Delen wordt gewaardeerd!
Suiker ongezond

Misschien weet je het niet maar suiker is vergif voor je hele lijf en welbevinden. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft al vaker producenten opgeroepen om te stoppen met het toevoegen van suikers in hun producten.

Het nuttigen van suiker brengt je lichaam in een soort shocktoestand waarbij hele kleine klieren, de Eilandjes van Langerhans in je alvleesklier, telkens weer proberen om je lijf uit die shock te halen. 40 dagen zonder suiker

29 juni 2012 Met suiker overladen frisdranken zijn even slecht voor de gezondheid als sigaretten. Dat zeggen Britse gezondheidsexperten. Zij ijveren dan ook voor publieke campagnes, om de mensen te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's.

"De suikerverslaving, zeker in combinatie met de gekende verslavende eigenschappen van cafeïne in veel suikerrijke drankjes, heeft even veel risico's voor de gezondheid als de verslaving aan tabak", meent gezondheidsexperte dr. Lori Dorfman van de University of California.

Verslaving Zo draagt de suiker in de frisdranken bij in de ontwikkeling van diabetes, hartaandoeningen en is het een belangrijke factor voor obesitas. Zeker dieetdrankjes doen je verdikken, want die triggeren de eetlust.

Bovendien breng je ook ernstige schade toe aan je lever, zelfs al drink je slechts 2 blikjes frisdrank per dag. Sommige patiënten moeten zelfs een levertransplatie ondergaan, omdat hun eigen lever de hoge hoeveelheid suiker niet aankan. Dat is een aandoening die normaal het resultaat is van een alcoholverslaving.

Verkoop Dr. Dorfman, en veel van haar collega's, willen dan ook een beter reclamebeleid voor frisdranken. Zij vinden het niet kunnen dat "de bedrijven zich richten op jonge mensen, om de verkoop te doen stijgen."

Een woordvoerder van de 'Soft Drinks Association' doet de uitspraken echter af als onzin. "Sigaretten en frisdrank kan je echt niet vergelijken. Tabak is schadelijk in elke hoeveelheid, en elke vermindering in consumptie is een positieve stap voor je gezondheid."

"In het geval van eten en drinken, is het niet overeenkomen van calorie-opname en calorieverbruik de oorzaak van obesitas. Niet de opname van calorieën op zich", meent hij.


Frisdrank en gezondheid

Waarschijnlijk weet je het wel, frisdrank maakt dik. Frisdrank bestaat namelijk uit suiker en water. Veel meer dan dit is het niet.

En dat is jammer, want met deze combi heb je een ware dikmaker. Suiker is de grootste boosdoener. Wanneer je naast suiker geen eiwitten en vetten eet of drinkt, wordt deze supersnel opgenomen in je lichaam. Water versterkt dit effect: de suiker wordt hierdoor als het ware via je maag en je darmen naar het bloed gespoeld.

Je bloed krijgt op dat moment meer energie dan het nodig heeft...en je raadt het al, de overtollige suikers worden opgeslagen als vet...

De hoeveelheid zuur in frisdrank, vruchtensap en sportdrankjes vormt een bedreiging voor de tanden van kinderen.
Volgens Australische onderzoekers van de University of Adelaide is er normaal een balans tussen zuren en een beschermingsmechanisme in een gezonde mond. Maar zodra die balans is verschoven in de richting van de zuren raken de tanden beschadigd, onafhankelijk van het type zuur.
De onderzoekers stelden verder vast dat permanente schade aan het tandglazuur al ontstaat binnen de eerste dertig seconde dat het in contact komt met zuur.


Light frisdrank drinkers hebben meer kans op overgewicht

Onderzoekers van “the University of Texas Health Science Center” hebben data gepresenteerd waarin wordt bewezen dat Light frisdranken ons dikker maken. Ze ondervonden dat hoe meer Light frisdrank er gedronken werd, hoe meer gewicht men toenam. De conclusie luidt: Light frisdrank drinkers hebben 41% meer kans op overgewicht met elk glas dan de drinkers van de reguliere frisdrank.

Naast de kans op overgewicht zijn er nog meer gevaren gekoppeld aan de ingrediënten in Cola Light. Het bevat namelijk Cafeïne (ook in reguliere Cola) en Aspartaam (alleen in Cola Light). Cafeïne is met mate ongevaarlijk, maar teveel ervan kan leiden tot een versneld hartritme, misselijkheid, angstaanvallen, depressie, onrustigheid en slapeloosheid. Daarnaast onttrekt cafeïne vitaminen en mineralen uit je lichaam.
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof en een potentiële neurotoxine. Het heeft maar liefs 92 verschillende bijwerkingen zoals: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, chronische vermoeidheid, wallen en nog véél meer!


Krant 11 juli 2013 Lightdrank even ongezond als frisdrank met suiker. Britse voedingsexpert waarschuwt: zoetstoffen in lightdranken kunnnen even schadelijk zijn als suikerrijke versies. Een studie heeft gesuggereerd dat sommige drankjes die deze stoffen bevatten juist kunnen leiden tot gewichtstoename, diabetes of hartziekten.Vruchtensap en gezondheid

En vruchtensappen? Helaas hebben deze ongeveer een zelfde effect als frisdrank. Oké, de vezels in de drank remmen de opname van suikers enigszins, maar ook deze dranken zijn dikmakend.

Het is bovendien gezonder om fruit te eten. Je krijgt dan minder suikers binnen, want eén vrucht staat gelijk aan slechts een half glaasje sap. Bovendien blijven de vezels bij het eten meer intact, waardoor de suiker geleidelijk wordt opgenomen.
Extra opmerkingen:Koffie en gezondheid

Na een korte oppepper van de cafeine vlak na het drinken van te veel koffie kan je je behoorlijk uitgeblust voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Symptomen van cafeïne in overmatige hoeveelheden kan leiden tot rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Ook moeilijk in slaap vallen is een bekend effect. Op de lange termijn heeft het ook gevolgen. Te veel cafeine verhindert het lichaam mineralen op te nemen zoals ijzer terwijl de hoeveelheid calcium die wordt onttrokken aan de botten groot is.Je genen bepalen of koffie goed voor je is. De een wordt duizelig en krijgt last van zijn maag bij een enkel kopje, de ander kan de hele dag door blijven koffieleuten.

Sommigen drinken ’s avonds nooit koffie omdat ze dan niet in slaap kunnen komen, de ander zweren bij het bakkie om acht uur bij het Journaal. Mensen weten over het algemeen van zichzelf heel goed hoe gevoelig ze zijn voor koffie, en hoeveel ze ervan naar binnen willen werken.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het per persoon verschilt hoe snel of langzaam de cafeïne wordt verwerkt door het lichaam. Hoe langer de cafeïne in het lichaam blijft, hoe slechter het is. Mensen met een langzame koffieverwerking zouden er dus beter aan doen minder koffie te drinken, zo blijkt uit de studie.


"Melk moet", waarom? Melk en gezondheid

Waarom wordt ons dan zo vaak verteld dat melk goed is voor ons? Rond 1930 was er in Nederland een economische zeer moeilijke tijd, vooral op het platteland. Men had weinig geld om eten te kopen en tegelijkertijd was er een melkoverschot. In 1934 werd het Zuivelbureau opgericht om mensen te stimuleren meer melk te drinken.

In die tijd waren kinderen die melk dronken steviger en langer dan kinderen die dat niet dronken; arme kinderen aten schrale voeding.

Rond 1950, toen het economisch beter ging, was er geen verschil meer in lengte en stevigheid tussen kinderen die wel of geen melk dronken. Het Zuivelbureau wordt betaald door de zuivelindustrie en zal zich dus niet negatief uitlaten over zuivelconsumptie.

Economische belangen spelen een hoofdrol in de slogan "Melk moet!"

Prof. dr. Walter Willett, arts-epidemioloog en boegbeeld van de afdeling voeding van de Harvard School of Public Health in Boston, ziet het gebruik van zuivel als volgt. Dat zuivel vanwege de calcium onmisbaar is om bij vrouwen botontkalking te voorkomen, verwijst Willett naar het rijk der fabelen. „Er is geen verschil in het optreden van heupfracturen bij vrouwen die veel of weinig zuivel gebruiken, zo blijkt uit onze studies.” Wat volgens hem zeker zo belangrijk is: een hoge zuivelconsumptie is bij mannen aantoonbaar gelinkt aan een verhoogd risico op prostaatkanker en bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan borstkanker. Vrouwen die geen zuivel gebruiken, kunnen een calciumsupplement slikken. Meer dan een of twee zuivelporties per dag zijn wat hem betreft voldoende.

Alternatieven voor melk

In veel recepten wordt gebruik gemaakt van melk, bijvoorbeeld voor het maken van sausjes. Ook is het wel eens lekker om zo te drinken. In de natuurvoedingswinkel is rijstmelk (Ricemilk) of havermelk (Oatmilk) verkrijgbaar.


Ook sojamelk of amandelmelk zijn goede alternatieven, maar mensen met allergieën moeten nagaan of ze dat verdragen. Zure melkproducten, geitenmelk en geitenkaas worden beter verteerd en zijn minder prikkelend voor de slijmvliezen. Maar ook voor deze producten kun je allergisch zijn.


Ongefermenteerde sojaproducten

Ongefermenteerde sojaproducten worden weinig gegeten door Aziaten. Dit zijn producten als sojakaas, soja-ijs, sojamelk, babymelk op basis van ongefermenteerde soja en allerlei vleesvervangers die op basis van dit soort soja zijn gemaakt. Ongefermenteerde soja vind je verder in producten zoals tofoe, tahoe, tempé, sojasaus en vegaburgers. Dit soort producten bevatten net niet de gezonde eigenschappen van soja.


Ongefermenteerde sojaproducten kunnen nierstenen veroorzaken, je schildklierwerking ernstig verhinderen, de groei van baby’s en kinderen ernstig verstoren als gevolg van hormonale disbalansen, hersenschade veroorzaken, de vruchtbaarheid in gevaar brengen, ernstige allergieën veroorzaken. Verder zie ook Twee subgroepen sojaproducten


Kleurstof voor vlees blijkt kankerverwekkend

9 juli 2007 PARMA - Een rode kleurstof voor hamburgers en worstjes blijkt kankerverwekkend. Het EU-agentschap EFSA voor veilige voeding heeft dat maandag gemeld aan de Europese Commissie.


De stof om vlees mooi rood te kleuren blijkt in het lichaam te worden omgezet in aniline. Dierproeven hebben aangetoond dat aniline kanker kan veroorzaken.


Het EFSA-panel weigert daarom een nieuwe maximumlimiet te adviseren voor de kleurstof. Momenteel staat de EU maximaal 20 mg per kilo toe.


Oordeel
Het oordeel over de stof Red 2G is de eerste in een reeks herzieningen van voedseltoevoegingen. Sommige stoffen zijn dertig jaar geleden toegelaten.


Sindsdien is er nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan.


Vlees en gezondheid

In vlees zitten wel eiwitten, aminozuren en een aantal mineralen zoals ijzer en zink. Daarnaast bevat vlees echter veel stoffen die juist schadelijk zijn voor de gezondheid.


Zo is vlees relatief rijk aan verzadigde vetzuren. Deze spelen een grote rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Als je toch vlees wilt eten dan wel onbewerkt en liefst magere stukken.


Van nog groter belang is dat de slachtdieren biologisch en niet in massa opgefokt werden. Dierlijke eiwitten verteren echter veel moeilijker dan plantaardige, waarvan soja dé leverancier bij uitstek is.


Bewerkt vlees zéér ongezond
bacon ongezond?
Bewerkt vlees kan leiden tot kanker, met name darmkanker. Dit geeft de WHO Wereldgezondheidsorganisatie aan. Bewerkt vlees wordt in dezelfde categorie kankerverwekkende stoffen geplaatst als roken, asbest en alcohol, mede vanwege het bewijs voor het risico op kanker.

Volgens de WHO verhoogt de dagelijks consumptie van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die geen bewerkt vlees eten.

Het risico op het ontwikkelen van darmkanker als gevolg van de consumptie van bewerkt vlees is klein, echter wordt het risico groter naarmate men een grotere hoeveelheid bewerkt vlees eet. Ook is het risico van kanker afhankelijk van andere factoren, zoals leeftijd, aanleg, dieet, leefomgeving en leefstijl.

Dus is je eigen gezondheid een zorg van jezelf, verminder dan de consumptie van hamburgers, frikadellen, ham, bacon, spek, rookworst, bbq worsten. Gebruik zo min mogelijk vleesproducten die zijn bewerkt om de smaak te verbeteren of om de houdbaarheid te verlengen. Denk maar eens aan het roken of zouten van vlees.


Geroosterd vlees leidt mogelijk tot prostaatkanker

3 april 2006 AMSTERDAM - Wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit hebben een link gelegd tussen barbecuevlees en prostaatkanker. Volgens de wetenschappers leidt een verbinding die ontstaat als vlees geroosterd wordt, zoals op de barbecue, mogelijk tot prostaatkanker.


De verbinding, PhIP, werd acht weken lang aan het eten van ratten toegevoegd. Al na een maand werd al kanker geconstateerd in de prostaat, darmen en milt.


Het was al bekend dat regelmatige consumptie van vleesproducten gerelateerd is aan een verhoogd risico op prostaatkanker. De ontdekking zou mogelijk een verklaring kunnen zijn voor deze link. Het past ook in eerdere conclusies dat het ongezond is om aangebrand vlees te eten.
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 65. In Nederland wordt jaarlijks bij 6000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Tweederde daarvan is dan ouder dan 70 jaar.


Rood vlees verhoogt kans op darmkanker

Dagelijks 160 gram rood vlees vergroot het risico op darmkanker binnen tien jaar. Mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten, hebben meer kans op darmkanker. Het regelmatig eten van vis verlaagt juist de kans op darmkanker.

Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker.


Voor personen die per dag gewoonlijk 160 gram of meer rood vlees en vleeswaren eten is het risico om binnen 10 jaar darmkanker te krijgen 1,7 procent. Voor deelnemers, die gewoonlijk minder dan 20 gram per dag eten (eens per week of minder) bedraagt dit risico 1,3 procent. Dit betekent dat mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten 35 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van darmkanker.


Rood vlees bevat grote hoeveelheden verzadigd vet en cholesterol, alles behalve gezond voor ons lichaam.


Amerkikaans onderzoek heeft aangetoond dat rood vlees, met name het stofje carnitine, in de darmen wordt omgezet tot TMAO. TMAO zorgt er voor dat aders hard worden en verkalken. Aderverkalking geeft een verhoogde kans op hart en vaatziekten.


Voor het eten van rood vlees - rund-, lams- en varkensvlees - luidt het advies: niet meer dan 500 gram per week.
Vermijd rood vlees. Advies: vervang rood vlees door kip, vis of noten. Het eten van rood vlees verhoogt niet alleen het risico op hart en vaatziekten maar ook de sterfte aan kanker!Medicijnen kopen via internet

Koop nooit medicijnen via internet. Vooral viagra, afslankpillen, kalmeringstabletten, cholesterolverlagers en pijnstillers worden gekocht via internet. Volgens schattingen van het Ministerie van Volksgezondheid is 50 tot 90% van deze medicijnen duurbetaalde nep en is de samenstelling vaak ronduit gevaarlijk.


Gevolgen: maagbloedingen, depressieve gevoelens, angsten en meer ellende. De Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseert om nooit geneesmiddelen via internet te kopen maar altijd te rade te gaan bij een arts en een erkende apotheek.


Meer informatie kijk op www.internetpillen.nl. Eventuele ervaringen over bijwerkeningen van illegale medicijnen kun je delen op www.meldpuntmedicijnen.nl.


Verkoop nepmedicijnen op internet

28 maart 2006 In Europa worden steeds meer nepmedicijnen op het internet verkocht die de gezondheid ernstig kunnen schaden, heeft de Europese Commissie maandag gewaarschuwd.


Een onderzoek door de lidstaten van de Europese Unie telde 170 nepgeneesmiddelen die illegaal worden verspreid, vooral via websites die nep- of niet-goedgekeurde lifestyle-drugs, groeihormonen en slaapmiddelen aanbieden.


De commissie waarschuwt voor het wondermiddel Rimonabant, dat is ontwikkeld als dieetpil en dat ook zou helpen bij het stoppen met roken. Volgens de commissie worden niet-goedgekeurde of namaakversies van het middel aangeboden op internet, terwijl het middel nog niet veilig is verklaard door het Europese Medicijnen Bureau.


Vooral lifestyle-drugs, zoals Viagra, en medicijnen als antibiotica en insuline zijn in trek bij vervalsers, maar ook nepcontactlenzen of namaak chirurgisch gaas worden steeds vaker aangeboden.


Energiedrankjes en cafeïne

Het drinken van energiedrinken blijkt het natuurlijke hartritme duidelijk te verstoren. Dit kan leiden tot een ernstige onregelmatige hartslag en zelfs tot een plotselinge hartstilstand.


Als je een hoge bloeddruk of een hartritmestoornis hebt kun je beter voorzichtig zijn met het drinken van energiedranken.


Gezonde alternatieve energie oppeppers


EU luidt alarmbel over gif in alledaagse producten

12 mei 2012 KOPENHAGEN (IPS) – Het Europese Milieuagentschap (EEA) in Kopenhagen luidt in een donderdag verschenen rapport de alarmbel over hormoonverstorende chemische stoffen die alomtegenwoordig zijn in dagelijkse producten. Ze kunnen leiden tot kanker, diabetes, onvruchtbaarheid en overgewicht


Ftalaten, bisphenol-A en parabenen: het zijn allemaal voorbeelden van zogenaamde endocriene disruptoren (edc’s), chemische stoffen die het hormoonstelsel verstoren. Toch duiken ze op in voedsel, in cosmetica, speelgoed en zelfs in flesjes voor babyvoeding, al is dat sinds kort verboden.
Artsen, wetenschappers en milieu­verenigingen waarschuwen al jaren tegen de voortdurende blootstelling aan deze chemicaliën. Zij houden de cocktail onder meer verantwoordelijk is voor het toenemende aantal kankers, de dalende zaad­kwaliteit bij mannen, diabetes en zwaar­lijvigheid. Ze toonden aan dat zelfs ongeboren baby’s bloot­gesteld worden aan de stoffen.


Nu waarschuwt ook de Europese milieuwaakhond EEA voor de effecten van deze chemicaliën. „Onderzoek van de laatste decennia toont aan dat hormoonverstoring een echt probleem is, met ernstige effecten voor het milieu en mogelijk ook de mens”, stelt Jacqueline McGlade, hoofd van het EEA.
De vrees bestaat dat chemicaliën elkaar ook onderling beïnvloeden, en zo de schadelijke effecten op de gezondheid versterken. Onderzoek hiernaar is volgens het EEA dringend nodig.
„Het zou van voorzichtigheid getuigen om een terughoudende aanpak te hanteren voor veel van deze stoffen, tot hun effecten beter bekend zijn.”


Het rapport van het EEA toont duidelijk aan dat er sterk bewijs is voor de schade die edc’s toebrengen aan diersoorten in het wild en in laboratoriummuizen. „De studies op dieren zijn te beschouwen als alarmsignaal”, aldus het agentschap.


Het EEA beschikt over tal van onderzoeken die blootstelling aan edc’s linken aan verminderde vruchtbaarheid en problemen aan de schildklier, het afweer­systeem en het zenuwstelsel bij dieren. „Dit zijn voor een groot deel dezelfde afwijkingen en ziekten die steeds vaker voorkomen bij mensen”, aldus het EEA. Het agentschap stelt dat het verband tussen bepaalde edc’s en tumoren, zoals borstkanker, inmiddels duidelijk is vastgesteld.
www.eea.europa.eu/publications/the-impacts-of-endocrine-disrupters


‘Verantwoorde’ soja is misleidend

5 mei 2012 Het begrip ‘verantwoorde soja’ is misleidend voor de consument. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad wekken ten onrechte de indruk dat ‘verantwoorde soja’ minder slecht is voor mens en milieu dan andere soja. Dat stellen drie milieu-organisaties in een onderzoeksrapport over soja met het zogenaamde RTRS-label van de Round Table on Responsible Soy.


In het rapport van de organisaties GM Freeze, Friends of the Earth en Corporate Europe Observatory halen de auteurs de stelling onderuit dat soja met het RTRS-label voordelen biedt voor mens of milieu: “Ontbossing wordt niet tegengegaan en pesticide gebruik wordt niet verminderd. Kleine liefdadigheidsprojecten worden aangevoerd als bewijs van ‘goede relaties met de gemeenschap’, terwijl er tegelijkertijd giftige bestrijdingsmiddelen gespoten worden tot op slechts 30 meter van woningen”, aldus de onderzoekers.


Het RTRS (Round Table on Responsable Soy) is een certificeringssysteem waarin Milieu- en ontwikkelingsorganisaties samen met multinationals streven naar import van 100% ‘verantwoorde’ soja in 2015. Multinationals als Monsanto en Cargill en de Nederlandse bedrijven Unilever, Ahold en Friesland Campina zijn aangesloten bij het initiatief. Opmerkelijk is echter vooral de actieve steun die het omstreden initiatief krijgt van het WNF en Solidaridad. Afgelopen jaar kreeg Solidaridad nog ruim dertig miljoen van het ministerie van buitenlandse zaken (en ontwikkelingssamenwerking) voor het soja-overleg en de verdere uitrol van soortgelijke initiatieven in de agrarische sector.


Veel suiker in 'gezonde' drankjes

19 april 2012 BAARN - Consumenten onderschatten hoeveel suiker er in zogenaamde gezonde drankjes zit. Dat blijkt uit onderzoek van Glasgow University onder meer dan tweeduizend mensen. De onderzoekers vroegen proefpersonen een schatting te geven van het aantal theelepels suiker in verschillende drankjes. De deelnemers bleken het suikergehalte van drankjes die gezond lijken te onderschatten, zoals bij puur appel- en sinaasappelsap, smoothies en een energiedrankje. De proefpersonen dachten dat daar twee tot vier suikerklontjes minder in zaten dan eigenlijk het geval was.


Bij een drankje op basis van grapefruit zaten ze er zelfs bijna achttien theelepels naast. Het suikergehalte van koolzuurhoudende frisdranken werd juist overschat.


De proefpersonen hielden ook hun drinkgewoonten een week bij. Hieruit bleek dat ze gemiddeld dagelijks 450 calorieën consumeerden via drankjes: bijna een kwart van de dagelijkse energiebehoefte. Veel deelnemers stonden er niet bij stil hoeveel calorieën ze alleen al via drinken binnen kregen.


Onderzoek naar pillen tegen gewrichtspijn

3 oktober 2007 DEN HAAG - De branche voor voedingssupplementen onderzoekt een middel dat is bedoeld tegen gewrichtspijnen. Het onderzoek richt zich op glucosaminepreparaten die een belangrijke werkzame stof missen, die wel op de verpakkking staat.


Het onderzoek loopt al enige weken, zei een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag. Aanleiding vormde een studie van de universiteit van Lancaster. Daaruit bleek dat de supplementen vaak geen gemalen haaienkraakbeen (chondroïtine) bevatten. Mogelijk zit er wel goedkoper kraakbeen (van kippen of varkens) in. Zonder chondroïtine zouden de middelen niet goed werken. Het gaat onder meer om huismerken van HEMA, Etos en Kruidvat.


Voedingssupplementen
Natuur- & GezondheidsProducten Nederland (NPN), de brancheorganisatie voor voedingssupplementen, zegt op de website te zijn geschrokken van de resultaten van de Britse studie. NPN heeft twijfels over de geavanceerde analysetechniek om de herkomst van het kraakbeen te onderscheiden. De meeste fabrikanten gebruiken een andere methode. Volgens die aanpak is de aanwezigheid van chondroïtinesulfaat wel aangetoond, aldus NPN.


Goedkope cholesterolverlager riskant

5 september 2007 WENEN - Als patiënten met een verhoogd cholesterol van het merkgeneesmiddel Lipitor overstappen naar een goedkoper en ouder middel, verhoogt dat de kans op hart- en vaatproblemen met 30 procent. Dat blijkt uit Engels onderzoek onder ruim 11.000 patiënten.


Het onderzoek is woensdag gepresenteerd tijdens een Europees congres van cardiologen in Wenen. Uit kostenoverwegingen moedigen veel zorgverzekeraars artsen aan om de patiënt over te zetten op goedkopere pillen.


"We moeten iets voorzichtiger zijn met dit switch-gedrag", zegt Peter Lansberg, die is verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.


"Het is niet in het belang van patiënten om een universeel beleid te voeren waarbij de medicatie wordt omgezet naar goedkopere statines."


Onderscheid
Lansberg meent dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen patiënten die voordeel hebben van de generieke statines en de patiënten die een grote kans op een hartaanval hebben.


Die laatste categorie zou een agressievere behandeling nodig hebben.


Opschudding
Vorig jaar zorgde de Nederlandse huisarts Hans van der Linde voor opschudding door te stellen dat de Nederlandse volksgezondheid per jaar 100 miljoen euro kan besparen door niet Lipitor maar een naar zijn mening even goed en goedkoper alternatief voor te schrijven. Pfizer, de fabrikant van het dure middel, bestrijdt die opvatting.


Jaarlijks 540 doden door pijnstillers

18 oktober 2007 ENSCHEDE - Door langdurig gebruik van pijnstillers overlijden in Nederland jaarlijks 540 mensen. Het gaat om ontstekingsremmende middelen als diclofenac en ibuprofen. Tot die conclusie komt reumatoloog Harald Vonkeman van Medisch Spectrum Twente in zijn proefschrift aan de Universiteit Twente.


Onderzoekers van de Universiteit Twente en Medisch Spectrum Twente in Enschede hebben de afgelopen twee jaar bij 52.000 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers gekeken naar het risico op ernstige maagbloedingen.


In Nederland krijgen jaarlijks 5100 gebruikers (bijna 10 procent) een ernstige maagbloeding. Van hen overlijden er 540, meldt Medisch Spectrum Twente donderdag.


Opvallend
De onderzoekers vinden het opvallend dat slechts de helft van de patiënten met een sterk verhoogd risico maagzuurremmers krijgt voorgeschreven, terwijl twee op de drie maagbloedingen is te voorkomen door gelijktijdig gebruik van deze maagzuurremmers.


Verder blijkt dat 7 procent van de patiënten meer pijnstillers slikt dan de door de dokter voorgeschreven maximaal hoeveelheid.


Bovendien slikt 17 procent van de gebruikers gelijktijdig meerdere soorten ontstekingsremmers, terwijl dat de kans op maagbloedingen sterk vergroot. "Hierin valt dus nog veel te verbeteren", aldus Vonkeman.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: