Delen wordt gewaardeerd!
Vergeet je voeten niet!

Ons uiterlijk houdt ons dagelijks bezig, maar er is een lichaamsdeel dat vaak wordt overgeslagen: je voeten!
Je voeten zijn levenslang trouwe onderdanen. Om je voeten in conditie te houden, verdienen je voeten regelmatig extra aandacht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is voetverzorging geen overbodige luxe. Er zijn talloze redenen denkbaar om aandacht te besteden aan je voeten. Ter voorkoming van pijnlijke problemen aan je voeten, voor ontspanning en een verzorgd uiterlijk van je voeten, maar bijvoorbeeld ook bij veel sporten, een staand beroep of een medische aandoening.
Tips om je voeten in conditie en gezond te houden
Bezoek eens een pedicure. De pedicure heeft een professionele kijk op de gezondheid van jouw voeten. Voorafgaand aan een behandeling, wordt de conditie van jouw voeten geanalyseerd en worden eventuele klachten over je voeten besproken. Voor reguliere voetverzorging volstaat een regelmatig bezoek aan de professionele pedicure. Een professionele pedicure herken je aan het ProVoet logo. Bij ernstiger klachten of specifieke medische aandoeningen, zal de pedicure je gericht doorverwijzen naar een gespecialiseerde pedicure of medisch pedicure, podotherapeut of huisarts.
Reguliere behandeling Een standaardbehandeling bij de pedicure bestaat uit het:

Veel medische aandoeningen brengen specifieke complicaties aan de voeten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan huidaandoeningen, reuma, diabetes mellitus (suikerziekte), verlammingen, spasmen en hart- en vaatziektes. Jouw voeten hebben in zo’n geval vaak specialistische verzorging nodig. Hiervoor kun je terecht bij de pedicure met een specialisatie of de medisch pedicure. Zij zijn speciaal opgeleid en bevoegd op het gebied van complexere voetverzorging. Indien noodzakelijk, verwijst de gespecialiseerde pedicure of medisch pedicure je door naar een arts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopeed of andere specialist.

Verwen je voeten! Je hebt niet altijd een directe aanleiding nodig om bij een pedicure langs te gaan. Ontspanning en plezier zijn reden genoeg. Je voeten krijgen in jouw leven immers heel wat te verduren en zijn de extra aandacht meer dan waard. Verwen je voeten af en toe met een luxe behandeling. Deze kan bestaan uit:


Voeten zeggen iets over je gezondheid

Als voeten konden spreken, wat zouden ze dan tegen jou zeggen? Behandel me eens beter. We hebben het zo koud. Kap met die hoge hakken. Of droog eens beter tussen de tenen af want we zitten onder de voetschimmel. Veel mensen weten dit niet, maar voetkwaaltjes kunnen veel zeggen over je algehele gezondheid.Algemene voetproblemen

Onder algemene voetproblemen verstaat men eeltknobbels, likdoorns, onprettige geuren, kloven tussen de tenen, voetzoolwratten en schimmelinfecties.


Hand- en voetverzorging

Hand- en voetverzorging, ook wel manicure en pedicure genoemd, kan bij de schoonheidsspecialist worden uitgevoerd.

Een manicure is een behandeling van de handen en de nagels. Doormiddel van handbaden en verschillende lotions wordt de huid van de handen gekalmeerd en gevoed. Ook de nagelriemen worden verzorgd en de nagels worden geknipt, gevijld en eventueel gelakt. Ook het aanbrengen van kunstnagels is een mogelijkheid.

Een pedicurebehandeling verzorgt de voeten door middel van voetenbaden en lotions en het knippen en vijlen van de nagels. Ook kan een schoonheidsspecialist eelt en likdoorns verwijderen en ingegroeide nagels losmaken en advies geven over bijvoorbeeld steunzolen.


Voeten en belasting

De mens sjouwt, danst en rent wat af. Elke dag gemiddeld 8.000 tot 10.000 stappen. In een heel leven is dat 185.000 kilometer, ofwel vier keer de aarde rond. Een fikse aanslag op de voeten. Gelukkig kunnen je voeten veel hebben; je voeten zijn er immers op gebouwd. Voeten hebben een dikke huid, maar die is vaak lang niet voldoende. Daarom is het belangrijk je voeten goed te verzorgen.


Voetverzorging

Voeten dragen je lichaamsgewicht en zitten ook nog eens 'opgesloten' in schoenen.
Geef je voeten wekelijks een ontspannende voetmassage. Omdat je voetzolen heel gevoelig zijn, elke plekje van je zool correspondeert met een specifiek orgaan of functie in je lichaam, voel je de massage door je hele lichaam. Masseer stevig met je duimen de voetencrème onder de voeten. Begin bij de hiel en draai kleine rondjes van binnen naar buiten. Je zult snel merken dat niet alleen je voeten, maar je hele lichaam ontspant.

Voeten grondig schoonmaken: met een speciale voetscrub die alle dode huidcellen verwijdert en zorgt dat eelt geen kans krijgt onder en op de randen van je voeten. Smeer ze daarna meteen in met een dikke lotion of vaseline om ze zacht te houden.


Ingegroeide teennagelLikdoorns

Een glasachtig, geel, pijnlijk plekje op je voet zou best eens een likdoorn kunnen zijn. Dit is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje. Likdoorns zijn vervelend en vaak erg pijnlijk.
Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voeten of een combinatie van de twee. Door wrijving of druk ontstaat een verharding. De eeltkern kan druk uitoefenen op de zenuwen of het bot van de teen, waardoor je pijn krijgt. Er zijn verschillende soorten likdoorns. Als de eeltkern zacht is, spreken we van een eksteroog. Deze zijn erg pijnlijk. Er zijn ook weke likdoorns. Die bevinden zich in de huid tussen de tenen, en zijn witachtig. Voorts zijn er zaadlikdoorns die ontstaan zonder dat er sprake is van druk of wrijving. Deze komen voornamelijk voor op de voetzool en de hiel. Vooral oudere mensen en mensen met een droge huid hebben er last van. Deze likdoorn doet geen pijn en veroorzaakt geen verharding op de huid.
Behandelen likdoorns Hangt af van de oorzaak. Als je likdoorn is veroorzaakt doordat je te krappe schoenen draagt, is de oplossing eenvoudig: andere schoenen kopen. Let erop dat je voeten daarin wel voldoende ruimte hebben. Je kan een likdoorn ook laten verwijderen door de pedicure, en er bestaan speciale pleisters voor likdoorns. Deze weken likdoorns los en voorkomen de pijnlijke druk. Als je deze pleisters een tijdje draagt, kan je zelf de eeltpit verwijderen. Er bestaan ook antidrukdringen, die pijnlijke druk op likdoorns voorkomen.


Kalknagel of schimmelnagel

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmel dat zich onderaan de nagel heeft genesteld. Deze schimmelinfectie kun je overal oplopen. De schimmel verspreidt zich door de lucht door middel van sporen, denk aan paddestoelen. Het passen van schoenen in een schoenenwinkel kan al voldoende zijn als je voorganger last van schimmelnagels heeft. De grootste infectieplaatsen zijn kleedkamers, gemeenschappelijke doucheruimten en andere vochtige plaatsen.


Behandeling van een kalknagel of schimmelnagel

Voorkomen van een kalknagel of schimmelnagel


Eeltknobbels

Een eeltknobbel ontstaat als de grote teen een andere teen overlapt. Dit kan een erfelijke eigenschap zijn: hallux valgus. Een hallux valgus is een afwijking van de grote teen ten opzichte van het gewricht dat de kootjes met de middenvoetsbeentjes verbindt (metatarsofalangaal gewricht). Het gevolg is dat de zakvormige ruimte (bursa) van de grote teen vergroot wordt en omdat het een plaats is die veel wrijving ondervindt, ontwikkelt er zich een eeltknobbel.

Een niet goed passende schoen kan ook eeltknobbels veroorzaken. Met name vrouwen dragen nauwe schoenen met hoge hakken en spitse tenen die een eeltknobbel kunnen veroorzaken.

Eeltknobbels vormen een gemakkelijk op te lossen probleem. Vrouwen hebben er over het algemeen meer last van dan mannen. Er zijn vilten kussentjes in de handel die de druk helpen verlichten. Wanneer de eeltknobbel buitengewoon pijnlijk is kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de teenkootjes of falangen weer op hun plaats te zetten en overtollig beenderweefsel te verwijderen.


Voetwratten

Voetwratten worden veroorzaakt door een wrattenvirus, papovavirus hominis geheten. Voetwratten komen voor aan de onderkant (planta pedis betekent voetzool) van de voet. Wratten zijn enigszins besmettelijk en kunnen pijnlijk zijn, waardoor ze het lopen bemoeilijken. Een arts kan de wratten verwijderen door ze te curetteren (uit te krabben), te bevriezen met koolzuurijs of herhaaldelijk salicylzuur toe te dienen. Zelf kun je wratten proberen te verwijderen met bananenschillen. Wrijf met het binneste van de schil over je wratten, herhaal dit dagelijks. Naar verloop van tijd verdwijnen de wratten.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: