Delen wordt gewaardeerd!
Slecht eetpatroon en rode wijn

22 mei 2016 Een nieuw onderzoek van Georgetown University toont aan dat rode wijn de schade van een slecht eetpatroon ongedaan kan maken. Het effect was vooral sterk bij 'trage' spieren, die gebruikt worden bij alledaagse activiteiten zoals staan of lopen in tegenstelling tot de 'snelle' spieren die we gebruiken bij fietsen of hardlopen.


rode wijn helpt als je wilt afvallen

15-12-2015 Resveratrol, het gezonde stofje in rode wijn, is niet alleen goed voor het hart, maar ook voor je dieet. Het zou wit vet omzetten in het gezondere bruine vet dat helpt bij calorieverbranding. Resveratrol dat voorkomt in rode druiven en bessen kan zo een bijdrage leveren in de strijd tegen obesitas, Blauwe bessen, aardbeien, frambozen en appels zijn veel rijker aan polyfenolen dan rode wijn en hebben zodoende een nog groter effect om overtollig wit vet om te zetten in bruin vet.


Waarom vrouwen witte wijn krijgen en mannen rode wijn

9 januari 2013 wijnbloggers.nlIs het je wel eens opgevallen dat vrouwen meestal witte wijn krijgen en dat mannen meestal rode wijn krijgen? De reden waarom dat zo is, is onderzocht aan de Universiteit van Utrecht door Gün Semin. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwelijke namen, woorden of objecten geassocieerd worden met lichtere kleuren, terwijl mannelijke namen, woorden of objecten met donkere kleuren worden geassocieerd. Als gevolg van deze associaties wordt bijvoorbeeld verondersteld dat een vrouwen witte wijn zullen drinken en mannen rode wijn.


Wijn beter voor je hart dan wodka

11 september 2012 Een avondje flink doorzakken? Ga dan voor wijn in plaats van de sterkere drank. Uit een onderzoek van het Rhode Island Hospital blijkt dat wijn beter voor je hart en bloedvaten is dan wodka. Onderzoeker Frank Sellke, hoofd van de hartchirurgie in het Amerikaanse ziekenhuis, bestudeerde met zijn collega’s het effect van rode wijn en wodka op varkens met een hoog cholesterol. Hij ontdekte dat de varkens die wijn binnen kregen gezonder waren dan de varkens die aan de wodka gingen. Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Circulation.


Rode wijn goed voor je evenwicht

21 augustus 2012 - Rode wijn kan een positief effect teweegbrengen op je evenwichtsorgaan, dat blijkt uit een onderzoek van de Duquesne University in Pittsburgh.
Tijdens de proef kreeg een groep oudere muizen de molecule resveratrol toegediend. Die stof zit van nature in de schil van donkere druiven en rode wijn. Na vier weken moesten de oude muizen samen met jonge telgen over een balk lopen. Opmerkelijk genoeg struikelden de muizen veel minder vaak wanneer ze resveratrol hadden toegediend gekregen.
Spijtige zaak: resveratrol wordt erg moeilijk door ons lichaam opgenomen. Als we hetzelfde effect als de muizen zouden willen behalen zouden we zo'n 700 glazen rode wijn per dag moeten drinken.


Rode wijn toch niet zo gezond!

Augustus 2012 Wetenschappers zijn het erover eens: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat chocolade en rode wijn het risico op hartziekten verlagen. Eerdere onderzoeken zaten ernaast, en bevatten fouten.
Een recente studie toonde aan dat wie dagelijks een klein stukje pure chocolade eet 37 procent minder risico loopt op een hartziekte. Maar volgens onderzoeker Steffen Desch aan de universiteit van Leipzig zaten er fouten in deze studie.
Hij zegt dat het moeilijk is een grondiger onderzoek uit te voeren, omdat ze echte chocolade zouden moeten kunnen vergelijken met een placebo dat er uitziet en smaakt als echte chocolade. Eerdere kleinschalige studies beweerden dat chocolade de bloeddruk verlaagt en de kans op een ontsteking beperkt in het lichaam.


Geen mogelijke verklaring
Professor Desch is hier echter niet van overtuigd. 'Ik kan mensen niet aanraden pure chocolade te eten ter preventie of als behandeling van cardiovasculaire ziekten. Er is geen sterk bewijs van een voordeel of geen duidelijke verklaring hoe chocolade een effect zou hebben op het hart. Doordat de lekkernij ook veel calorieën bevat, gaat dit ook elke beschermende werking van het hart tegen', voegt Desch eraan toe.


Rode wijn
Nederlandse onderzoekers trokken de voordelen van rode wijn voor het hart al eerder in twijfel. Er is namelijk geen enkel bestanddeel dat op zich de gezondheid lijkt te stimuleren. Ze hebben resveratrol, een ingrediënt in de schil van rode druiven, getest. Hiervan werd vermoed dat dit het leven kan verlengen. Ze gaven gedurende vier weken capsules met dit bestanddeel aan patiënten met een hoge bloeddruk, maar dit had geen verlagend effect.


Als rode wijn daadwerkelijk een effect heeft op het hart, dan is de werking ervan zeer complex, aldus de onderzoekers. Ze voegen er nog aan toe: 'Het voordeel dat je haalt uit een matige consumptie is erg klein en wordt teniet gedaan door de schadelijke effecten van de alcohol.'


Rode wijn verhoogd het libido bij vrouwen.

25 mei 2012 Vrouwen die regelmatig een kleine hoeveelheid rode wijn drinken, hebben een hoger libido dan hun tegenhangers die liever andere alcoholische dranken nuttigen, of geheelonthouder zijn. Dit blijkt uit een Italiaans onderzoek van de Universiteit van Florence, waar 800 vrouwen tussen de 18 en 50 jaar aan deelnamen.


Italiaanse artsen concludeerde dat de chemische verbindingen die in rode wijn zit, het seksueel functioneren kan verbeteren, door de bloedstroom te vergroten naar relevante gebieden van het lichaam.
"Hoewel deze bevinding met enige voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd, is er een mogelijke relatie tussen de consumptie van rode wijn en een hoger libido" aldus de onderzoekers.
De vrouwen werden verdeeld in drie groepen: een groep die regelmatig één of twee glazen rode wijn per dag nuttigen, de vrouwen die minder dan een glas alcohol per dag dronken en degenen die geheelonthouders waren.
Alle deelnemers vulden een vragenlijst in, die door de artsen gebruikt werd om het libido van de vrouwen te beoordelen.
De rode wijndrinkers scoorden een gemiddelde van 27,3 punten, ten opzichte van een 25,9 voor de minder frequente drinkers en een 24,4 voor de niet-drinkers.
De onderzoekers zeggen dat de uitkomst opmerkelijk is, omdat de wijndrinkers gemiddeld ouder waren dan de andere twee groepen. En een hogere leeftijd over het algemeen het verlangen naar seks verlaagd.
Verder onderzoek kan leiden tot belangrijke inzichten in seksuele problemen bij vrouwen in de overgang.


Slank blijven door rode wijn?

13 april 2012 Het drinken van rode wijn is minder slecht dan gedacht. Onderzoekers hebben ontdekt dat het drinken van rode wijn goed is voor de lijn.


De wetenschappers hebben een stof in rode wijn gevonden die overgewicht kan controleren. De stof genaamd piceatannol, vertraagt de groei van jonge vetcellen en voorkomt hiermee dat ze uitgroeien tot volwassen vetcellen. De stof geeft insuline geen kans om de genen te activeren die de vorming van vetcellen bevorderen.
Piceatannol zit van nature ook in druiven, bosbessen en passievruchten.


Meer voordelen
Volgens de onderzoekers kent rode wijn nog meer voordelen. Piceatannol verkleint namelijk ook de kans op hart- en vaatziekten. De onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te kunnen bevestigen.


Rode wijn
De mate waarin je het drinkt is echter wel van belang. Als je rode wijn te frequent drinkt gaan de nadelen van alcohol gelden (leverproblemen, vermindering hersencellen etc.). Het advies is dan ook om maximaal drie keer per week een glas rode wijn te drinken. Of rode wijn echt noodzakelijk is, is een ander verhaal. Stevige lichaamsbeweging en voeding met goede vetzuren, weinig bewerkte koolhydraten en voldoende antioxidanten, zijn vele malen effectiever.


Rode wijn kan de uitzaaiing (metastasering) van borstkanker tegengaan.

9 December 2011 Het ‘magische’ ingrediënt is resveratrol: dit blokkeert het groeibevorderende effect van oestrogeen, waardoor de kankercellen zichzelf niet kunnen vermeerderen.


Deze ontdekking, gedaan door Italiaanse onderzoekers aan de universiteit van Calabria, is goed nieuws met name voor vrouwen met een vorm van kanker die niet meer reageert op hormoontherapie. Bij hen zouden supplementen met rode wijn of met resveratrol een nieuw ‘farmacologisch instrument’ kunnen zijn in het scala van huidige behandelingen voor borstkanker, aldus de onderzoekers.


Alcohol en lichaamsgewicht

Maart 2010 - vrouwen met een normaal gewicht die licht tot matig drinken, komen minder snel aan dan vrouwen die nooit drinken. Dit blijkt uit onderzoek aan Harvard University.


Uit het onderzoek onder 19.220 vrouwen bleek dat vrouwen die 15 tot 30 gram alcohol per dag dronken, 30 procent minder kans hebben op overgewicht. Vijftien tot dertig gram alcohol komt overeen met 150 tot 300 ml rode wijn.


Dit geldt voor alle soorten alcohol, maar de relatie is het sterkst bij rode wijn. In het onderzoek is rekening gehouden met de leefstijl en voedingsgewoonten.


De vrouwen die meededen aan de ‘Woman’s Health study’ waren allen gezond, tussen de 39 en 89 jaar oud en hadden een normaal gewicht bij aanvang van de studie. Na een periode van bijna 13 jaar bleek dat ruim 41 procent van de deelnemers last had gekregen van overgewicht (bmi meer dan 24). Bijna 4 procent bleek last te hebben van obesitas (bmi meer dan 29). De niet-drinkers kwamen het meeste aan.


Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om te concluderen dat iedereen dan maar aan de alcohol moet, aangezien matig drinken ook nadelen heeft voor de gezondheid. Hoe het komt dat matig drinkers slanker blijven, weten ze niet. Of de calorieën in alcohol worden minder goed opgenomen in het lichaam. Ofwel de matig drinkers eten minder.


Een andere mogelijkheid is dat matige drinker alleen drinken als ze er zin in hebben, maar niet als reactie op een emotie. Als ze dezelfde houding hebben met betrekking tot voeding, eten ze wellicht minder dan mensen die wel als reactie op een emotie gaan eten. Dit is echter nog speculatie


Elke dag een glaasje rode wijn!

26/04/10 Gazet van Antwerpen Mensen die ieder dag een glas rode wijn drinken zouden minder kans op hersenschade lopen bij een beroerte. Dat blijkt uit een onderzoek bij muizen.


Tijdens de proef kreeg een groep muizen het bestanddeel resveratrol toegediend. Deze stof zit van nature in de schil en pitjes van blauwe druiven, aardbeien, bosbessen, veenbessen en pindanoten. Volgens de onderzoekers zou deze stof het niveau van het beschermende bestanddeel heme oxygenase doen verhogen, waardoor je minder snel hersenschade oploopt bij een beroerte. Deze beschermingsstof zorgt er namelijk voor dat je hersencellen niet afsterven wanneer ze te weinig zuurstof krijgen.


De wetenschappers waarschuwen er echter voor een kleine hoeveelheid alcohol te consumeren. Wie dagelijks een fles wijn in plaats van een glas wijn drinkt, verhoogt namelijk net de kans op een beroerte.


Laatst op een blog: bron hln.be

Zes uitstekende redenen waarom je toch zonder schuldgevoel van een glas wijn kunt genieten. Wist je dat: Let wel: telkens is er sprake van 'matig' gebruik, waaronder een glas per dag wordt begrepen. De wijn rijkelijk laten vloeien is, voor de duidelijkheid, niét goed voor de gezondheid.


Rode wijn beschermt tegen longkanker

Gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2004

LONDEN (ANP) - Het drinken van rode wijn kan beschermen tegen longkanker. Witte wijn verhoogt het risico juist. Dat schrijven Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela, donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax.


De wetenschappers onderzochten het effect van verschillende soorten wijn op de ontwikkeling van de meest voorkomende en gevaarlijkste vorm van kanker. Volgens onderzoeksleider Juan Barros-Dios zorgde de consumptie van rode wijn voor een kleine, maar statistisch significante, vermindering van de ontwikkeling van longkanker.


Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en schadelijke vrije radicalen afbreken. Ook zit in rode wijn resveratrol. Van die stof is bekend dat hij de ontwikkeling van tumoren kan afremmen. Dat zou de beschermende werking van de drank kunnen verklaren, aldus de onderzoekers.


Witte wijn schrijven de wetenschappers geruststellend, lijkt het risico op longkanker slechts zeer licht te verhogen. Dat zou komen door de ethanol die die drank bevat. Ethanol kan genen aantasten. Ook rode wijn bevat overigens ethanol, maar het risicoverhogende effect daarvan lijkt teniet te worden gedaan door de beschermende stoffen die in rode wijn zitten.


Overigens benadrukken de Spaanse onderzoekers dat het weinig nut heeft om liters rode wijn per dag te gaan consumeren om geen longkanker te krijgen. Ze wijzen erop dat niet roken een veel betere bescherming biedt tegen de dodelijke ziekte.


Wijn is even goed voor je hart als vis

Een glas wijn of twee per dag is goed voor je hart, het zorgt zelfs voor meer omega-3 in je bloed dan wanneer je vaak vis eet. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek.


Hoeveelheid "Mensen die met mate rode wijn drinken, hebben hogere concentraties van omega-3 vetzuren in hun plasma en rode bloedcellen onafhankelijk van de hoeveelheid vis die ze eten", aldus één van de onderzoekers.


Hartziekten Je vindt omega-3 vetzuren in vette vissen als zalm en makreel, deze stof is goed voor je hart. De resultaten verklaren waarom rode wijn helpt hartziekten te voorkomen. Het onderzoek bewees namelijk dat kleine hoeveelheden wijnde omzetting verandert van omega-3 vetzuren in je lichaam. Tijdens de feestdagen kan je dus zonder zorgen van dat glaasje wijn genieten, kies dan wel voor rood.


Zwanger topmodel Lara Stone en 2 wijnglazen
rode wijn dan toch niet zo goed voor ons

Slecht nieuws voor liefhebbers van een goed glas wijn: uit onderzoek blijkt dat rode wijn niet zo gezond is als vaak wordt beweerd. Schadelijke metalen zijn de grote boosdoener.


Britse onderzoekers hebben vastgesteld dat rode wijn vaak te veel schadelijke metalen bevat. Die metalen, zoals mangaan en vanadium, doen de goede eigenschappen van rode wijn teniet.


Wetenschappers van de Londense Kingston-universiteit onderzochten rode wijn uit zestien landen om na te gaan hoeveel metalen in de wijn zaten. Een waarde van meer dan 1 duidde op een risico voor de gezondheid. Alleen wijnen uit Italië, Argentinië en Brazilië bleven onder dat cijfer.


Bij wijn van andere bekende wijnlanden als Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Portugal lag dat gehalte veel hoger dan 1. Hongaarse en Slovaakse wijn bleken het meeste metalen te bevatten en kwamen aan een waarde van 300. De ionenmetalen in de wijn. kunnen het oxidatieproces in het lichaam versterken en zo mogelijk aanzet geven tot kanker of de ziekte van Parkinson.


'In tegenstelling tot de algemene overtuiging dat rode wijn gezond is en enkele glazen per dag hartkwalen kunnen voorkomen, plaatst de aanwezigheid van die gevaarlijke hoeveelheden een groot vraagteken bij de positieve eigenschappen van rode wijn', zeggen onderzoeksleiders Deelan Naughton en Andrea Petrozzi.


De wetenschappers vinden nu dat op wijnflessen voortaan zou moeten aangeduid staan hoeveel metalen de wijn bevat. (tlb) Bron: nieuwsblad.be


Wijndruiven beschermen onze huid tegen schadelijke UV-stralen

Spaanse wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat wijndruiven onze huid beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Onderzoekers van de University of Barcelona en de Spanish National Research Council onderzochten de chemische reactie in de huid wanneer die getroffen wordt door UV-stralen. Die schadelijke stralen kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid, zonnebrand en zelfs tot huidkanker.


Ze stelden vast dat flavonoïden in druiven - die een grote invloed hebben op de kleur en het aroma van rode wijn - de chemische reactie die verantwoordelijk is voor het afsterven van cellen kan tegengaan. Op lange termijn kan dit beschadiging van de huid voorkomen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: