Delen wordt gewaardeerd!
Water en ons lichaam

Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed, is intercellulair; het overige gedeelte is nodig voor de werking van onze organen. 90% van de hersenen, 79% van de spieren, 70% van de lever, 22% van de beenderen en zelfs 10% van de tanden is water.


Dagelijks verliezen we lichaamsvocht en dat moet telkens weer aangevuld worden. Op die manier zorgen we ervoor dat alle fysiologische systemen goed werken, sterken we ons afweersysteem en voorkomen we ziektes. Met water verwijderen we immers de afvalstoffen uit ons lichaam, regelen we onze lichaamswarmte en transporteren we vitaminen, voedingsstoffen en alle andere mineralen door ons lichaam.


Hoeveel water heeft een mens dagelijks nodig?

De dagelijkse behoefte aan water wordt voor het grootste gedeelte vervuld door te drinken. De hoeveelheid vocht die we nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon. Zo hebben kinderen meer vocht nodig dan volwassenen.

>De leeftijd en het lichaamsgewicht en uiteraard ook de fysieke activiteit zijn bepalend voor de vochtbehoefte. Wie actief is, verliest immers meer vocht door zweten en via de ademhaling.


Ook de omgevingstemperatuur speelt een rol, zodat het moeilijk is om de juiste vochtbehoefte van een individu te bepalen. Dagelijks 1 tot 1,5 liter water, en zelfs meer als we ziek zijn, is aangeraden om het evenwicht in het lichaam, en ook het evenwicht in de geest, te bewaren of te herstellen.


Voedsel dat een hoog vochtgehalte heeft, draagt ook bij aan het op peil houden van de hoeveelheid water in het lichaam. Mensen nemen gemiddeld per dag via het voedsel 1 liter water op.


De totale minimale hoeveelheid water die men dagelijks moet opnemen is 2,5 liter. Wanneer men genoeg water drinkt en genoeg waterrijk voedsel eet, is dat makkelijk te halen. Het is meestal zo dat de hoeveelheid water die men drinkt bepaalt wordt door onze gewoontes en niet door onze dorst. Wanneer je dorst hebt, wijst dat er doorgaans op dat je niet genoeg water hebt gedronken.


Het is beter om iets te drinken voordat je daadwerkelijk dorst krijgt.


Waarom moeten we zoveel water drinken?

Water is op zuurstof na de belangrijkste substantie voor de menselijke gezondheid. Water is een universeel oplosmiddel en transportmedium en vormt daarom de basis van alle biologische processen in het menselijk lichaam.


Water is vooral belangrijk voor het spijsverteringstelsel, omdat het bijdraagt aan de constante bevoorrading en export van producten en substanties. Het transport van voedingsstoffen kan alleen plaatsvinden door middel van een oplosmiddel. Water is het belangrijkste transportmedium van voedingsstoffen. Water zorgt ook voor de warmteregulatie in ons lichaam.


Voor mensen is het van levensbelang dat de lichaamstemperatuur op een standaardniveau blijft. Daarom moet men bijvoorbeeld zoveel water drinken als men koorts heeft. Water neemt warmte op en voert het door te zweten af.


Mensen kunnen 30 tot 40 dagen zonder voedsel, maar hooguit 3 dagen zonder water. Dit bewijst wel hoe belangrijk water voor mensen is.


Frisdrank vervangen door water kan diabetes voorkomen. Water drinken in plaats van frisdrank verkleint je risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met zeven procent.


Alle peuters aan het water?

Kinderen tussen 0 en 4 jaar dienen meer water te drinken. Het meest wordt er door peuters siroop en diksap gedronken. Gezonder en beter is het om kinderen te leren water drinken. Zoet drinken zorgt voor overgewicht, je hele leven lang.


Waardoor krijg je dorst?

Wanneer het menselijk lichaam water uitscheidt, geven de speekselklieren in de mond minder speeksel af. Hierdoor wordt de mond droger. Deze droogheid van de mond wordt ervaren als dorst.


Hoe gezond is kraanwater?

Uit een studie van het World Wide Fund For Nature International (WWF International, oftewel het Wereld Natuur Fonds) is gebleken dat kraanwater in rijke landen net zo goed is als water uit een fles. Bron: 9 oktober 2001. Kijk voor meer en uitgebreidere informatie in de Waterkrant.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: