Delen wordt gewaardeerd!
Eetstoornissen of voedingsstoornissen

Eetstoornissen of voedingsstoornissen zijn afwijkend gedrag in het eten en denken over eten. Iemand met een eetstoornis heeft overdreven veel aandacht voor zijn of haar gewicht. De gevolgen van eetstoornissen of voedingsstoornissen kunnen vrij ernstig zijn, vaak ontstaan lichamelijke klachten, bijvoorbeeld botontkalking, beschadigde organen, duizeligheid, menstruatieproblemen, lage lichaamstemperatuur, slecht gebit, haaruitval, hartritmestoornissen, maag- en darmproblemen, hoge bloeddruk, longklachten en zere gewrichten. Daarnaast ontstaan vaak gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid.


Spijsverteringsklachten

Niet direct een voedingsstoornis maar toch hebben ruim twee miljoen mensen een spijsverteringsziekte en veel mensen hebben geregeld last van spijsverteringsklachten. Er is een duidelijk verband tussen spijsverteringsklachten en een ongezonde voeding en leefstijl. Veel voorkomende klachten zijn maagproblemen, diarree, verstopping en winderigheid.

Doe de vezeltest: Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 90% van de Nederlanders te weinig vezels eet. Benieuwd of je zelf wel genoeg vezels binnenkrijgt? Ga naar www.vezeltest.info en doe de test!


Anorexia nervosa

Anorexia nervosa (of magerzucht) is een eetstoornis en valt onder de psychisch veroorzaakte aandoeningen. Vaak wordt de aandoening in één adem genoemd met boulimia nervosa (hevige eetbuien gevolgd door langdurig braken).

Iemand met anorexia nervosa is voortdurend bang om dik te worden en onderdrukt daarom de eetlust en het hongergevoel.

Een anorexia patiënt stelt zijn ideale gewicht steeds verder bij; de patiënt raakt als het ware verslaafd aan het lijnen. Ondanks de soms ernstige vermagering blijft hij zichzelf te dik vinden.

Op den duur verliest de patiënt het normale gevoel voor eetlust, honger en verzadiging. Gelegenheden waar samen gegeten wordt probeert hij te vermijden. De patiënt houdt voor iedereen de schijn op dat er niets aan de hand is.

Patiënten voelen zichzelf meestal sterk en veilig omdat ze zich het eten kunnen ontzeggen en alles onder controle lijken te hebben. Vaak zijn patiente zeer actief, bijvoorbeeld op het gebied van sport.

Een eetstoornis als anorexia en boulimie wordt vaak gezien als een puberteitsziekte, maar de werkelijkheid blijkt heel anders.

Naast jongeren tussen de 12 en 18 jaar is er een groeiende groep twintigplussers die met een eetstoornis in welke vorm dan ook worstelt. Ondanks het verbeterde zorgaanbod herstelt ruim 20 procent van de jongere patiënten niet of slechts gedeeltelijk.


Boulimia nervosa

Bij boulimia nervosa heb je regelmatig eetbuien. In korte tijd eet je enorm veel. Vaak heb je het gevoel niet meer te kunnen stoppen met eten en verlies je de controle. Mensen die lijden aan boulimia nervosa hebben een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde. Na de eetbuien proberen ze het eten weer snel uit hun lichaam te krijgen zodat ze niet dikker worden. Ze doen dit door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen. Boulimia nervosa komt vaker voor dan anorexia.


Eetbuistoornis

Als je een eetbuistoornis hebt krijg je regelmatig eetbuien. In korte tijd eet je enorm veel, net als iemand met boulimia nervosa. Het verschil met boulimia nervosa is dat iemand met een eetbuistoornis niet probeert het voedsel weer kwijt te raken. Je word er dus erg dik van.


De eetstoornis binge eating

Het kenmerk van binge eiating is het hebben van herhaaldelijke eetbuien. Minstens één keer per week komen deze eetbuien voor gedurende een periode van minimaal drie maanden. Een eetbui gaat gepaard met een gevoel van controleverlies - patiënten overeten zich echt totdat ze er buikpijn van krijgen. Deze binge eating eetbuien veroorzaken verder ook nogeens ontzettend veel stress.


Binge eating kun je niet vergelijken met iemand die bijvoorbeeld 's avonds ontspannend een volledige zak chips leegeet. Bij binge eating is het probleem veel groter, binge eaters zijn voortdurend met eten bezig.


Als je binge eating vergelijkt met anorexia nervosa en boulimia nervosa zie je dat bing eaters de ene periode er meer last van hebben dan de andere.


Binge eating komt het meeste voor bij mensen van gemiddelde leeftijd. Verder komt binge eating zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Mensen die moeilijk hun emoties kunnen uiten, mensen met trauma's, mensen die vroeger met eten hun emoties beter konden verdragen vertonen vaker binge eating gedrag dan andere mensen.


Patienten met binge eating doen dit vaak uit schaamte op momenten dat ze alleen zijn. Wat je als patient zelf kunt doen is proberen inzicht te krijgen in het eetgedrag. Wees eerlijk tegenover jezelf en probeer een gezond eetpatroon aan te leren. Probeer de emotionele problemen die je eetgedrag vertonen aan te pakken. Informeer je naar gezonde voeding en beweging. Bezoek een huisarts voor hulp.Uit onderzoek van het St. Michael's Hospital.blijkt dat mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9).

De factoren die volgens het onderzoek van het St. Michael's Hospital verband houden met een verhoogd risico op ondergewicht zijn ondervoeding, drugs- of alcoholgebruik, roken, armoede en psychische problemen.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: