Delen wordt gewaardeerd!
Calciumtabletten vergroten kans op hartaanval

25 jan 2008 OUD-BEIJERLAND - Het slikken van calciumtabletten ter voorkoming van botontkalking kan het risico op een hartaanval verdubbelen. Dat blijkt uit een publicatie van het British Medical Journal.

Volgens de onderzoekers kan extra calcium leiden tot calciumafzetting in de slagaders, waardoor de kans op een hartaanval toeneemt. Onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht denken echter dat ook gebrek aan vitamine K2 hierbij een rol kan spelen, aangezien volwassenen doorgaans niet genoeg vitamine K binnenkrijgen om aderverkalking te voorkomen.

Sinds 2000 verdrievoudigde het gebruik van calciumtabletten. Veel vrouwen slikken die om de dichtheid van het bot te verbeteren en zo minder kans te lopen op een botbreuk.


Gevangenen minder agressief door extra eten

2 juli 2007 DEN HAAG - Gevangenen die extra voedingssupplementen gebruiken, vertonen minder agressief gedrag. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Dienst JustitiŽle Inrichtingen (DJI).

De studie biedt nog onvoldoende houvast voor concrete maatregelen om agressie bij gedetineerden via voeding te beteugelen. Daarvoor moet eerst nader worden gekeken naar de effecten van voedingssupplementen, het liefst onder plegers van gewelddadige delicten.

Dat heeft de DJI maandag bekendgemaakt. De dienst heeft sinds eind 2005 samen met de Radboud Universiteit Nijmegen gekeken in hoeverre extra voeding kan helpen bij het terugdringen van agressief gedrag.

Aan het onderzoek deden 221 jongvolwassen gedetineerden mee van 18 tot 25 jaar. Ongeveer de helft van hen kreeg voedingssupplementen met vitaminen, mineralen en essentiŽle vetzuren. Deze jongeren bleken in de praktijk minder agressief dan de andere helft van de gevangenen, die placebo's kreeg.

Bij agressiemetingen aan de hand van vragenlijsten werden echter niet zulke duidelijke verschillen geconstateerd tussen de twee groepen gevangenen. Ook de analyse van psychische klachten leverde geen grote verschillen op. De uitkomsten zijn daarom nog te onzeker om al voedingsmaatregelen te nemen in gevangenissen.

Het Nederlandse onderzoek volgt op een studie in Groot-BrittanniŽ. Die leverde sterke aanwijzingen op dat voedingssupplementen agressiviteit onder gedetineerden kunnen terugdringen. In Groot-BrittanniŽ daalde het aantal incidenten onder de groep die supplementen kreeg met een kwart.

De Britse bevindingen vormden voor de CDA-fractie in de Tweede Kamer aanleiding om vragen te stellen aan de toenmalige minister van Justitie, Piet Hein Donner. Hij zegde toe een soortgelijke studie te laten doen in Nederland.


Echinacea kan verkoudheid voorkomen

25 juni 2007 WASHINGTON - Het gebruik van het natuurlijke geneesmiddel echinacea kan het risico op het oplopen van een verkoudheid halveren. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekendgemaakt.

Wie het middel inneemt, heeft 58 procent meer kans niet verkouden te worden. Ook wordt de duur van de verkoudheid verminderd met een tot vier dagen.

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in de juli-uitgave van The Lancet Infectious Diseases zijn in strijd met andere studies die geen verschil opmerkten. Experts geloven dat echinacea, een verzameling van negen Noord-Amerikaanse plantensoorten die al door de Sioux-indianen werden gebruikt, het immuunsysteem versterken. Hoe dat precies gebeurt is evenwel nog onduidelijk, aldus de auteurs.

Meer onderzoek
De wetenschappers vergeleken de uitkomst van veertien afzonderlijke studies naar de effecten van echinacea. Zij waarschuwen dat er nog meer onderzoek nodig is naar de veiligheid van het natuurlijke geneesmiddel voor artsen het kunnen voorschrijven als een standaardmiddel om verkoudheid te voorkomen of te behandelen.


'Knoflookcapsule is geen medicijn'

21 juni 2007 LUXEMBURG - Knoflookcapsules zijn geen medicijnen en mogen dus vrij in de handel komen. Dat adviseerde de advocaat-generaal Verica Trstenjak donderdag aan het Europese Hof van Justitie.

Het Hof, dat de adviezen meestal opvolgt, moet binnenkort beslissen over de capsules knoflookpreparaten. De Duitse regering heeft de capsules namelijk steeds als medicijn beschouwd en allerlei beperkingen opgelegd. De Europese Commissie vindt dat strijdig met de vrije handel en heeft Duitsland daarom voor het Europese Hof gesleept.

De knoflookpreparaten zijn ook in Nederland vrij verkrijgbaar. Volgens aanprijzingen is knoflook goed voor de bloedsomloop.


Breinpil voor betere mentale prestaties

7 februari 2007 17:24
AMSTERDAM - Na de vitaminepreparaten, antioxidanten en omega's is er nu de breinpil die moet zorgen voor betere mentale prestaties. De pil Cebrium is woensdag gepresenteerd in de Lairesse Apotheek in Amsterdam.

De directie van Cebrium kon geen betere tijd uitkiezen om het product te presenteren. Nu mensen langer moeten gaan werken en dus mentaal sterk moeten blijven is een extra shot 'for train the brain' mooi meegenomen.

Maar dat niet alleen, het is algemeen bekend dat ouderen het steeds belangrijker vinden om vitaal oud te worden, dus zonder allerlei kwalen. Daar willen veel mensen wel wat extra's voor doen, bewijst onder meer de grote toeloop naar sport- en fitnesscentra.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: