Delen wordt gewaardeerd!
warme zomer en de zon
Water en hittegolf

Bij een hittegolf of een warme zomer is koud water een wondermiddel.

Maak de korte mouwen van je t-shirt nat, waardoor je continu een koud gevoel heeft.

Ga lekker in een bad met koud water liggen of neem een koude douche. Hierdoor koelt je lichaam af, dit effect blijft een tijdje aanwezig. Wie achter de computer aan het werk is, doet er goed aan om de voeten in een bak met koud water te stoppen. Voor het slapen gaan is het beter om een lauwwarme douche te nemen.

Drink voldoende water: zeker bij warm weer is een hoeveelheid drinkwater aan te bevelen van 2 liter per dag.


Welke kleding bij een hitte golf?

Als je thuis bent, kun je het beste helemaal niets te dragen. Ben je een beetje preuts: ondergoed of zwemkleding kan ook prima. Doe eventueel je pyama shirts onderlaken enz voor een half uurtje in de diepvriezer.

Als je toch de deur moet gaan bij een hitte golf kun je het beste luchtige kleding dragen, kleding van katoen, zijden, linnen en het liefst lichte kleuren. Soms is het slim om meerdere laagjes over elkaar te dragen, om zo de zon af te schermen.

Ook satijn en zijde beddegoed voelt lekker koel aan en neemt niet zoveel vocht op.


Ventilator en warm zomer weer

Met een ventilator kun je de lucht laten circuleren. ĺs-Avonds daalt de temperatuur sneller in huis. Zorg ervoor dat een raam open staat, waardoor de warmte weg kan. Vul een lege PET-fles met water, leg deze in de vriezer en haal de fles er een dag later uit. Zet deze fles met bevroren water voor een ventilator en zet de ventilator aan. De lucht stroomt langs de koude fles en koelt af.


Houd de warmte buitenshuis

Plaats buitenzonwering, zoals rolluiken of markiezen. Buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering. Buitenzonwering houdt 85 tot 90 procent van de warmte tegen; binnenzonwering slechts 35 tot 65 procent. Doe de gordijnen dicht om nog meer warmte tegen te houden. Als je een plat dak hebt, schilder dit dan wit!

Laat de hitte niet binnen. Hou ramen en deuren overdag zoveel mogelijk gesloten, maar zet lekker alles open zodra de zon weg is en het buiten ook wat koeler is.'s Ochtends vroeg luchten is ook een aanrader. Zet ook niet teveel lampen aan, want vooral traditionele lampen produceren veel hitte. Ook andere elektrische apparatuur produceren warmte, gebruik je apparaten niet, zet ze dan uit.

Warme lucht is minder dicht dan koudere lucht en gaat dus naar boven. Het is dus slimmer om te werken in de kelder, in plaats van op de zolder.

Leg donker beddengoed op: donkere kleuren geven een frisser gevoel. Laat de elektrische apparatuur in de slaapkamer uit, deze veroorzaken ook warmte. Geen planten in de slaapkamer: Overdag ontrekken de planten CO2 aan de lucht en geven zuurstof af. Dat is dus gedurende nachtelijke uren niet het geval: planten onttrekken dan de broodnodige zuurstof aan de lucht.


Voeding en hittegolf

Probeer koken op een warme dag te vermijden. Het gebruik van een oven of gasfornuis resulteert in een sterke temperatuurstijging. Eet een keer koud, bijvoorbeeld sla, of stop iets in de magnetron.

Ofů eet heet! Het is niet voor niets dat mensen in het buitenland veel kruiden in hun gerechten stoppen. Heet voedsel stimuleert de transpiratie, wat ervoor zorgt dat het lichaam sneller afkoelt. De endorfine in kruidig voedsel zorgt voor een aangenaam gevoel, waardoor je de hitte al snel vergeet. Gebruik dus een paar pepers bij de maaltijd.


Warme zomer en huidverzorging

Extra huidverzorging tijdens de zomermaandenOnderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: