Delen wordt gewaardeerd!
WAGENZIEKTE

Een vakantie dient gewoon leuk te zijn. Veel vakantiegangers lopen tijdens deze vrolijke dagen echter tegen vervelende gezondheidsproblemen aan.

Op vakantie gaan met de auto is voor sommige gezinnen een drama. Ben je net lekker op weg, zie je via de achteruitkijkspiegel een stel witte gezichten terugstaren: wagenziekte.

Vooral bij de lange autoritten naar het zuiden kan dit een flinke dip in de prille vakantiepret veroorzaken. Tips om deze ellende te voorkomen.Oorzaak

Wagenziekte ontstaat doordat de hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen over de positie van het lichaam: de ogen registreren beweging, terwijl de benen het signaal geven dat we stilstaan of zitten.

Ook als ze niet naar buiten kijken, kunnen mensen met wagenziekte misselijk worden, want de evenwichtsorganen in het oor kunnen nog steeds merken dat we vooruitkomen.

Dit verschijnsel kan dus ook voorkomen in andere vervoersmiddelen, zoals vliegtuigen en boten. Dan spreken we echter over respectievelijk luchtziekte en zeeziekte.

De verzamelnaam voor al deze verschijnselen is reisziekte of kinetose. Wagenziekte komt veel bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Het wordt versterkt als je geen controle hebt over de bewegingen van het voertuig, zodat bepaalde manoeuvres onverwacht komen.

Vandaar dat chauffeurs en bestuurders hier veel minder vaak last van hebben.Symptomen

Wagenziekte begint doorgaans met dufheid, duizeligheid, gapen en een ongemakkelijk gevoel in de onderbuik. Daarna treedt vaak misselijkheid op, waarbij de maag zwaarder gaat aanvoelen en er uiteindelijk kan worden overgegeven.

Andere, minder vaak voorkomende, bijverschijnselen zijn ondermeer hoofdpijn, zweten, concentratieproblemen, temperatuurschommelingen en paniekaanvallen.

In de meeste gevallen is wagenziekte gelukkig niet blijvend. Zodra je uit de auto stapt, zijn de ziekteverschijnselen meestal snel weer over. Sommige mensen houden er wel een paar uur lang een beetje een zeurderig gevoel in hoofd of buik aan over, maar echt misselijk zijn ze dan niet meer.
Tips om wagenziekte te voorkomen of te bestrijden


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: