Delen wordt gewaardeerd!
Kinderen krijgen te veel zout binnen

Kinderen in Nederland krijgen te veel zout binnen en dat kan op latere leeftijd leiden tot hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden.

Minder zout (en daarmee natrium) leidt tot een lagere bloeddruk. Als een zuigeling minder zout krijgt, heeft dat zelfs na vijftien jaar nog een verlagende invloed op de bloeddruk.

Drie kinderartsen pleiten in een artikel in het Nederlands Tijschrift voor Geneeskunde (januari 2009) voor verlaging van de zoutinname, vooral ook bij kinderen.

Meer verse groenten en minder kant en klaar maaltijden is beter voor een goede gezondheid van opgroeiende kinderen.


Het Zoutboek

Met de campagne īGrip op zoutī wil de Nierstichting het zoutgebruik bij nierpatiŽnten en mensen met een verhoogd risico op nierschade terugdringen.


Met het uitbrengen van het Zoutboek bied de Nierstichting aan zorgverleners ťn patiŽnten een instrument om het eetgedrag te veranderen.


Het Zoutboek is gebaseerd op een idee van Trijntje Kok, diŽtist nierziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het Zoutboek tot stand met de inbreng van diŽtisten, wetenschappers en patiŽnten. Ondersteunende middelen zoals een Kruidenwijzer, Zoutwijzer, Zoutstickers, Zouthanger en een Grip-op-Zout folder helpen nierpatiŽnten om ook in de thuissituatie hun zoutgebruik te verminderen.Welkom op de meest complete website over zout en zoutbeperking. Alles wat u wilt weten over zout in uw voeding kunt u hier vinden. Deze site is gemaakt voor mensen die zoutbeperkt willen of moeten eten. Verder kunt u ook achtergrondinformatie over zout, hoge bloeddruk en alternatieve voeding vinden. www.zoutbeperkt.nl


Brood en kaas bevatten steeds minder zout

juni 2014 De hoeveelheid zout in veel voeding is het afgelopen jaar langzaam maar zeker verminderd, maar bij een aantal producten is dat niet het geval. Ook verschilt de hoeveelheid zout per fabrikant.

Brood, kaas en lang houdbare groenten en peulvruchten zijn in 2013 steeds minder zout gaan bevatten. Bij diepvriessnacks, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, soep en vleeswaren is de hoeveelheid ongeveer gelijk gebleven.


Zoutontbijt voor minder zout

30 mei 2013 Vorige week maakte de supermarkten en vleesindustrie bekend dat de komende twee jaar het zoutgehalte in vlees 10 procent omlaag gebracht wordt. De Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting zien het liefst dat zoutreductie in alle sectoren wettelijk geregeld wordt. Zelfregulering werkt volgens hen niet in de praktijk. De Tweede Kamer praat vandaag 30 mei 2013 over het verlagen van zout en verzadigd vet in levensmiddelen. Op het Plein wordt extra aandacht hieraan gegeven door middel van een gezamenlijk zoutontbijt. Enkele kamerleden zullen hier ook aan deelnemen.


Nederlanders eten iets minder zout

19 februari 2013 Naar een schatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vorig jaar de gemiddelde Nederlander drie procent minder zout binnengekregen dan in 2011.

Deze daling heeft onder meer te maken met een afname van de hoeveelheid zout in brood en groenteconserven.

Uit onderzoek dat het RIVM samen met het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed, bleek het zoutgehalte in brood en groenteconserven licht te zijn afgenomen. Het zoutgehalte in vlees en soepen bleef gelijk.

Maximum zes gram is de aanbevolen hoeveelheid, maar veel volwassenen komen in de buurt van de negen gram. Te veel zout eten kan een verhoogde bloeddruk tot gevolg hebben, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.


Minder zout verkleint kans op maagkanker

23 juli 2012 BAARN - Minder zout eten verkleint de kans op het krijgen van maagkanker bij mensen.

Volgens het World Cancer Research Fund (WCRF) moet er dan ook duidelijker op etiketten van voedingsmiddelen komen te staan hoeveel zout er in zit.

Te veel zout is slecht voor de bloeddruk en kan leiden tot hart- en vaatziekten en beroertes, maar het kan ook kanker veroorzaken. De aanbevolen maximale hoeveelheid zout is dagelijks 6 gram, ongeveer een afgestreken theelepel, maar volgens het WCRF nuttigen mensen gemiddeld dagelijks zo'n 8,6 gram.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: