Delen wordt gewaardeerd!
Zware en vermoeide voeten

Oorzaken vermoeide of zware voeten:

Preventief voorkomen van zware en vermoeide voeten: voldoende beweging, vermijd overgewicht, niet roken, matig met koffie en alcohol, draag niet te strakke kleding en geen hakken, sta niet te lang rechtop stil.


Zweetvoeten

Zweetvoeten zijn voeten die nat zijn en een over het algemeen onaangename geur verspreiden.

Zweetvoeten ontstaan door bacteriën die in combinatie met de warmtehuishouding van je lichaam, temperatuur van rond de 30 tot 40 graden, een fantastisch leven hebben in je schoenen en sokken. Ook de afvalstoffen in de vorm van huidschilfers dragen bij.

Preventief voorkomen van zweetvoeten: De voeten dienen zo droog mogelijk gehouden te worden. Dit kan door open schoenen, zoals sandalen en schoenen gemaakt van een materiaal dat goed ademt te dragen. Afgeraden wordt schoenen te dragen gemaakt van kunststof materialen zoals rubber of nylon. Ook het dragen van sokken waarin veel kunststof is verwerkt is zweetvoeten bevorderend. Katoenen sokken of wollen sokken en leren schoenen geven minder problemen. Het is belangrijk dagelijks van sokken en schoenen te wisselen.

Enkele tips van Oma: probeer eens 'Baat het niet, dan schaadt het niet'


Voetschimmels

Voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels, die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan.


Onderzoekers van het National Human Genome Research Institute hebben aangetoond dat de voeten van mensen bijna tweehonderd verschillende schimmels bevatten. Volgens dit Amerikaans onderzoek komen voetschimmels voornamelijk voor op de hiel, onder de teennagels en tussen de tenen in.


Voetschimmel wordt ook wel eens zwemmerseczeem genoemd.


In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels. Daarom komen voetschimmelinfecties veel voor. Transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen schimmelgroei.


Behandeling voetschimmels: Voetschimmel wordt in het algemeen behandeld met een crème of een zalf, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt en die meestal één of tweemaal per dag dun moet worden aangebracht.


Preventief voorkomen van voetschimmels:


Hielkloven

Om hielkloven te bestrijden, moet je vooral geduld tonen, want de verzorging is verfijnd werk. Om een beetje van de dikke hoornlaag te verwijderen, kun je gommen, bijvijlen en puimen met het juiste gereedschap. Maak gebruik van puimstenen, platte vijltjes en peeling-crèmes die helpen tegen droge hielen. Pas ze toe op een droge huid om je voeten niet te bezeren.

Tips om zelf iets te doen aanhielkloven:


EeltplekkenMannen en de verzorging van hun nagels

Persoonlijke verzorging begint bij goede hygiène. Hoe goed een man ook gekleed gaat en zich geschoren heeft, een man ziet er niet verzorgd uit als zijn nagels niet schoon en geknipt zijn! En dat geldt niet alleen voor de vingernagels maar ook voor de teennagels! Deze zomer wil je waarschijnlijk flip flops dragen. Dan moet je dus de nagels van je tenen niet vergeten!
Enkele tips voor de moderne man bij de verzorging van zijn nagels:


Krantenbericht Voetbehandeling met visjes gevaarlijk

20 oktober 2011 Gezondheidsautoriteiten in Groot-Brittannië waarschuwen tegen pedicurebehandelingen met visjes. Voetverzorging met behulp van de zogeheten garra rufa-visjes (doktersvisjes) is de laatste jaren in opmars, maar blijkt voor sommige mensen levensgevaarlijk. Trendy vispedicures kunnen het HIV-virus en het al even dodelijke hepatitis C-virus verspreiden.

Mensen die de behandeling ondergaan, plaatsen hun voeten in een bak water waarin de visjes zwemmen. Het is de bedoeling dat de beestjes vervolgens dode huidcellen opknabbelen. Voor gezonde mensen kan de behandeling weinig kwaad, maar mensen met diabetes, psoriasis en een verzwakte weerstand zijn bijzonder kwetsbaar.

Dat maakte de Britse Health Protection Agency (HPA) gisteren bekend. Eerder werd al een verbod op de behandeling uitgevaardigd in verschillende Amerikaanse staten. Er bestaat kans op infectie door onder meer vervuild water, door bacteriën die van de visjes afkomstig zijn of door besmetting via mensen die eerder met hun voeten in het water hebben gezeten.

Het Britse gezondheidsagentschap hamert erop dat na elke klant het water moet ververst worden. Bovendien zouden klanten bevraagd moeten worden over hun gezondheidstoestand.


Simpele stappen voor gezondere voeten

Je voeten hebben het hard te verduren. Elke dag zetten we er duizenden stappen mee, lopen we op torenhoge hakken of wringen ze in te kleine, knellende schoenen. Alleen al daarom verdienen onze voeten luxe en verwennerij.


Wat doet een medisch pedicure?

Een medisch pedicure is bevoegd om elke voet te behandelen, ook voeten van diabetes- en reumapatiënten en verwaarloosde voeten. De medisch pedicure houdt zich over het algemeen vooral met dit soort 'risicovoeten' bezig en helpt mensen hun voeten zelf goed te verzorgen. Dan kan een bezoek aan het ziekenhuis soms voorkomen worden.


Bij een diabetische voet kunnen zenuwen aangetast worden, waardoor gevoelsverlies en huidveranderingen ontstaan. De gevolgen zijn versterkte eeltvorming, een extreem droge huid en het sneller ontstaan van wondjes.

De symptomen van een diabetische voet zijn: droge voeten of kloofjes; minder gevoel in de voeten; tintelingen of pijn in de voeten; vaak koude voeten; wondjes aan de voeten die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten.

Voor een diabetes patiënt is het uitermate belangrijk om de voeten regelmatig te laten onderhouden door een medisch pedicure.


Voetverzorging in het nieuws

Aandacht voor kindervoeten
14 mei 2015 De aandacht aan kindervoeten wordt vaak beperkt tot het leren strikken van veters. Kinderen lijken vaak niet te weten hoe ze de nagels van hun tenen moeten knippen. Ook het goed afdrogen na het douchen en niet de juiste schoenmaat kiezen geeft vaak problemen aan de voeten.

Voetklachten zoals ingroeiende nagels, schimmelnagels, eelt, blaren en wratten, zijn niet alleen voorbehouden aan volwassenen.Liefde voor stiletto's maakt voetoperaties populair

28 april 2012 Bij heel wat vrouwen gaat de liefde voor hoge hakken erg ver. Zo ver zelfs dat ze bereid zijn om ervoor onder het mes te gaan. Steeds meer vrouwen laten namelijk een voetoperatie uitvoeren, die de helse pijn bij het dragen van torenhoge hakken moet verzachten.

Bij de 'voetcorrecties' worden opvullende kussentjes in de tenen, hielen en bal (net onder de tenen) van je voeten gespoten.


Loub jobs
De voetoperaties worden ook wel omschreven als 'Loub jobs', naar de bekende schoenenontwerper Christian Louboutin. Hij zei vorige week nog dat pijn een 'noodzakelijk kwaad' is bij het dragen van hakken.

Dat zou met de voetoperaties dus verleden tijd zijn, maar helaas niet voorgoed. Het verzachten van de pijn, waardoor je de killer heels uren langer zou kunnen dragen, blijft slechts zes maanden duren. Daarna moet de operatie, die zo'n 465 euro kost, opnieuw uitgevoerd worden.Plastische chirurgen schrijven het succes van de hoge hakken, en dus de operaties, toe aan de stilettoverslaafde celebs. Denk maar aan Gwyneth Paltrow, Cheryl Cole, Katy Perry en natuurlijk Victoria Beckham. "Vrouwen zien Posh rondlopen in torenhoge stiletto's en willen die look koste wat het kost nabootsen", zegt een woordvoerster van cosmetisch bedrijf Transform.

Operaties
Volgens Britse chirurgen is de voetoperatie het afgelopen jaar dan ook verdubbeld. Die forse stijging gaat samen met de boomende verkoop van schoenen met een hak van minstens 15 centimeter, die de voorbije 12 maanden zelfs verviervoudigd is.

Maar volgens de chirurgen blijft het niet bij de voetoperaties. Volgens hen zijn de hoge hakken ook verantwoordelijk voor de stijging van het aantal buikwandcorrecties, operaties die zo'n 3.300 euro kosten.

Experten stellen namelijk dat zelfs slanke vrouwen van stiletto's een 'hangbuik' kunnen krijgen, omdat de schoenen hun bekken naar voren doen kantelen. "Je lichaamshouding wordt beïnvloed door de hakken, en niet altijd op een goede manier", waarschuwt Shami Thomas van Transform.

www.goedgevoel.be

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: