Delen wordt gewaardeerd!
Vrouwen, roken en darmkanker

Rokende vrouwen hebben twee keer hoger risico op darmkanker als mannelijke rokers. Bij het onderzoek van de universiteit van Tromso Noorwegen werden 600.000 dossiers bekeken. Hiervan waren 4.000 personen met darmkanker.


19 procent meer risico op het krijgen van darmkanker bij vrouwen die roken. Het risico op darmkanker is met name bij die vrouwen die voor hun 16e begonnen waren met roken of al tientallen jaren rookten.


Vrouwen die meer dan 40 jaar rookten verhoogden hun risico op darmkanker met 50 procent. Bij rokende mannen was dit 8 procent.


Dikker buikje toch gezond!

Vrouwen boven de 50 met een dikker buikje zijn beter beschermd tegen botbreuken. Volgens Australisch onderzoek is er een duidelijke link tussen het groeiend aantal dames met overgewicht en een daling in het aantal breuken.


Aan het onderzoek dat vijf jaar duurde deden meer dan 1.000 mannen en vrouwen boven de 50 mee. Bij deze groep werd een link ontdekt tussen buikvet bij dames en de kans op botbreuken. Vrouwen die gemakkelijk vet rond hun middel opslaan, maken doorgaans ook meer oestrogeen aan, wat dan weer bevorderlijk is voor de beenderen. Daarnaast zou (een beetje) overgewicht een verstevigend effect hebben op de botten door de extra druk. Vetkussentjes verzachten tot slot ook de val. Mannen blijken daarentegen geen voordelen uit hun bierbuik te halen.


Vaginale droogte

Last van vaginale droogte tijdens of na de menopauze en na de bevalling wordt veroorzaakt door een daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor ontstaat een tekort aan natuurlijk vocht in de vaginale wand, wat jeuk en irritaties kan veroorzaken. Bovendien lopen vrouwen met vaginale droogheid ook meer risico op infecties.


Voorkom vaginale droogte door:


Het praktische nut van een maagdenvlies?

Over het maagdenvlies doen wilde verhalen de ronde. Het vlies zou bijvoorbeeld handig zijn voor mannen om te verifiŽren of een vrouw wel maagd is. Iedereen weet immers dat het maagdenvlies scheurt tijdens de ontmaagding, met bloedverlies als gevolg. Toch?


Flauwekul. Het maagdenvlies is meestal niet meer dan een dun opstaand randje weefsel bij de overgang van de vulva naar de vagina (het is dus eigenlijk helemaal geen vlies). Het hymen, zoals het maagdenvlies ook wel genoemd wordt, kan bij de eerste geslachtsdaad een beetje beschadigd worden, maar dat hoeft niet. Het kan ook gewoon elastisch meegeven.


Als je op het internet gaat zoeken naar de functie van het maagdenvlies, kom je vooral veel speculatieve theorieŽn tegen. 'Vaak zijn die theorieŽn ethisch gekleurd', zegt gynaecoloog Rik van Lunsen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Van Lunsen en zijn collega Bianca van Moorst van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (eveneens in Amsterdam) publiceerden een artikel over de misverstanden omtrent het maagdenvlies (Backgrounds of women applying for hymen reconstruction, the effects of counselling on myths and misunderstandings about virginity, and the results of hymen reconstruction).


'De vraag is waarom het hymen eigenlijk een functie zou moeten hebben', zegt Van Lunsen. 'Het argument dat daarvoor meestal gegeven wordt, is dat vanuit evolutionair perspectief niets zonder reden is en dat in principe elk biologisch mechanisme primair is gericht op het bevorderen van voortplantingssucces en de instandhouding van de soort.'


In die trant redeneert de bekende Engelse zoŲloog Desmond Morris in zijn boek De naakte aap uit 1967. Daarin dicht hij het maagdenvlies de rol van kuisheidsgordel toe. 'An anti-copulatory device' noemt hij het. Het maagdenvlies zorgt er volgens hem voor dat de eerste seksuele ervaring pijnlijk is voor vrouwen. Ze zullen dus wel twee keer nadenken voor ze met een man in bed duiken. Omdat seks zo'n pijn doet, zullen vrouwen daar pas mee beginnen als ze een emotionele band met een man hebben opgebouwd. Op die manier zouden ze voorkomen dat zebezwangerd raken door mannen die vervolgens de benen nemen.


Onzin, denkt Van Lunsen. Hij noemt het 'een pseudowetenschappelijke redenering die vooral een reflectie is van Morris' eigen conservatisme en mannelijke chauvinisme'. 'Er zijn twee theorieŽn die elkaar niet geheel uitsluiten en die ons meer plausibel lijken', zegt de gynaecoloog. 'De eerste is dat het hymen niets anders is dan een rudimentaire rest, een artefact, ontstaan als bijproduct van het ingewikkelde proces waarbij tijdens de embryonale ontwikkeling de buizen van Muller en van Wolff worden omgevormd in de genitalia.' In die visie heeft het hymen niet echt een functie, maar is het in de evolutie niet weg geselecteerd, omdat er ook geen enkel nadeel aan verbonden is.


'Maar wat ons nog waarschijnlijker lijkt', vervolgt Van Lunsen, 'is dat een hymen hebben wel degelijk voordelig is. Het kan dienen als een kleine mechanische barriŤre tegen schadelijke micro-organismen die in de kwetsbare prepuberale fase het voortplantingsapparaat zouden kunnen verwoesten. In de kinderjaren is het vrouwelijke geslachtsorgaan namelijk minder beschermd tegen infecties. Meisjes hebben dan nog lage oestrogeenspiegels. Ze ontberen daardoor het belangrijkste biologische verdedigingsmechanisme van de vrouw: het zure milieu in de vagina.'


'Je kunt het maagdenvlies vergelijken met een ouderwets vliegengordijn', concludeert de onderzoeker. 'Er is verbinding met de buitenwereld, maar de kans dat ongewenst ongedierte binnendringt, wordt er aanzienlijk kleiner door.'


Versterken perineum

Versterkende oefeningen voor je perineum zijn heel je leven nuttig - niet alleen na een zwangerschap en een geboorte - om incontinentie van de urinewegen te voorkomen en voor een gelukkig seksueel leven. De spieren van het bekken worden bij kegeloefeningen samengetrokken en weer ontspannen. Kegeloefeningen zijn heel doeltreffend bij vrouwen.


Kegel-oefeningen langzame versie
Trek de spieren samen waarmee je normaal je plas ophoudt en hou dit 10 seconden aan. Ontspan de spieren 10 seconden en span de spieren dan weer samen. Herhaal dit 10 tot 20 keer.
Let er wel op dat je alleen de spieren van het bekkenbodem samentrekt en niet ook de spieren van je anus, billen of dijen.


Kegel-oefeningen snelle versie
Snwelheid: span de spieren van het bekkenbodem samen en ontspan de spieren direct weer, doe dit zo vaak mogelijk binnen ťťn minuut.


Doe de oefeningen minstens 3 keer per dag (als het kan 5 keer). Je kunt ze al liggend, zitten of rechtstaand doen. Als je niet goed weet welke spieren je precies moet samentrekken, doe dan de oefening terwijl je een vinger in de vagina brengt. Zo kun je controleren of je de contractie rond je vinger goed voelt. Normaal worden de spieren sterker na 2 tot 3 maanden . Van de vrouwen die deze oefeningen doen, heeft 40% tot 75% een merkbaar betere controle op het plassen vastgesteld.


Het regelmatig uitvoeren van deze oefeningen kan ook het vrijen verbeteren en het seksuele genot verhogen.


Tips voor de vrouw

TIP: VRIJ VEILIG één pakje condooms!
Per 10 stuks inclusief verzendkosten Euro 1,90
Online verkoop: Stichting Jippy

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: