Delen wordt gewaardeerd!
Vrouwen en koude voeten

Vrouwen neigen negen keer sneller koude voeten te hebben dan mannen. De wijzigende temperaturen en de seizoenen werken duidelijk vlugger op ons in.


Koudegevoelens
Heel wat vrouwen herkennen het: hebben je voeten en handen kou, krijgt je hele lichaam het zelden warm. Een nieuwe Britse enquÍte geeft aan dat vrouwen meer koudegevoelens ontwikkelen. Ook zouden we sneller aan de ziekte van Raynaud lijden, een erkende aandoening waarbij vingers en tenen niet genoeg bloed krijgen. Zo kunnen hevige pijnen ontstaan.


Meer vetlagen
Er zijn veel theorieŽn waarom vrouwen aan dit probleem lijden. Zo zouden we meer vetlagen moeten voorzien van warmte. Onze bloedtoevoer beschermt vooral onze belangrijkste organen en romp boven onze ledematen. Gevolg is dat minder bloed stroomt naar handen en voeten. Mannen krijgen meer warmte binnen via hun spiermassa die beter voorzien wordt door de bloedvaten.


Dunne huid
Een andere reden betreft de dikte van de huid. De huid van de vrouwelijke voeten is dunner en beschikt over minder onderhuids vet. Dus blijft het moeilijk ze warm te houden. Naarmate we ouder worden, wordt de huid nog dunner (lees: kouder).


Hou hou je de teentjes warm?MelkzuurbacteriŽn verrassend succesvol tegen blaasontsteking

Hoop voor vrouwen die vaak last hebben van een blaasontsteking. Capsules met lactobacillen kunnen verrassend goed blaasontstekingen voorkomen. Ze zijn minder effectief dan antibiotica, maar het verschil is niet zo vreselijk groot. Bovendien treedt er bij lactobacillen geen resistentie op, terwijl dat bij antibiotica een groot probleem is. Dat blijkt uit een studie onder leiding van AMC-onderzoekers Suzanne Geerlings en MariŽlle Beerepoot.


Urineweginfecties In de periode na de overgang (menopauze) krijgen heel wat vrouwen vaak, tot wel meerdere keren per jaar, urineweginfecties. Zoín blaasontsteking treedt op omdat de hoeveelheid oestrogeen in hun lichaam daalt, met als gevolg minder Ďgoedeí lactobacillen in de vagina. Daardoor kunnen bacteriŽn die blaasontstekingen veroorzaken de overhand krijgen.


Voor postmenopauzale vrouwen die last hebben van steeds terugkerende urineweginfecties bestaan oestrogeencrŤmes en tabletten voor vaginaal gebruik. Dat werkt niet altijd. Bovendien vinden veel vrouwen het smeren of inbrengen erg vervelend. De enige remedie is dan een dagelijkse, lage dosis antibiotica om nieuwe blaasontstekingen te voorkomen. Ideaal is dat niet, want op den duur kunnen de bacteriŽn die de urineweginfecties veroorzaken, resistent worden voor deze medicijnen.


Zeven keer Voordat ze aan de studie meededen, hadden de vrouwen gemiddeld zoín zeven urineweginfecties per jaar. Degenen die antibiotica kregen, liepen in twaalf maanden tijd gemiddeld 2,9 urineweginfecties op. De lactobacillengroep had er gemiddeld 3,3. Een hoog percentage vrouwen in beide groepen kreeg minstens ťťn blaasontsteking. Onder de antibioticagebruikers trad de eerste urineweginfectie gemiddeld na zes maanden op, bij degenen die lactobacillen kregen, al na drie maanden.


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: