Delen wordt gewaardeerd!
Is wijn gezond?

Over de vraag of wijn gezond is doen vele fabeltjes de ronde. Het is echter best terug te vallen op wetenschappelijke studies als je hier een correct antwoord op wenst te krijgen.


Het United States Department of Health, Education and Welfare heeft een studie uitgevoerd over de link tussen het gebruik van alcoholische dranken en de gezondheid van de persoon in kwestie. De conclusies van deze studie sloten nauw aan met wat eerder voor waar werd aangenomen. Mensen die matig drinken zullen over het algemeen een langer leven hebben dan de geheelonthouders of de zware drinkers. Onder een matige drinker verstaan we iemand die ongeveer drie glazen wijn per dag verbruikt.


Naast de vele mineralen en vitamines die in de wijn zitten, zijn er ook nog andere effecten die de gezondheid positief beÔnvloeden. Tijdens het drinken van een glas wijn zal de ademhaling enigszins verdiepen. Tegelijk wordt de bloedsomploop in het gehele lichaam gestimuleerd. Hierdoor gaan we ons fitter voelen, wat meestal als aangenaam ervaren wordt.


Uit een onderzoek in 2010 vroegen onderzoekers van een bekend Duits onderzoeksbureau bleek 8,9 procent van de vrouwen en 5,2 procent van de mannen een voedselintolerantie voor wijn te hebben. Rode wijn zorgde in dit geval vaker voor problemen dan witte wijn. De symptomen bestonden uit een rode huid, jeuk, een loopneus, diarree of maag- en darmkrampen. Mensen die niet goed reageerden op wijn, bleken vaak ook klachten te krijgen als ze bier of andere alcoholische dranken nuttigden. Bovendien hadden zij vaker andere allergieŽn dan degenen die geen voedselintolerantie voor wijn hadden. Volgens de onderzoekers bestaat er geen echte allergie voor wijn, maar eerder een intolerantie voor bepaalde bestanddelen, zoals alcohol of sulfiet.


Een groep Spaanse wetenschappers heeft vastgesteld dat het drinken van matige hoeveelheden rode wijn goed is voor je darmmicrobiota. De stoffen die naar voren kwamen als zijnde pre-biotisch (goed voor de groei van bacteriŽn) zijn de polyfenolen. Polyfenolen vinden we in bijvoorbeeld thee, koffie, chocolade, noten maar ook in druiven en dus in wijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 1 glas rode wijn per dag de verhouding tussen ďgoedeĒ en ďslechteĒ bacteriŽn in de darm voordelig kon beÔnvloeden.


Rode wijn verlengt levensduur

De laatste jaren verschijnen regelmatig studies die aantonen dat een matige consumptie van rode wijn gezond is en onder meer het risico op hart- en vaatziekten vermindert.


Volgens Amerikaanse wetenschappers bevat rode wijn een stof die de levensduur van cellen verlengt. Het gaat om resveratrol, een polyfenol en antioxidant die ook in onder meer pinda's en druiven te vinden is. Resveratrol zou min of meer hetzelfde effect hebben op cellen als een caloriebeperkt 'hongerdieet'.


Voorlopig is het effect van resveratrol alleen uitgetest in het laboratorium op gistcellen, maar ook reeds op wormen en vliegen. Momenteel zijn tests op muizen gepland.


Wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals Chili, AustraliŽ en ArgentiniŽ, bevatten meer resveratrol dan wijnen uit onder meer Frankrijk.


Rode wijn volgens Wikipedia

Om rode wijn te verkrijgen wordt druivensap gedurende een bepaalde periode (tegenwoordig tot twee weken) met de druivenschillen vergist. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee.


Geneeskundig
Algemeen wordt aangenomen dat rode wijn geneeskundige eigenschappen heeft, vooral dankzij de tannine die erin zit. Deze verwijdt de aders en slagaders, en vermindert op die manier hartziekten.


Culinair
rode wijn kan gebruikt worden alleen voor de degustatie, of in combinatie met vlees en gevogelte. Er zijn verschillende soorten rode wijn, meer of minder geurend, gekruid, gezoet, met sterke of zwakke smaak, en daardoor kan deze aangepast worden aan het gerecht. Een sterk smakende wijn is meer geschikt met bijvoorbeeld everzwijn (dat ook een sterke smaak heeft).


Rode wijn en histamine

Mensen met een intolerantie voor histamine kunnen krijgen klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, huidproblemen en astma na het gebruiken van histaminerijke producten zoals rode wijn.


Intolerantie voor histamine door gebruik van rode wijn is zeer moeilijk vast te stellen. Het lijkt namelijk of je een kater hebt. Een teveel aan histamine kan echter schadelijk zijn voor het lichaam en ontstaat door een gebrek aan het enzym diamine-oxidase (DAO) dat histamine in de darm afbreekt. Andere histaminerijke producten zijn sardines, tonijn, lang gerijpte kaas, worst en zuurkool.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: