Delen wordt gewaardeerd!
Je bent wat je drinkt.

Je bestaat voor meer dan de helft van je lichaamsgewicht uit een zoutachtige vloeistof. Deze vloeistof omringt cellen, weefsels en organen en dient als stootkussen en smeermiddel. Als je uitdroogt ga je dood. Gemiddeld heeft iemand voor iedere verbrande calorie een milligram vocht nodig. Bij een verbruik van 2000 calorien per dag betekent dat 8 flinke glazen (Een deel daarvan komt uit het eten).


Als de temperatuur precies lekker is verlies je ongeveer 2 liter water per dag door de huid, via de ademhaling en de urine. Des te actiever je bent des te meer vocht je nodig hebt.


Water bestaat voor 100% uit stoffen, die je nodig hebt, levert géén calorieën en is relatief goedkoop.


Een uitgedroogde mond.
Meer informatie over tand- en mondproblemen
Meer informatie Zomerhoofdpijn en water


Drink water en drinkwater
Light frisdrank maakt je sneller dik en kent vele andere gevaren, de reguliere frisdranken zijn niet echt bevorderend voor een optimaal gewicht en gezondheid. De enige manier om honger te stillen is door water te drinken. Vaak zien we dorst voor honger aan.


Door een vol glas water te drinken kun je gemakkelijk een vreetbui overwinnen. Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Water is dus de beste voeding voor je lichaam! Niet voor niets wordt het “the free superfood” genoemd. Veel mensen zijn zonder het te weten chronisch uitgedroogd, daarom drink water!


Bronwater slecht voor milieu

Bronwater uit een fles is twintig tot vijftig keer zo belastend voor het milieu als water uit de kraan. Ook is bronwater honderd tot duizend keer duurder dan dezelfde hoeveelheid kraanwater.


Alex van der Helm promoveert aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft met een proefschrift over deze materie.


Autorit
"Per jaar staat de milieubelasting van kraanwater voor één persoon gelijk aan slechts een autorit van zestig kilometer", zegt Van der Helm tegenover het tijdschrift Bright. De belasting van flessen ligt vele malen hoger.


Per jaar wordt er wereldwijd honderd miljard euro uitgegeven aan fleswater. Als iedereen water uit de kraan drinkt blijft er nog maar een fractie van dat bedrag over. Met dat overgebleven geld kan het watertekort in de wereld flink worden verminderd.


Watertekort
Jaarlijks besteden de VN vijftien miljard euro aan de bestrijding van het watertekort in de wereld. Met een verdubbeling van dat bedrag kan het aantal mensen dat geen toegang heeft tot voldoende waterbronnen worden gehalveerd.


Volgens Van der Helm is het voor Nederlanders helemaal niet nodig om al dat water in flessen te kopen omdat Nederlands kraanwater het beste water ter wereld is.


Beperk je gewichtstoename, drink water

25 oktober 2013 Uit onderzoek van de Harvard School of Public Health blijkt dat meer water drinken en zeker drankjes met suiker vervangen door drank zonder suiker ervoor zorgt dat je in de loop der jaren minder aankomt. Deze resultaten ondersteunen het advies om de inname van suikerrijke dranken te beperken om zo overgewicht te voorkomen.

De deelnemers aan het onderzoek werden elke 4 jaar gemiddeld 1,5 kilogram zwaarder. Dagelijks een glas water bij hun menu had tot gevolg dat ze iets minder zwaar werden, namelijk 0,13 kilogram per jaar.

Elke dag een glas frisdrank met suiker vervangen door een glas water had tot gevolg dat ze per 4 jaar gemiddeld een halve kilo minder in gewicht toenamen. Dronken ze voortaan een glas water in plaats van een glas vruchtensap, dan scheelde dat in vier jaar 0,35 kilogram gewichtstoename.

Ook koffie, thee, magere melk of suikervrije frisdranken gebruiken in plaats van drankjes met suiker of vruchtensap, zorgde ervoor dat de proefpersonen in de loop der jaren minder zwaar werden.


Serious request 2013: schoon drinkwater

21 december 2013 De radio 3FM benefietactie 2013 Serious request staat dit jaar in het teken van schoon drinkwater. Het motto is: elk jaar sterven ruim 800.000 kinderen aan diarree, elke dag 2.200 kindereen. Dat zijn ruim 70 volle schoolklassen per dag. Let's clean it up.

Een stille ramp die wereldwijd elk jaar ruim 800.000 slachtoffers maakt en het gevolg is van gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten.

Aandacht voor hygiëne: het Rode Kruis helpt met haar vrijwilligers met het uitgeven van stukken zeep, met behulp van tekeningen en het uitvoeren van sketches om de hygiënische omstandigheden te verbeteren. Verder helpt hert Rode Kruis met het verstrekken van ORS, een geneesmiddel dat uitdroging helpt voorkomen. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers geven ouders en kinderen informatie over hygiëne en over de juiste behandeling van zieke kinderen met diarree.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: