Delen wordt gewaardeerd!
Wat is waterkers
De groene blaadjes van waterkers worden vaak gebruikt als garnering van gerechten.
Waterkers is een moerasplant die groeit in stromend water. De smaak van waterkers is te omschrijven als fris, kruidig, gepeperd, radijsachtig. De groene blaadjes worden vaak gebruikt als garnering van gerechten.


Gebruik van waterkers

Je kunt waterkers het best zo snel mogelijk na aankoop nuttigen, de blaadjes verkleuren namelijk snel. Dit kruidige plantje wordt het meest gebruikt al decoratie maar de waterkers leent zich ook uitstekend als ingrediŰnt voor bijvoorbeeld soepen, sauzen en salades.


Waterkers en gezondheid
De vitaminen en mineralen in waterkes hebben een positieve invloed op diverse weefsels en organen
Waterkers bevat maar liefst vijftien verschillende vitaminen. De vitaminen en mineralen in waterkes hebben een positieve invloed op diverse weefsels en organen, o.a. het bloed, de lymfe, zenuwen, lever, maag, longen, darm, hersenen, schildklier, pancreas en slijmvliezen.
Waterkers zorgt voor een goede zuurstoftransport, ondersteunt de inwendige reiniging van je lichaam, helpt bij de vertering van je voedsel, is goed voor natuurlijke afweer en ondersteunt de bloedcirculatie.
Vitaminen in waterkers zijn Vitaminen A-B-C-D-E en foliumzuur (= Vitamine B11).
Mineralen in waterkers zijn magnesium, kalium, calcium, fosfor, jodium en ijzer.
Verder bevat waterkers essentiŰle en niet-essentiŰle aminozuren, zoals leucine, arginine en asparagine, Omega-3 (onverzadigd vetzuur), salicylzuur en glucosinolaten
Wetenschappers hebben vastgesteld dat de antioxidanten uit waterkers long- en borstkanker helpt voorkomen.


Waterkers en uiterlijk

Waterkers is ook goed voor je uiterlijke verzorging. Waterkers is rijk aan zwavel. Zwavel heeft een gunstige uitwerking op je huid, haar en nagels.


Waterkers en kanker

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar waterkers als bescherming tegen kanker. Waterkers zou in staat zijn om al het bloed en de zuurstof aan een tumor te ontnemen, waardoor deze niet meer kan groeien. Daarnaast zou het ook de groei van kankercellen remmen.


Waterkers preventief tegen kanker?
Waterkers is een moerasplant die groeit in stromend water.
Dagelijkse consumptie van waterkers biedt mogelijk bescherming tegen kanker.

Aan het enkelblind, gerandomiseerd en cross-over uitgevoerd onderzoek deden 60 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar mee. Dertig van hen waren rokers. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 85 gram waterkers toegevoegd aan hun gebruikelijke voeding.

De consumptie van waterkers bleek een verband te hebben met een daling van de DNA-schade in lymfocyten. DNA-schade in lymfocyten wordt algemeen geassocieerd met het risico op het ontstaan van kanker.

Het positieve effect van waterkersconsumptie kwam in sterkere mate tot uiting bij de rokers vergeleken met de niet-rokers. Daarnaast gaf dagelijkse consumptie van waterkers 100% stijging van de plasmawaarden van lute´ne en 33% stijging van bŔtacaroteen. Dit kan eveneens in verband worden gebracht met het mogelijk preventieve effect van waterkers op kanker. Bron: Ortho-Institute.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: