Delen wordt gewaardeerd!
XTC

De letters XTC staan voor het Engelse ecstacy, dat extase (verrukking/vervoering) betekent.

XTC komt in vorm van pillen of capsules op de markt en wordt vooral in het weekend,op feesten en in het club- en discocircuit gebruikt. De pillen hebben verschillende afmetingen, vormen en kleuren en hebben vaak een logo. De pillen worden nogal eens naar dat logo genoemd.
Zo heb je Ferrari’s, Mario’s, Dagobertjes etc.

Als je een pil koopt ben je nooit zeker wat er in zit en hoe sterk zo’n pil is. XTC is immers verboden en de pillen komen illegaal op de markt.

Omdat er toch mensen zijn XTC willen slikken is het in Nederland mogelijk je pillen te laten testen. Een gebruiker weet dan in ieder geval wat erin zit.


Wat doet XTC:

XTC heeft twee effecten, een oppeppend of speedeffect en een bewustzijnsveranderend effect.

Het oppeppende effect maakt je energiek, helder en alert. Je hebt meer uithoudingsvermogen en kunt lang dansen.

Het bewustzijnsveranderende effect zorgt voor een ontspannen, zorgeloze stemming. Je voelt je opgewekt, licht in je hoofd, opgewonden en hebt behoefte aan contact, praten en intimiteit. Je waarneming wordt intenser en muziek hoor je anders.

Na het slikken van XTC duurt het zo’n 20 tot 60 minuten voordat het begint te werken. Na 4 tot 6 uur is het uitgewerkt.


Gezondheid en gebruik XTC:XTC in het nieuws:
60 procent van uitgaande jongeren gebruikt xtc

4 december 2013 Van de jongeren tussen de 20 en 24 die gaan stappen, gebruikte 60 procent het afgelopen jaar ten minste één keer xtc. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Trimbos Instituut.

Ferry Goossens van dit kennisinstituut zei maandag in het tv-programma EenVandaag dat het veelvoorkomende gebruik van de drug samenhangt met de opkomst van grote festivals, waar een breed publiek komt. ''We hebben het idee dat het gebruik van xtc meer gemeengoed is geworden.’’
Ook nemen de onderzochte gebruikers flinke doses. 20 procent slikt 2,5 pil per avond. Dat brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee. Onder meer black-outs en angstaanvallen kunnen het gevolg zijn.
Volgens Goossens zijn er ook jongeren die met drugs op achter het stuur kruipen. Hij pleit rond festivals voor betere voorlichting, meer EHBO-voorzieningen en beter openbaar vervoer.


Meer incidenten geregistreerd waarbij drugs in het spel zijn

16 juli 2013 Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt een toename van het aantal geregistreerde incidenten waarbij drugs een rol spelen. Kanttekening: een deel van de stijging is te verklaren door een actievere registratie.

Het gebruik van xtc leidt het vaakst tot problemen. Wanneer iemand zich tijdens een groot evenement bij de EHBO-post meldde met een probleem door drugs, ging het in 61 procent om het gebruik van xtc. In 2009 was dit nog 39 procent. Ook bij de spoedeisende eerste hulp van ziekenhuizen (van 3 naar 11 procent), ambulancediensten of politieartsen stegen de aantallen.

In 2012 zijn in Nederland drie doden gevallen als direct gevolg van xtc-gebruik.


De xtc-markt in Nederland is ernstig vervuild.

UTRECHT - 8 april 2009 De xtc-markt in Nederland is ernstig vervuild. De helft van de pillen bevat andere stoffen dan het werkzame MDMA dat erin zou moeten zitten, zo stelt het Trimbos Instituut. Vervuilde xtc brengt grote risico's met zich mee, waarschuwt een woordvoerder van het Trimbos instituut. ''Mensen stappen naar verwachting over op andere middelen.''

In steeds meer pillen heeft het instituut sinds eind vorig jaar de stof MCPP ontdekt. Van deze stof zijn veel nare bijwerkingen bekend. Zo kan een gebruiker er misselijk van worden of ervan gaan hallucineren.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: