ingevroren en ingeblikte groenten geen of weinig vitaminen bevatten, en dus niet gezond waren, maar nu blijkt dus uit onderzoek dat dit niet het geval is.

Blancheren, invriezen, inblikken, ontdooien en bereiden leiden tot een verlies aan vitaminen. Maar doordat dit proces snel na de oogst plaatsvindt, valt de grootte van het verlies wel mee. Verse, onbewerkte groenten liggen vaak pas na drie tot zeven dagen opslag in de supermarkt, terwijl de groenten voor diepvries en blik al op de dag van de oogst verwerkt worden.

Om vitaminen binnen te krijgen, kunnen consumenten dus gerust diepvries- en blikgroenten gebruiken. Consumenten eten nu te weinig groenten, ook al weten ze dat groenten gezond zijn. Dit komt voornamelijk door tijdgebrek, beschikbaarheid van groentesoorten en onvoldoende kennis om groenten klaar te maken.


Veel vis verkleint kans op darmkanker

13 september 2007 WAGENINGEN - Wie wekelijks een keer vis eet, heeft 4 procent minder kans op kanker in de dikke darm. Bij drie keer in de week vis op het menu is dat 12 procent, want de kans daalt met 4 procent per keer.

Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse Wageningen Universiteit in de American Journal of Epidemiology. Zij baseren zich op een analyse van veertien bestaande studies.

"We weten al langer dat de consumptie van vis de kans op dikkedarmkanker vermindert", zegt onderzoeker Anouk Geelen. "Hoe dat verband precies in elkaar zit, weten we niet. Misschien komt het door de vetzuren in vette vis, de omega-3-vetzuren. Als dat zo is, dan beschermen zalm en makreel tegen darmkanker, maar kabeljauw niet."

Als de ene vissoort wel beschermt en de andere niet, dan verklaart dat misschien de bescheiden omvang van het effect dat Geelen heeft gevonden. "We hebben geen onderscheid kunnen maken naar het soort vis", zegt de onderzoeker. "Anders hadden we misschien sterkere effecten gevonden."

Geelen gebruikte voor haar onderzoek gegevens van collega's die onder leiding van Ellen Kampman en Pieter van 't Veer voor het Wereld Kanker Onderzoekfonds literatuurstudies hebben verricht naar de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Eind oktober publiceert dat fonds een rapport over het verband tussen leefstijl en kanker.


Donker fruit bestrijdt kanker

20 augustus 2007 Donker fruit en groenten vertragen niet alleen de groei van kankercellen, maar zouden deze zelfs voor een deel vernietigen. Hoe exotische het fruit, hoe sterker de werking.

Dit concludeert de Universiteit van Ohio, na proeven met ratten en menselijke cellen. Bovendien, hoe exotischer het fruit of de groente, hoe meer tegenwicht ze vormen voor kankercellen. Rode bonen hebben meer effect dan radijzen.

De bestanddelen van het fruit en de groenten helpen vooral mensen met maag- en darmkanker. Daarnaast is deze ontdekking weer een stap vooruit in het samenstellen van medicijnen voor mensen met kanker.

Van carotenoÔdes, het pigment dat fruit en groenten donker kleurt, is al eerder aangetoond dat zij helpen om kanker te voorkomen.

(c) gezondheidsnet.nl


gezondere frites en snacks
Frituren binnenkort met stoom

20 juli 2007 UTRECHT - Frituren zonder vet. Maar met oververhitte stoom, die circuleert in een gesloten circuit. Onderzoeksorganisatie TNO heeft een "gezond en veilig" alternatief voor de traditionele frituurpan ontwikkeld.

De HiFri komt eind dit jaar op de markt. De stoom, die een temperatuur heeft van 200 graden Celsius, wordt in direct contact gebracht met het product en draagt daarbij - net als bij normaal frituren - warmte over.

Sinds een aantal jaren werkt TNO met super heated steam technology (SHS) in de voedingsmiddelenindustrie. Met die techniek is de hoeveelheid calorieŽn, vet en (trans)vetzuren in snacks en gerechten aanmerkelijk te verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van de knapperigheid.

Het gesloten systeem zorgt ervoor dat er geen luchtjes vrijkomen en voorkomt brandwonden als gevolg van oliespetters. De afwezigheid van zuurstof verkleint bovendien de kans op oxidatie van het product.

De SHS-frituureenheid is vooralsnog uitsluitend beschikbaar voor restaurants en cateraars. Voor de productie van het frituurpan-nieuwe-stijl werkte TNO samen met Kiremko Duurland, een bekende fabrikant van bakwanden.


Tomaten beschermen toch niet tegen kanker

12 juli 2007 - Helaas voor de liefhebbers, maar tomaten lijken toch niet te beschermen tegen kanker. Hoewel rijk aan anti-oxidanten en beta-caroteen kan de rode groente niet waarmaken wat vaak wordt beloofd, zegt de Amerikaanse warenautoriteit (FDA).

Dat de heilzame en beschermende werking van tomaten wordt overdreven, kwam aan het licht toen ketchupfabrikant Heinz toestemming vroeg het 'anti-kankereffect' van de geliefde saus op de flessen af te drukken. De FDA bestudeerde tientallen onderzoeken naar het effect van tomaten op kanker, en kwam tot de conclusie dat er 'praktisch geen bewijs' bestaat voor de beschermende werking.

De afgelopen vijftien jaar heeft geen enkel onderzoek keihard aangetoond dat de anti-oxidanten in tomaten de kans op kanker verkleinen. Op ketchupflessen verschijnt daarom voorlopig nog geen promotietekst. Niettemin raden experts van de FDA mensen wel aan tomaten en andere groentes en fruit te blijven eten, aangezien anti-oxidanten allerlei positieve effecten op de gezondheid hebben.


Kleurstof voor vlees blijkt kankerverwekkend

9 juli 2007 PARMA - Een rode kleurstof voor hamburgers en worstjes blijkt kankerverwekkend. Het EU-agentschap EFSA voor veilige voeding heeft dat maandag gemeld aan de Europese Commissie.

De stof om vlees mooi rood te kleuren blijkt in het lichaam te worden omgezet in aniline. Dierproeven hebben aangetoond dat aniline kanker kan veroorzaken.

Het EFSA-panel weigert daarom een nieuwe maximumlimiet te adviseren voor de kleurstof. Momenteel staat de EU maximaal 20 mg per kilo toe.

Oordeel
Het oordeel over de stof Red 2G is de eerste in een reeks herzieningen van voedseltoevoegingen. Sommige stoffen zijn dertig jaar geleden toegelaten.

Sindsdien is er nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan.


Belgen drinken almaar meer frisdrank

25 juni 2007 Brussel - De consumptie van gesuikerde dranken stijgt in alle segmenten van de bevolking en wordt steeds meer problematisch, zo blijkt uit een studie van het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie en het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties).

Volgens de studie is het verbruik van frisdrank sinds 1980 bijna verdrievoudigd. Jaarlijks drinkt elke Belg gemiddeld 120 liter frisdrank, terwijl het Europese gemiddelde op 88 liter ligt. Belgen blijken ook drie keer meer frisdrank te drinken dan de Fransen of Italianen.

Het OIVO wijst erop dat het verhoogde gebruik van frisdranken in alle segmenten van de bevolking voorkomt, maar dat er vooral bij de jongeren tussen 15 en 18 jaar zorgwekkende tendensen opvallen. Zij drinken gemiddeld 0,73 liter drank per dag, en daarvan is liefst 0,45 liter frisdrank. Dat is twee keer zo veel als de rest van de bevolking.

Volgens het OIVO is dat verhoogde gebruik problematisch, omdat het onder meer leidt tot meer problemen van overgewicht en zwaarlijvigheid. Een jong kind heeft normaal 1.800 calorieŽn per dag nodig, waarvan 10 procent onder de vorm van eenvoudige koolhydraten. Om die dosis niet te overschrijden, mag dat kind maximum 428 ml gesuikerde drank per dag drinken. Terwijl blikjes doorgaans al 330 ml bevatten.

Voorts wijst de organisatie erop dat frisdranken bestaan uit water, zuur, zoetstoffen, kunstmatige aroma's en andere additieven. Heel wat van die substanties zijn problematisch voor de gezondheid.

Daarom raadt het OIVO iedereen aan om tijdens deze zomer de dorst zo veel mogelijk te lessen met water. Meer preventieve gezondheidszorg en water


Leg friet eerst in zout water

10 mei 2007 GENT (B)- Mensen die thuis patat bakken, kunnen de rauwe frietjes beter eerst tien minuten in heet zout water leggen met een scheutje azijn en dan afdrogen. Dat vermindert de kankerverwekkende stoffen acrylamiden met ongeveer 60 procent.

De Belgische bio-ingenieur Frédéric Mestdagh is gepromoveerd op deze techniek bij de Universiteit van Gent. Zijn vinding is een alternatief voor technieken die de smaak aantasten.

"Het zat me als frietliefhebber hoog dat ons nationaal product aan kwaliteit dreigde te moeten inboeten", zei Mestdagh donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Ik hoop dat mijn techniek de industrie een uitweg biedt".

De frietexpert adviseert ook de patat niet lang in de frituurpan te laten sudderen. "Hoe bruiner de frieten, hoe meer kankerverwekkende acrylamiden".


Minder acrylamide in ontbijtkoek en chips

26 april 2007 DEN HAAG - De hoeveelheid acrylamide, een stof die mogelijk kankerverwekkend is voor mensen, in ontbijtkoek en chips is sinds 2002 gedaald. Het gehalte acrylamide in frites en speculaas is licht gestegen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Proces
Sinds vijf jaar is bekend dat de gewraakte stof voorkomt in zetmeelrijke etenswaren die bij hoge temperaturen worden bereid.

Veel fabrikanten van dit soort producten hebben sinds de ontdekking hun bereidingsprocessen aangepast. Vooral bij producten met hoge gehaltes acrylamide, zoals ontbijtkoek en chips, leidde dit tot forse verlagingen.

Patroon

Volgens de VWA is voor mensen van een verhoogd risico sprake "bij een grote inname over zeer lange periodes". De dienst blijft er bij de fabrikant op aandringen de gehaltes verder te verlagen en zet ook het onderzoek naar acrylamide in etenswaren voort.

Ondertussen is het ook voor consumenten op dit punt belangrijk een gevarieerd voedingspatroon te volgen, aldus de dienst.


Voedsel van fabrikanten is veel te zout

26 april 2007 DEN HAAG - Voedselfabrikanten stoppen veel te veel zout in bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, kaas en groenten uit blik of pot. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat donderdag wordt gepresenteerd. Minister Klink wil maatregelen.

Per jaar sterven ruim vijfduizend Nederlanders aan te veel zout. Volgens de norm mag iemand zes gram zout per dag, maar de Consumentenbond zegt dat het vrijwel onmogelijk is om die norm aan te houden.

In veel voeding zit al zo veel zout, dat zelfs bewuste eters de grens overschrijden. Op de verpakking van veel producten staat volgens de bond vaak niet eens vermeld hoeveel zout is verwerkt. De Consumentenbond roept fabrikanten op minder zout in producten te stoppen.

Klink
Minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA) liet op het symposium weten dat hij aan het eind van zijn regeerperiode een duidelijke vermindering wil zien van zowel het productie- als consumptieniveau van zout. Hij wil hiervoor afspraken maken met fabrikanten.

Ook volgens een nog lopend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou blijken dat de gemiddelde Nederlander dagelijks drie gram mťťr zout binnen krijgt dan de 'Richtlijn goede voeding' van de Gezondheidsraad voorschrijft.


Jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout

6 april 2007 AMSTERDAM - Het eten van te veel zout kost jaarlijks ruim vijfduizend Nederlanders het leven. Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Consumentenbond.

Een gemiddelde consument krijgt dagelijks naar schatting van de onderzoekers tien tot twaalf gram zout binnen, beduidend meer dan de zes gram die de Gezondheidsraad als norm stelt. Als de zoutconsumptie wordt teruggebracht tot zes gram per dag, scheelt dat volgens de onderzoekers op jaarbasis in Nederland zo'n 5100 doden als gevolg van hersen- en hartinfarcten.

Maar de richtlijn van de Gezondheidsraad is in de praktijk een nagenoeg onuitvoerbaar advies, stelt de Consumentenbond. Dit komt volgens de belangenorganisatie doordat fabrikanten van levensmiddelen veel zout toevoegen aan hun producten.

Daarom vindt de bond dat fabrikanten de hoeveelheid keukenzout in hun producten moeten verlagen. Ook moet de overheid vermelding van het zoutgehalte op het etiket verplicht stellen.

Industrie
De levensmiddelenindustrie is volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid Frans Kok druk op zoek naar vervangers voor zout in voedingsmiddelen. Dat is nodig omdat mensen veel te veel zout eten. Ongeveer 80 procent van dat zout krijgen ze ongemerkt binnen via voedingsmiddelen als vleeswaren, brood en kaas.

Probleem voor de industrie is dat zout een zeer belangrijke smaakmaker is. In veel snacks, diepvriespizza's en kant-en-klaarmaaltijden is zout zelfs bepalend voor de smaakbeleving.

Afbouwen
De meeste fabrikanten willen het zoutgebruik daarom geleidelijk afbouwen. Ook lopen er onderzoeken naar het gebruik van een ander type zout en het toevoegen van meer kruiden in producten. "En gelukkig zijn in zout geconserveerde groenten zoals zoute snijbonen onderhand echt verdwenen", aldus Kok.


Zoektocht naar gezondere rucola

27 maart 2007 WAGENINGEN - Onder leiding van het Centrum Genetische Bronnen (CGN) van de Wageningen Universiteit gaan veertien partners uit tien Europese landen de komende vier jaar zoeken naar nog gezondere soorten bladgroenten.

Vooral de immens populaire rucola ofwel raketsla krijgt bijzondere aandacht.

Steeds meer Europeanen eten bladgroenten, aldus een woordvoerder van het CGN. Raketsla was helemaal in de vergetelheid geraakt, maar is bezig aan een razendsnelle terugtocht.

Slamengsels
Dat komt volgens wetenschappers met name door de populariteit van voorverpakte slamengsels, waarin rucola vaak een belangrijk aandeel vormt. De onderzoekers hopen oude landrassen opnieuw te kunnen identificeren.

De deelnemende Europese partners beschikken over meer dan 8400 genetisch verschillende zaden van sla. Van spinazie en andijvie bestaan meer dan 900 verschillende zaadherkomsten en van rucola en veldsla zijn tot nu toe 270 zogenoemde accessies bekend.

Gewasveredelaars
Gewasveredelaars zullen proberen om met de belangrijkste eigenschappen van meer dan 750 soorten verbeterde rassen te kweken.

Het belangrijkste doel van deze veredeling is stimuleren van de consumptie van de gezonde groenten. Telers zijn bij het project betrokken om nieuwe soorten op hun geschiktheid voor de landbouw te testen.

Het bedrijfsleven zal zich inzetten om de verbeterde sla af te zetten in supermarkten en restaurants.


'Moeders onderschatten belang variatie in voeding'

23 maart 2007 AMSTERDAM - Veel Nederlandse moeders weten niet dat variatie in voeding tijdens de eerste levensjaren van hun kind bepalend is voor de gezondheid van hun nageslacht op latere leeftijd. Dat concludeert een voedingsmiddelenproducent op basis van een onderzoek.

In vergelijking met andere Europese landen zouden Nederlandse moeders weinig kennis hebben over de relatie tussen voeding en de latere gezondheid.

In Nederland zouden bijna twee op de drie moeders (64 procent) het belang van een goed dieet niet inzien, terwijl het in bijvoorbeeld Ierland en Turkije gaat om twee op de tien moeders (21 procent).

Onwetend
In Engeland en Polen zouden drie op de tien moeders (dertig procent) onwetend zijn. Nederlandse moeders maken zich er volgens de onderzoekers drukker over of hun kind wel genoeg te eten krijgt.

Het onderzoek is uitgevoerd door Synovate, een bedrijf dat marktonderzoek doet. In zestien landen hebben 23 duizend moeders en zwangere vrouwen meegewerkt. In Nederland ging het om 1062 vrouwen. Het onderzoek is in februari afgerond.


'Waarschuwingen voedselallergie verwarrend'

21 maart 2007 DEN HAAG - Voedselfabrikanten zetten vaak verwarrende informatie op de verpakking over ingrediŽnten. Consumenten kunnen daardoor denken dat ze allergisch zijn voor het product terwijl dat in feite niet zo is.

De Gezondheidsraad schrijft dat in een advies dat woensdag is gepresenteerd.

Mensen kunnen door de gebrekkige informatie besluiten het product niet te eten en dat kan slecht zijn voor hun gezondheid.

Noten
Als voorbeeld noemt de Gezondheidsraad een fabrikant die op de verpakking meldt dat in zijn fabriek gewerkt wordt met noten. Iemand die denkt allergisch te zijn voor noten, zal het product misschien niet gebruiken, terwijl er geen noten in zijn verwerkt.

Volgens de Gezondheidsraad denken veel Nederlanders dat zij of hun kinderen aan voedselallergie lijden terwijl dat niet zo is.

Overlijden
Vier- tot zesduizend Nederlanders kampen met een ernstige vorm van voedselallergie. Zij kunnen zelfs overlijden als ze iets verkeerds eten. Een paar procent van de bevolking heeft een vorm die hinderlijk is, maar niet levensbedreigend.

Volgens de raad is het van belang dat artsen goede diagnoses stellen. De echte patiŽnten kunnen dan rekening houden met wat ze eten. En daarvoor is goede informatie op de producten van groot belang.

Verpakking
Wetenschappers, artsen en de overheid zouden gezamenlijk moeten bepalen hoeveel van een bepaalde stof in een product mag zitten, vindt de raad. Als dat op de verpakking komt te staan, weet de consument beter waar hij aan toe is.


Pindakaas: potje met vet?

09 maart 2007 In het Nederlandse pindakaasspectrum is niets wat het lijkt. Zo zitten er in pindakaas 'met stukjes noot' juist minder pinda's dan de normale variant. Dat concludeert de Consumentenbond uit eigen onderzoek.

Van biologische pindakaas zou je verwachten dat er minder vet in zit dan in gewone pindakaas, maar het blijkt juist meer verzadigde vetten te bevatten dan zijn industriële broertjes. Pindakaas 'met stukjes noot' klinkt alsof er extra veel pinda's inzitten, maar het blijken er vaak juist minder te zijn dan bij de normale variant het geval is. En de lightversie heeft weliswaar minder vet, maar daar zit weer veel meer suiker in. Niets is wat het lijkt, concludeert de Consumentenbond vrijdag in de Gezondgids.

Pindakaasmerken
De bond onderzocht twintig pindakaasmerken en keek daarbij naar de hoeveelheid ongezond vet, suiker en zout. De smaak en prijs zijn dus buiten beschouwing gelaten. Als beste merk kwam Calvé Creamy uit de bus. De drie biologische pindakaasmerken die onderzocht zijn (Krekeltje, Biorganic en Albert Heijn) scoorden het slechtst op het gebied van ongezond vet. De stukjes-nootvariant van dat merk bevatte juist minder pinda's, in tegenstelling tot de huismerken met nootjes van Albert Heijn, C1000 en Super de Boer.

De doorsnee pindakaas bestaat voor meer dan de helft uit vet, schrijft de Consumentenbond in een persbericht. Veel daarvan is afkomstig uit de pindaís, maar er wordt ook vet toegevoegd door fabrikanten. Dit wordt gedaan om de pindakaas ĎsmeuÔgí te maken en om te voorkomen dat zich bovenop een olielaagje vormt.

Pinda's zijn overigens peulvruchten. "Het is geen misstand, het leek ons gewoon goed om al die soorten eens met elkaar te vergelijken", aldus een woordvoerder van de bond.


tmaat
Druivengen maakt tomaat gezonder

7 februari 2007 WAGENINGEN - Genen uit onder andere druiven en alfalfa zorgen ervoor dat in tomaten meer gezondheidsbevorderende stoffen ontstaan. Met deze genetische modificatie zouden op termijn allerlei fruit- en groentesoorten nog veel gezonder kunnen worden dan ze al zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek waarop plantkundige Elio Schijlen donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Uit een voedingstest met gemodificeerde tomaten op muizen is gebleken dat de vruchten een versterkt positief effect hadden op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Flavonoïden
Tomaten bevatten net als onder meer appels, spruitjes, rode wijn en peulvruchten veel flavonoïden. Van deze stof is een gunstig effect op de gezondheid bekend, maar er zijn al meer dan 6000 verschillende soorten gevonden.

Er lopen tal van onderzoeken naar bijvoorbeeld het effect op diverse kankersoorten, huidveroudering, afslankeffecten en hart- en vaataandoeningen.

Schijlen heeft bewezen dat het mogelijk is tomaten nieuwe flavonoïden te laten aanmaken door genen uit andere gewassen toe te voegen. Ook is hij er in geslaagd de hoeveelheid flavonoïden in tomaten te laten toenemen door bepaalde eiwitten toe te voegen.

Experimenteel
Een woordvoerder van de Wageningen Universiteit, waar Schijlen zijn onderzoeken deed, verwacht niet dat er snel gezondere fruit- en groentesoorten in de winkel zullen liggen. Daarvoor is het onderzoek nog te experimenteel. Maar dat de genetisch gemodificeerde producten op termijn de gewone, en minder gezonde soorten verdringen, lijkt wel zeker.


Minder slechte vetten in snacks

16 januari 2007 AMSTERDAM - Wie frites of andere snacks eet, krijgt steeds minder ongezonde vetten binnen. Er zit minder verzadigd vet en transvet in. Het transvetzuurgehalte van het vet in snacks daalde tussen 2003 en vorig jaar met zeventig procent.

In voorgebakken aardappelproducten is dit gehalte met bijna negentig procent omlaag gegaan tussen 1998 en 2005. Dit blijkt uit gegevens van de Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling.

Horecaondernemers en consumenten gebruiken volgens de Taskforce steeds vaker vloeibare margarine en frituurvet, met een hoog gehalte aan goede onverzadigde vetzuren en een laag gehalte aan slechte verzadigde transvetten.

Onderzoek
Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat vijftig procent van de cafetaria's vloeibaar frituurvet gebruikt. Ook in de levensmiddelenhandel stijgt het aandeel van vloeibare frituurvet.

In het eerste halfjaar van 2006 nam dit met drie procent toe tot tachtig.

De Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling is een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven. Het werkt aan het verlagen van de hoeveelheid transvetzuren en verzadigd vet in voeding.


Bruine kip als wapen tegen kanker

15 januari 2007 EDINBURGH - Een groep Schotse wetenschappers heeft vijfhonderd kippen gefokt die eieren leggen met potentiŽle medicijnen in het eiwit, zo meldt The Sunday Times.

Hetzelfde onderzoeksteam van het Roslin Institute was tien jaar geleden verantwoordelijk voor het gekloonde schaap Dolly.

Door menselijke genen aan het DNA van de bruine kip te binden, leggen de kippen eieren met complexe proteÔnen. Deze kunnen uit het eiwit worden gehaald om er vervolgens medicijnen tegen onder andere MS, artritis en zelfs kanker van te maken.

Uniek
Het unieke is dat de kippen, zonder hulp van buiten, nu zelf de proteïnen aan hun eieren toevoegen. Na vijf generaties zitten de genen nog altijd in de eieren van de kippen.

In het verleden waren er al menselijke genen aan dierlijk DNA toegevoegd, maar deze genen hielden het nooit langer dan twee generaties vol.

Deze nieuwe manier van proteÔne winnen is goedkoop en snel. Tot op heden werden bruikbare proteÔnen altijd met bioreactoren gemaakt, deze techniek is echter duur en ingewikkeld.


Thee alleen extra gezond zonder melk

9 januari 2007 LONDEN/PARIJS - Het drinken van zwarte thee kan het risico op hartkwalen en beroertes verkleinen, maar alleen als geen melk wordt toegevoegd. Dit blijkt uit een onderzoek van Duitse wetenschappers dat dinsdag is gepubliceerd in het European Heart Journal.

Volgens de cardiologen van het Berlijnse Charité-ziekenhuis kunnen de zogeheten catechines in de thee weliswaar, zoals eerder onderzoek ook al suggereerde, het risico op hartziekten verkleinen doordat zij de flexibiliteit van de bloedvaten vergroten. Dat effect wordt echter teniet gedaan doordat proteÔnes in de melk het catechinegehalte van de thee doen afnemen.


Bewegen ook op schijf van vijf

18 december 2006 DEN HAAG - De schijf van vijf van het Voedingscentrum moet weer worden aangepast. Er moet meer vis, fruit en groente op, want Nederlanders eten dat te weinig. Maar minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) wil dat er net als in België een tekentje voor bewegen op komt.

De Belgen hebben op hun voedselkaartje een zwemmer, fietser en hardloper afgebeeld. "Wellicht moet Nederland dit voorbeeld volgen", zei de minister maandag bij het in ontvangst nemen van de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding van de Gezondheidsraad.

De raad adviseert twee keer per week een portie vis, waarvan minstens een keer een vette vis, magere melk en mager vlees, meer groente (150-200 gram per dag) en niet ťťn, maar twee appels of bananen per dag. Mensen moeten minder zout eten (niet meer dan 6 gram per dag) en minder verzadigde vetzuren tot zich nemen.

Daarnaast moet iedereen minstens een half uur per dag bewegen. Maar wie meer eet of wie te dik is moet dat opvoeren tot een uur per dag.


Pinda's goed voor je hart

11 december 2006 AMSTERDAM - Het regelmatig eten van pinda's kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen, blijkt uit een studie waar 400.000 Europeanen aan deelnamen. Het rapport wijst uit dat er een relatie bestaat tussen het consumeren van noten en de gezondheid van je hart.

De onderzoekers toonden aan dat twee maal per week 30 gram (een handvol) noten of pinda's eten het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten reduceert met 11%.

Prof. Elio Riboli, professor in de epidemiologie van kanker aan het Imperial College in Londen, de Engelse tak van het onderzoeksteam, verklaarde:" Het belangrijkste is dat een heel bescheiden consumptie al in verband kan worden gebracht met bescherming. Het klassieke aperitief bestaande uit een glas wijn vergezeld door een handje noten is een ideale combinatie".

Uit het onderzoek bleek ook dat bijna de helft van de Europeanen zelden noten eet.


ADHD-symptomen verminderen door speciaal dieet

27 november 2006 EINDHOVEN - Kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) worden een stuk rustiger na het volgen van een speciaal dieet. Dat blijkt maandag uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van het ADHD Research Centrum in Eindhoven.

Volgens de onderzoekers verminderden de klachten bij 93 procent van de onderzochte kinderen met meer dan 50 procent. Bij driekwart was dit zelfs 75 procent.

Het is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat de kinderen gebaat zijn bij het weglaten van bepaalde voedingsstoffen, maar volgens het centrum is het bewijs dit keer nog overtuigender.

"Wij hebben als eerste onderzoeksinstituut ook een controlegroep gebruikt die niet werd behandeld", vertelt Lidy Pelsser, onderzoeker bij het ADHD Research Centrum.


Allergie voor gekookte aardappels ontdekt

14 november 2006
LEUVEN - Gekookte aardappelen kunnen bij kleine kinderen allergische reacties veroorzaken en zelfs leiden tot tragere groei. Leuvense onderzoekers vermoeden dat er iets is gewijzigd in de samenstelling van de aardappelen.

"Het heeft me verbaasd", zegt dokter Liliane De Swert van het universitair ziekenhuis Leuven dinsdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Ze sluit niet uit dat de allergie vroeger niet bestond.

De allergie voor rauwe aardappel was al wel bekend. Dokter De Swert onderzocht acht kinderen jonger dan twee jaar van wie werd vermoed dat ze eczeem kregen door gekookte aardappels.

Zodra ze op een aardappelvrij dieet werden gezet, verminderden hun allergische reacties. Vanaf hun zesde jaar hadden de kinderen vrijwel geen last meer van de allergie.


Jongeren kennen eigen eetgedrag niet

6 november 2006 AMSTERDAM - Jongeren hebben geen idee hoe vaak ze eten per dag. Dat blijkt uit het Jongeren Consumptieonderzoek van Breaker. Twintig procent van de jongeren onderschat het aantal keren dat hij eet, 35 procent overschat dat.

Tachtig procent van de thuiswonende jongeren ontbijt dagelijks. Ook eten ze iets vaker twee ons groenten (56 procent) dan hun uitwonende leeftijdsgenoten (47 procent). Uitwonenden eten vaker fruit (37 procent tegen 27 procent van de thuiswonenden). Dineren doen zowel uit- als thuiswonende jongeren in rap tempo. Bijna de helft redt het om binnen twintig minuten het avondmaal te nuttigen.

Dieet: Verder blijkt bijna ťťn op de tien meisjes tussen de 13 en 21 jaar op dit moment een dieet te volgen. In totaal heeft 36 procent van de vrouwen in deze leeftijdscategorie ťťn of meerdere keren gelijnd. Van de vrouwen tussen de 22 en 30 jaar heeft ruim de helft wel eens een dieet gevolgd.

Mannen doen niet mee aan de afvalrace. Van alle ondervraagde mannen tussen de dertien en dertig had zo'n tien procent wel eens gelijnd.

Kijk ook eens naar ons artikel jezelf wegduwen van tafel is de beste fitness


Dieet dringt symptomen ADHD terug

28 oktober 2006 UTRECHT - Het juiste dieet kan er voor zorgen dat ADHD-symptomen bijna volledig verdwijnen. Niet alleen thuis, maar ook op school kunnen gedragsstoornissen hiermee worden tegengegaan. Dit blijkt uit recent Nederlands onderzoek, waarvan de eerste resultaten zaterdag worden gepresenteerd op een congres in Utrecht.

Nederland kent ongeveer honderdduizend kinderen met ADHD. Veertigduizend van hen krijgen medicijnen om de symptomen zoals druk gedrag en concentratieproblemen, tegen te gaan.

Het onderzoek, waaraan 27 kinderen met ADHD deelnamen, is deze zomer afgerond. Bij 71 procent van de kinderen leidde een individueel dieet tot een gedragsverbetering van 75 procent. Ook hadden de kinderen minder lichamelijke klachten. "Bovendien heeft deze behandeling geen bijwerkingen, in tegenstelling tot een behandeling met medicijnen", zegt Marjan de Boer van Stichting VoedselAllergie.


Cola verhoogt risico op zwakke botten


6 oktober 2006 BETHESDA - Oudere vrouwen die cola drinken, hebben een grotere kans op zwakke botten dan leeftijds- en sexegenoten die andere frisdranken nuttigen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Tuftsuniversiteit in Boston.

De botdichtheid bij vrouwen van rond de zestig jaar oud bleek significant lager als zij dagelijks een glas cola dronken. Bij mannen was er geen verband tussen het drinken van cola en de samenstelling van hun botten.

Een groot deel van vrouwen die de overgang achter zich hebben, krijgt te maken met osteoporose, botontkalking. De onderzoekers in Boston bestudeerden de botdichtheid in de wervelkolom en op drie verschillende plekken in de heupen.

Het nuttigen van cola bleek vooral een effect te hebben op de heupbotten. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition van deze week.

De onderzoekers, die de gegevens van 2500 mensen bekeken, zeiden niet precies te weten waarom cola de botdichtheid beÔnvloedde.
Een mogelijkheid is dat er in cola fosforzuur zit, dat bij geregelde inname het bloed 'zuurder' maakt. Het lichaam zou dan calcium uit botten onttrekken om de zure omgeving te neutraliseren.

Een andere mogelijkheid is dat de cafeÔne in cola de botdichtheid ongunstig beÔnvloedt.


Walnoten helpen tegen ongezonde vetten


10 oktober 2006 LONDEN - Het eten van walnoten na de maaltijd beperkt de schade die vet voedsel aan de aderen kan toebrengen. Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag. De omroep baseert zich op een studie van een Spaans ziekenhuis.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de aderen door het eten van verzadigde vetten steeds harder worden. Daardoor neemt het risico op hartziektes en -infarcten toe. Uit het onderzoek bleek echter dat walnoten een bijdrage leveren aan het flexibel en elastisch houden van de aderen.

Specialisten waarschuwen echter dat mensen niet moeten denken dat ze alles kunnen eten wat ze willen zolang ze er maar walnoten aan toevoegen. "In plaats daarvan kunnen mensen walnoten beter gebruiken als onderdeel van een dieet met weinig verzadigde vetten", aldus ťťn van de onderzoekers.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: