Delen wordt gewaardeerd!
Anorexia net zo verslavend als xtc

3 oktober 2007 Montpellier - Anorexia en xtc zijn op dezelfde manier verslavend. Dat hebben Franse onderzoekers van het 'Centre National de la Recherche Scientifique' (CNRS) in Montpellier ontdekt. Verhongering activeert dezelfde hersencellen als xtc-gebruik.

De wetenschappers ontdekten dat de werkzame stof in xtc, MDMA, de eetlust vermindert. Daarom besloten de onderzoekers om naar gelijkenissen met anorexia te zoeken.

Hiervoor werden verschillende tests uitgevoerd op muizen. De onderzoekers concentreerden zich op het deel van de hersenen dat een rol speelt bij verslavingsgedrag. De eetlust van de muizen werd minder bij het toedienen van zowel de stoffen MDMA als CART. Deze laatste stof is in grote hoeveelheid aanwezig is in de hersenen van anorexia-patiënten. Dit onderzoek biedt mogelijkheden voor het vinden van een medicijn tegen eetziektes.


Dagbehandeling succesvol bij eetstoornissen

15 augustus 2007 NIJMEGEN - PatiŽnten die lijden aan een eetstoornis hebben baat bij dagbehandeling die bestaat uit cognitieve gedragstherapie en verpleegkundige hulp.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarop klinisch psycholoog Cecile Exterkate volgende week vrijdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert.

Een eetstoornis is een psychische aandoening, waaraan bijna 190.000 mensen in Nederland lijden. Meer dan 95 procent van de patiŽnten bestaat uit vrouwen tussen de 15 en 21 jaar.

Tot nu toe worden mensen met een ernstige eetstoornis vrijwel altijd opgenomen in een kliniek.

Exterkate werkt bij Amarum in Zutphen, een specialistisch behandelcentrum voor mensen met eetstoornis of obesitas (ziekelijke vetzucht). De kliniek opent deze maand een tweede vestiging in Nijmegen.

Bulimia
Anorexia nervosa ofwel ziekelijk uithongeren komt in Nederland het minst vaak voor. Ongeveer 22.000 patiŽnten lijdt aan bulimia nervosa (eetbuien gevolgd door braken, laxeren of vasten).

Bij ruim 160.000 mensen is op dit moment niet precies vast te stellen waarom ze niet normaal met voeding omgaan, aldus de promovenda.

Erkenning
Volgens Exterkate lijden eetstoornispatiŽnten vrijwel allemaal ook aan een depressie of angststoornis. Ze hebben een sterke prestatiedrang en veel behoefte aan erkenning.

Vaak is een negatieve stemming al genoeg om een eetbui uit te lokken. Na een periode van dagbehandeling met cognitieve gedragstherapie was de stemming van vrijwel alle onderzochte personen verbeterd en daardoor ook hun eetgedrag.

Ontstaan
Exterkate stelt dat meer onderzoek noodzakelijk is om beter te leren begrijpen hoe eetbuien bij patiŽnten ontstaan.

De aandoening kan namelijk hoge maatschappelijke en medische kosten met zich meebrengen door ziekteverzuim en lichamelijke kwalen als hart- en vaatziekten, diabetes en spier- en gewrichtsklachten.


Anorexia deels genetisch bepaald

20 februari 2007 AMSTERDAM - Een Amerikaanse onderzoeker beweert dat het krijgen van anorexia deels genetisch bepaald is. Een onderzoek dat al tien jaar loopt zou dit aantonen.

Volgens Craig Johnson, die in de Amerikaanse stad Tulsa werkt met anorexiapatiŽnten, hebben personen in wier familie anorexia voorkomt twaalf keer meer kans om de eetstoornis te ontwikkelen dan andere mensen. "De genen laden het pistool, de omgeving haalt de trekker over," zegt Johnson. De afgelopen veertig jaar is er vooral veel aandacht besteed aan hoe de maatschappij bijdraagt aan het krijgen van eetstoornissen.

Met name diëten en trainingsprogramma's liggen ten grondslag aan de eetstoornis, aldus Johnson. Zijn onderzoek wordt uitgevoerd in acht Amerikaanse en twee Europese steden. Mensen met anorexia, van wie de meeste jonge vrouwen zijn, hebben een sterke aversie tegen eten en een vertekend lichaamsbeeld.


Kwart volwassenen met eetstoornis is man

1 februari 2007 LOS ANGELES - Ernstige eetstoornissen zoals anorexia en boulimie zijn geen typische vrouwenziektes. Dat blijkt uit het eerste nationale Amerikaanse onderzoek naar dergelijke aandoeningen.

Een kwart van de volwassenen in de VS die een eetstoornis hebben, is man, meldde de krant Los Angeles Times donderdag.

"Het imago van het lichaam is belangrijker geworden onder mannen. Er is een grote stille populatie van mannen die behoorlijk ziek is", zegt professor Harrison Pope van Harvard, die meewerkte aan het onderzoek.

Onopgemerkt
In totaal gaat het in de VS om naar schatting 850.000 mannen met een eetstoornis, die ondanks twintig jaar onderzoek naar de stoornissen vrijwel onopgemerkt zijn gebleven.

De ontdekking wordt door experts als zeer belangrijk omschreven. "Het geeft aan dat we af moeten van de seksegerelateerde verklaringen", aldus eetstoornisspecialist Ruth Streigel-Moor, die niet betrokken was bij het onderzoek. De uitkomsten van de studie werden donderdag gepubliceerd in het vakblad Biological Psychiatry.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: