Delen wordt gewaardeerd!
rode wijn gezond maar drink met mate: vrouwen 1 glaasje per dag, mannen 2 glaasjes per dag
Rode wijn en gezondheid

In wijn zitten stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je weerbaarder wordt tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een ondersteunende functie.


De in de wijn aanwezige alcohol heeft een bloed verdunnende werking waardoor een betere doorbloeding van alle organen (ook hersenen en geslachtsorganen), zorgdraagt voor een betere stofwisseling wat op haar beurt zorgt voor lichamelijk en psychisch welzijn.


Uitgangspunt in dit opzicht is; alles met mate. Een hoge alcoholconsumptie zal het zenuwstelsel verzwakken, wat alle positieve aspecten totaal in het negatieve zal doen omslaan.


Glaasje wijn tegen diabetes

Vrouwen die zes weken achter elkaar dagelijks 2 tot 3 glazen wijn drinken, zijn gevoeliger voor insuline dan vrouwen die geen alcohol drinken. Witte wijn zorgt ervoor dat er meer onstekingsremmende adiponectine in het lichaam zit. En deze stof verkleint de kans op diabetes type 2.


De universiteit van Wageningen heeft dit in smaenwerking met TNO ontdekt. Zij volgden 36 vrouwen, zes weken lang. Na die zes weken mochten ze alleen nog maar druivensap drinken. In de zes weken dat ze wijn dronken, bleek ook nog eens dat het LDL-cholesterol was gedaald. Dit is een factor die ook de kans op diabetes type 2 kan verlagen. Te veel alcohol is natuurlijk weer niet goed.


Wijn scherpt de geest

Wie een halve fles wijn per dag drinkt, heeft beter werkende hersenen dan geheelonthouders. Vooral vrouwen worden slimmer van alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College in Londen. Eén glas alcoholhoudende drank maakt een mens scherper, slimmer dan de niet-drinker.


Het onderzoek is gehouden onder 6000 Britse ambtenaren. De alcohol zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat maakt het cognitieve functioneren beter, zo bleek uit de rekensommen en taalopdrachten die de ambtenaren maakten. Dat het resultaat bij vrouwen sterker was dan bij mannen verklaren de onderzoekers met het feit dat vrouwen een andere stofwisseling hebben en dat ze alcohol sneller opnemen in hun bloed.


Het gunstige effect van alcohol zou volgens de onderzoekers vooral waar te nemen zijn bij iemand die vier tot vijf flessen wijn per week naar binnen tikt. Toch adviseren ze mensen die niet drinken om niet opeens met drinken te beginnen.


Want behalve dit positieve gevolg, heeft alcoholgebruik in grote hoeveelheden veel schadelijke effecten:
Vier jaar geleden kwamen Amerikaanse onderzoekers ook al tot de conclusie dat alcohol slim maakt. Zij roerden daarbij de discussie aan of je dergelijk nieuws moet publiceren. Het zou mensen inderdaad kunnen aanzetten tot drankmisbruik en mensen die gestopt zijn, kunnen laten terugvallen.
Maar, voegen deze onderzoekers uit Honolulu er dan ook maar waarschuwend aan toe: alcohol verhoogt ook de kans op dementie, dus op den duur zou het cognitieve functioneren (het denken) juist wel eens veel slechter kunnen worden.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: