Delen wordt gewaardeerd!
Gezond eten en beweging wondermiddelen tegen kanker voor oudere vrouwen

Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat Vrouwen die na de menopauze een gezonde levensstijl hebben, langer leven en 20 procent minder kans hebben op een of andere vorm van kanker dan vrouwen die niet op hun voeding letten, weinig bewegen en niet kijken op een glaasje alcohol min of meer.

Vrouwen die nauwgezet 'gezonde' aanbevelingen volgen, lopen 22% minder kans op borstkanker en meer dan 52% minder kans op colorectale kanker.

Advies: niet roken, Let op je gewicht, eet gezond met veel groenten en wees matig in alcoholgebruik.


Minder kaas, vlees en melkproducten goed voor de gezondheid

Uit een onderzoek van de universiteiten van Wageningen en Groningen blijkt dat vrouwen die minder vlees en kaas eten gezonder leven en beter voor het milieu zorgen. Het ijzergehalte blijft ook op peil, ondanks minder vlees en kaas.


Vrouwen die alleen maar of gedeeltelijk plantaardige voedingsmiddelen eten in plaats van vlees, kaas en melkproducten, krijgen minder verzadigd vet binnen. Uit het onderzoek blijkt het te gaan om ongeveer 8 procent minder verzadigd vet bij een derde minder consumptie van vlees, kaas en melkproducten en 30 procent minder verzadigd vet bij het totaal schrappen.


Levensverwachting vrouw bijna 83 jaar

Vrouwen worden met een gemiddelde verwachting van bijna 83 jaar nog altijd ouder, maar hun levensverwachting is tussen 2000 en 2011 met slechts 2,3 jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Wat is de overgang?

De overgang is de periode van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid. Al in de laatste jaren voor die allerlaatste eisprong verandert er van alles in je lichaam. Tijdens de puberteit vond dit proces in omgekeerde volgorde plaats.


De afname en de uiteindelijke uitval van het natuurlijke vruchtbaarheidshormoon tijdens de overgang kan overgangsklachten veroorzaken. Die hoeven niet allemaal en zeker ook niet altijd even heftig voor te komen, maar de meeste vrouwen krijgen er wel mee te maken.


Overgangsverschijnselen

Overgangsverschijnselen die vaak genoemd worden, zijn: opvliegers, hevig transpireren, vermoeidheid, slapeloosheid, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen, concentratiestoornissen, een droge vagina, urineverlies en botontkalking.


Osteoporose en de overgang

Bij osteoporose (botontkalking) is de botdichtheid zo laag, dat er gemakkelijk fracturen kunnen optreden. In Nederland krijgt gemiddeld ťťn op de vier vrouwen boven de 55 jaar osteoporose en ťťn op de twaalf mannen.


Het voorkomen van osteoporose is met een aantal algemene maatregelen te stimuleren zoals stoppen met roken, voldoende lichaamsbeweging, matig alcoholgebruik en voldoende inname van calcium en fosfor. Calcium en fosfor zijn namelijk de belangrijkste bouwstenen van het skelet.

Deze mineralen zorgen voor de stevigheid van de botten. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen uit de voeding.

In de jeugdfase van het leven is het belangrijk om een zo hoog mogelijke botmassa op te bouwen en botverlies op oudere leeftijd te beperken.


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: