Delen wordt gewaardeerd!
Zout en gezondheid


Gemiddeld gebruikt een Nederlander tussen 10 en 12 gram zout per dag. De nieuwe richtlijnen Goede Voeding die in december 2006 werden gepresenteerd door de Gezondheidsraad vermelden een maximum inname van 6 gram keukenzout per dag.

Zout speelt een rol bij hart- en vaatziekten en kan het onstaan van sommige kankers in de hand werken. Reductie van natriuminname heeft een belangrijk effect op de bloeddruk van mensen met een normale of hoge bloeddruk.

Uit onderzoek van Marianne Geleijnse van Wageningen Universiteit blijkt dat bij een zoutreductie van 11 naar 8 gram 10 procent minder hartinfarcten plaatsvinden. Bij een grotere reductie wordt het aantal slachtoffers door hart- en vaatziekten nog verder teruggedrongen.

De Consumentenbond becijferde dat jaarlijks 5000 mensen komen te overlijden als gevolg van een te hoge zoutinname.


Zout en voeding

Om de versheid van producten te verlengen wordt er zout aan toegevoegd: gebruik minder verse kant en klaar maaltijden en diepvriesgerechten.

De zoutconsumptie in Nederland is veel te hoog. De aanbeveling is maximaal 6 gram per dag, maar sommige mensen halen met gemak 20 gram. Slechts 15% van de bevolking voldoet aan het aanbevolen maximum.

Het meeste zout zit verborgen in allerlei voedingsproducten als brood, melk, vlees, soepen en kaas. Ook bouillonblokjes, soeparoma, mayonaise, ketchup, sojasaus en mosterd bevatten veel zout. Ook diverse kruidenmengels zijn een bron van zout.

Andere sterk gezouten producten:

Umami draagt door zijn smaakversterkend effect bij aan een reductie van zouttoevoeging. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartige zoute en zoete smaken.


Gezonde, natuurlijke voeding

Natrium hebben we nodig, maar dit vinden we voldoende in gezonde voeding. Toevoeging van zout (natriumchloride) aan de voeding of in voedingsproducten is geheel overbodig.

Zeezout is niet beter dan gewoon zout; de mineralen in zeezout kunnen niet opgenomen worden door het lichaam, net zoals de mineralen in water. De mens is nl. geen plant en moet zijn mineralen opnemen via de voeding.

Zout hoort niet thuis in gezonde, natuurlijke voeding. Gebruik alternatieven om meer smaak aan het eten te geven: peper, nootmuskaat, foelie, kruidnagel, kaneel, kerrie, mosterdpoeder, gember, selderij, peterselie, bieslook, bonenkruid en tijm.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: